Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvad er 'plantebaseret' og hvad er 'vegansk'? Vi giver dig svar, så du er klar til at spise på byens veganske restauranter.
Foto: Peter Hove Olesen

Hvad er 'plantebaseret' og hvad er 'vegansk'? Vi giver dig svar, så du er klar til at spise på byens veganske restauranter.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aquafaba? A’hvaba? Her er dit leksikon til byens veganske menukort

Kan du heller ikke finde rundt i alle de nye veganske trends og begreber, som byens smarte caféer og restauranter koketterer med? Frygt ej, vi har lavet en parlør med 10 ord og ingredienser, du skal kende.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke-mejerispisende vegetar. Det lyder jo bare ikke særligt kækt, vel?

Af samme grund besluttede en lille gruppe i London Vegetarian Society tilbage i 1944 at finde på et mere mundret ord for en kost helt uden animalske produkter. Blandt forslagene var ’allvega’, ’neo-vegetar’, ’dairyban’, ’vitan’, ’benevore’, ’sanivor’ og ’beamangeur’.

Men det blev altså til ’veganer’, på engelsk vegan efter den første og sidste del af ordet vegetarian.

Siden dengang er veganisme blevet langt mere udbredt.

Vegansk frokost hos Plant Power Food på Nørrebro.
Foto: Emma Sejersen

Vegansk frokost hos Plant Power Food på Nørrebro.

Både af hensyn til klimaet, dyrevelfærden og kroppen vælger flere og flere at gå forbi hylderne med kød, æg og mælk nede i supermarkedet for i stedet at trille vognen ned til bælgfrugterne og grøntsagerne – for ikke at nævne alle de erstatningsprodukter, der er kommet på markedet.

I København serverer steder som Plant Power Food, Acacia, Souls og Plantepølsen udelukkende vegansk mad.

Veganisme er dog også et omstridt fænomen, må man sige. Debatten spalter sig ofte hårdt op i de brovtende baconfundamentalister på den ene side og de bedrevidende plantespisere på den anden.

Men uanset hvad man måtte mene om veganismen, er den ikke længere til at komme uden om. Og det er ikke altid lige nemt at finde rundt i alle de begreber, som restauranter, caféer og forretninger strør om med sig.

Vi har derfor samlet 10 ord og ingredienser, du skal kende, uanset om du gulerodshård veganer eller bare nysgerrig altæder.


1Aquafaba

Hvis du ikke vil kaste dig ud i at udtale ordet ’aquafaba’ – og det kan vi godt forstå, du ikke vil – kan du også bare kalde det for bønnevand. For det er det, det er. Aquafaba er slet og ret latinsk for vand og bønner.

Det var angiveligt en fransk veganer, som i 2014 fandt ud af, at kogevand fra kikærter og andre bønner kan bruges, lidt ligesom man bruger æg, for eksempel til at røre en mayonnaise, piske en marengs eller shake en whiskey sour.

Er man dovent anlagt, kan man også bare bruge vandet fra bønner på dåse.

2Gærflager

Det lyder halvklamt, og det ligner fiskefoder, men smager faktisk lidt i retning af parmesanost og kan også bruges på samme måde. Gærflager er lavet af inaktiv gær – det er altså ikke det samme, som det, du bruger i dit brød – og man benytter det til at give veganske retter umamismag.

Brunchtallerkenen hos Plant Power Food på Nørrebro er farverig og Instagram-venlig. Ifølge vores anmelder, der gav stedet 3 hjerter, smagte den dog ikke af særligt meget.
Foto: Emma Sejersen

Brunchtallerkenen hos Plant Power Food på Nørrebro er farverig og Instagram-venlig. Ifølge vores anmelder, der gav stedet 3 hjerter, smagte den dog ikke af særligt meget.

3Hørfrøslim

Kogevandet fra hørfrø kan ligesom aquafaba bruges i stedet for æg. Det har bare ikke fået et smart latinsk navn, men må nøjes med enten at blive kaldt hørfrøæg eller, tja, hørfrøslim.

4Plantebaseret

Bare rolig. Det er ikke kun dig, der er forvirret over, hvad plantebaseret kost nu er for noget. Ordet bliver brugt i øst og vest om alle mulige former for mad, hvor grøntsager og planter spiller hovedrollen.

Men normalt lyder definitionen, at plantebaseret kost hovedsageligt består af friske og hele grønne råvarer. Altså ingen forarbejdede fabriksprodukter, køderstatninger eller den slags.

I mange tilfælde vil plantebaseret kost derfor også være vegansk, men det behøver den ikke at være.

Hvis du spiser plantefars, er det for eksempel vegansk, men ikke plantebaseret. Og omvendt er der også nogle, som bruger enkelte animalske produkter, som for eksempel smør, i deres plantebaserede kost, og så er det ikke længere er vegansk.

5Plantedrik

Engang kaldte producenterne det for soja-, mandel-, havre-, ris- og kokosmælk, men det må man ikke længere, slog EU-Domstolen fast i 2017. Mælk kommer fra dyr, lød afgørelsen, og sådan er det.

Så nu må veganere, laktoseintolerante og andre, der ikke drikker komælk, hælde soja-, mandel-, havre-, ris eller kokosdrik på deres cornflakes.

Plantedrikkene består mest af alt af vand. Derudover er der også blendet havre, mandel, soja eller kokos i, nogle smagsgivere såsom salt eller sukker og stabilisatorer, der skal give den rette konsistens.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Plantepølsen på Nørrebro laver veganske hotdogs. Pølserne er lavet af grøntsager og planteproteiner som tofu eller seitan. Vores anmelder manglede dog smag og knæk og gav 3
Foto: Andreas Haubjerg

Plantepølsen på Nørrebro laver veganske hotdogs. Pølserne er lavet af grøntsager og planteproteiner som tofu eller seitan. Vores anmelder manglede dog smag og knæk og gav 3

6Seitan

Køderstatninger er ikke nogen ny opfindelse. I Asien har man i århundreder, ja årtusinder faktisk, haft alternativer til kød.

Et af dem er hvedegluten, også kaldet seitan på kinesisk.

Det er lavet af en hvedemelsdej, som man vasker alt stivelsen ud af, så det kun er den rene gluten, altså protein, der er tilbage. Ofte tilsættes bouillon og andre smagsgivere efterfølgende og vupti, så er der hvedekød.

7Tofu

Tofu bliver også kaldt sojaost. Det bliver nemlig lavet på næsten samme måde, som man laver eksempelvis mozzarella.

Sojamælken, eller undskyld, sojadrikken, som består af vand og blendede sojabønner, varmes op, og man tilsætter et såkaldt koagulerende middel, så det tykner. Derefter sier man massen og presser den.

Tofu kommer i mange forskellige fastheder. De mere faste typer bliver brugt i stedet for kød, ofte stegt med krydderier eller en marinade, mens den tyndere silketofu særligt bruges i bagværk, desserter og dressinger som et bindemiddel.

8Tempeh

I Indonesien har de deres helt egen køderstatning. Den hedder tempeh og bliver også lavet af sojabønner.

Men i modsætning til tofu er tempeh lavet af hele sojabønner, som bliver fermenteret, så de opnår en farslignende konsistens. Derefter kan den formes til kugler, firkanter, bøffer, pølser, whatever, og tilberedes på panden, i ovnen eller i fritøsen.

Fordi bønnerne er hele og fermenterede, har tempeh en kraftigere smag end tofu og er også rigere på både protein og fibre.

På caféen Acacia på Frederiksberg er menukortet vegansk, og da vores anmelder var forbi, kvitterede han med 5 overbeviste hjerter. De serverer blandt andet  pandekager af kokosmel med sorbet på toppen.
Foto: Finn Frandsen

På caféen Acacia på Frederiksberg er menukortet vegansk, og da vores anmelder var forbi, kvitterede han med 5 overbeviste hjerter. De serverer blandt andet pandekager af kokosmel med sorbet på toppen.

9Agar agar

Prøv at sige det højt: agar agar.

Lækkert, ikke?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ordet er malaysisk og betyder gelé. Det er et fortykkelsesmiddel og bliver brugt ligesom husblas – eller gelatine – men i stedet for ko og gris er det lavet af rødalger. Din veganske citronfromage er reddet!

10Loppefrøskaller

Loppefrