Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skuespiller Xenia Lach-Nielsen, her i rollen som Leonora Christina på Odense Teater. Foto: Emilia Theresa
Foto: PR-foto

Skuespiller Xenia Lach-Nielsen, her i rollen som Leonora Christina på Odense Teater. Foto: Emilia Theresa

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Dengang føltes det, som om hele min verden kollapsede«: 3 danske skuespillere fortæller om deres største kiks på scenen

Af og til arter arbejdsdagen sig bare ikke, som man håbede på. Heller ikke selvom man er skuespiller og har øvet i månedsvis. Ibyen har talt med 3 danske scenekunstnere om deres største kiks på scenen.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

XENIA LACH-NIELSEN

Skuespiller Xenia Lach-Nielsen er denne sæson aktuel i musicalen ’Leonora Christina’ på Odense Teater. Her fortæller hun om sit værste scenekiks.

Xenia Lach-Nielsen
Foto: Peter Hove Olesen

Xenia Lach-Nielsen

»Der er særligt én brøler, der står tydeligt prentet ind i min erindring. Og der skal vi tilbage til 2016, hvor jeg spillede med i ’Jordens søjler’ på Østre Gasværk.

Det er en forestilling, der udfolder sig i et middelaldermiljø. Alt ved omgivelserne signalerer, at vi befinder os i en anden tid, og selv var jeg iført et meget særligt kostume, der bestod af en kjole med fjer over skuldrene, et skørt med en masse stivere og en form for visir foran ansigtet.

Inden jeg første gang skulle på scenen, var der en ret lang pause, hvor vi oftest sidder og venter eller gør os klar. Men nogle friske kolleger og jeg ville se, om vi ikke kunne tabe os et par kilo i spilleperioden, og derfor havde vi besluttet os for at bruge tiden på et lille workout-program bag scenen. Så mens de første scener udspillede sig, rendte vi rundt ude bagved og løftede vægte med fuld makeup, strømpebukser, mikroport og opsneglet hår. Sådan var det også den dag.

Og her går jeg helt alene i mørket, da det pludselig går op for mig, at der er et eller andet, som føles helt forkert.

Da øjeblikket kommer, hvor jeg skal på scenen, trækker jeg godt op i min kjole for at komme helt op på et plateau på scenen. Her råber jeg op og skælder ud i rollen som den vrede Regan, før jeg forlader scenen gennem gangene under publikumsopbygningen.

Og her går jeg helt alene i mørket, da det pludselig går op for mig, at der er et eller andet, som føles helt forkert. Noget er meget anderledes, end det plejer at være. Og da jeg ser ned, lyser problemet op i mørket under mig. Jeg har et par størrelse 41, turkisfarvede Asics-kondisko på.

Og da jeg ser ned, lyser problemet op i mørket under mig. Jeg har et par størrelse 41, turkisfarvede Asics-kondisko på

Sådan nogle, man jo naturligvis har på, hvis man er seriøs med sin træning og gerne vil kunne springe rundt med god affjedring. Men ikke ligefrem nogle, man bærer i en episk middelalderforestilling. Og da slet ikke de der usmarte træningssko, som altid har været den forkerte farve og lidt for store og kun havde fået lov til at komme ud af skabet, fordi de fik en berettigelse med det træningsprogram.

Jeg tror aldrig nogensinde, jeg har følt mig så skamfuld. Jeg havde lige et moment, hvor jeg – mens sveden decideret haglede af mig – tænkte: ’Er der nogen som helst chance for, at det gik ubemærket hen?’. Øhm, nej. Der var intet i det stykke, der lagde op til, at jeg skulle bære andet end middelaldersko.

Da jeg kom ud, var min forestillingsleder helt hvid i hovedet

Da jeg kom ud, var min forestillingsleder helt hvid i hovedet. Jeg var jo nødt til at trække noget så heftigt op i min kjole for at komme på scenen, så der havde jeg stået og leveret meget vrede replikker med visir foran ansigtet og et par neonoplyste træningssko. Der var absolut ingen chance for, at publikum havde overset, at den der middelalder-rappenskralde havde sko på fra det 21. århundrede«.

Leonora Christina. 22. januar - 15. februar. Odense Teater. Jernbanegade 21, Odense.

PETER LODAHL

Operasanger Peter Lodahl er denne sæson aktuel i operaen ‘Drot og Marsk’, der spiller på Det Kongelige Teater. Her fortæller han om sit værste scenekiks.

Peter Lodahl.

Peter Lodahl.

»Når man, som jeg, er klassisk sanger, medvirker man ofte i operaer, der er skrevet for flere hundrede år siden. Det betyder, at der er visse roller, der går igen, og stykker, som man får lov at besøge i mange forskellige opsætninger.

Og når det kommer til mine scenekiks, så har jeg én tilbagevendende forbandelse i en af de roller, jeg har spillet allerflest gange. Det er som digteren Rodolfo i ’La Bohème’. Det er nemlig sådan, at hvis man skal lykkes med operaens første akt, er det altafgørende, at visse rekvisitter er til stede på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

I stykket forelsker Rodolfo sig i sypigen Mimi. Og da lyset i hendes hjem en aften er gået ud, kommer hun op i hans lejlighed for at få det tændt. Her mister hun sin nøgle, som Rodolfo finder og efterfølgende bruger som en slags afpresning til at få hendes hånd. Alt dette leder op til øjeblikket, hvor jeg skal synge den berømte arie ’Så kold den lille hånd er’.

Jeg har nu spillet ’La Bohème’ 75 gange i otte forskellige produktioner i hele verden. Og jeg har oplevet at mangle både nøgle, lys og vin

Men hvis den sang overhovedet skal give mening, er der tre situationer, der logistisk skal gå op. For det første er Rodolfo ikke til den store hjælp, hvis ikke han kan tænde Mimis slukkede lys. For det andet byder han hende på et glas vin oppe i lejligheden. Og det virker umiskendeligt lidt mærkeligt at sige »un po’di vino«, hvis ikke der er en vinflaske at skænke fra. For det tredje skal nøglen ikke bare være på scenen, den skal kunne findes af Rodolfo, hvis den afpresning skal have nogen som helst gennemslagskraft.

Jeg har nu spillet ’La Bohème’ 75 gange i otte forskellige produktioner i hele verden. Og jeg har oplevet at mangle både nøgle, lys og vin. Hver gang står jeg i en blanding af helt kølig handlekraft og fem sekunders total panik, hvor jeg bare tænker fuck, fuck, fuck.

Det er ikke mere end to måneder siden, den sidst var gal til en premiere i Schweiz, hvor jeg i en moderne opsætning skulle tænde Mimis lys med en lighter, som de havde glemt at lægge i mit kostume.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når det går galt, kigger jeg alle andre steder end på publikum

Når det går galt, kigger jeg alle andre steder end på publikum. De aner alligevel ikke, at det hele potentielt snart kan skride. Denne gang lykkedes det mig, midt i ’Så kold den lille hånd er’, at få signaleret, at det lys, hele plottet er sat op omkring, ikke kan tændes. Så midt i en ellers noget stram koreografi fik jeg bevæget mig over i den anden side af scenen efter en reservelighter. Inden for operaen er det sådan, at man giver hinanden premieregaver.

Og nu er det faktisk blevet sådan, at jeg har lavet et ’La Bohème’ survival-kit til mine medspillere med en nøgle, en proptrækker og en lighter«.

Drot og Marsk. 23. marts - 25. maj. Operaen, Store Scene. Ekvipagemestervej 10, Kbh. K

MATHILDE PASSER

Skuespiller Mathilde Passer er denne sæson aktuel i musikforestillingen ’Jeg er sgu min egen’ på Nørrebro Teater. Her fortæller hun om sit værste scenekiks.

Mathilde Passer.

Mathilde Passer.

Da jeg for nogle år siden var i praktik på Teater Grob, var jeg helt oppe at køre, fordi jeg var så heldig at have fået en lille-bitte rolle i forestillingen ’På herrens mark’, der havde Solbjørg Højfeldt i hovedrollen. Jeg havde fået en ren funktionsrolle som cateringleverandør.

Rollen var langtfra en hovedkarakter. Den havde den ene funktion at pisse Solbjørg Højfeldt af med en enkelt replik om en krydderurtemarineret brie. Men det betød virkelig meget for mig, at det skulle gå godt. Og jeg tænkte, at alt afhang af, at jeg gjorde det godt, hvilket jo sjældent er en særlig god forudsætning for at lykkes.

Publikum må have siddet og tænkt: Nå, hvad mon der skal ske med det der viskestykke?

Da vi nåede til premieren, var jeg så pissehamrende nervøs.

Alt sitrede på mig af spænding, da jeg gik på scenen for at levere den der ene, ultrakorte replik. Med mig i den ultrakorte indgang i stykket havde jeg kun én rekvisit: et viskestykke. Og det første, jeg gør, da jeg kommer på scenen, er at tabe det viskestykke ud af hånden.

Replikken, til gengæld, den kom ikke rigtigt nogen vegne. Jeg husker det der ventende blik fra publikum foran mig, før det hele snørede sig sammen for mig. Publikum må have siddet og tænkt: Nå, hvad mon der skal ske med det der viskestykke? Og der skulle jo ikke ske noget som helst.

På gulvet lå det åndssvage viskestykke som symbol på, at jeg havde tabt det hele på gulvet. Jeg kan huske, at det føltes som verdens sløveste buk, jeg lavede ned efter det tabte viskestykke. Selv om jeg endte med at få fremstammet min replik, nåede jeg fuldstændig at miste gejsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I virkeligheden havde det været sjovere at lade det ligge og spille på det. Det kunne jo være, at den der cateringleverandør var vanvittigt kikset eller klodset.

Det hele var lidt you had one job-agtigt, og dengang føltes det, som om hele min verden kollapsede. Jo mindre en rolle, man har, des mindre forsøger man på en eller anden måde at gøre sig bemærket. Jeg havde bare så mange forventninger til det hele, at jeg fuldstændig frøs i min overivrige glæde. Det er underligt, hvordan man fuldstændig kan miste kontrollen over sin krop, hvis der er noget, man virkelig virkelig gerne vil have den til«.

Jeg er sgu min egen. 28. februar - 13. april. Nørrebro Teater. Ravnsborggade 3, Kbh. N.


IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips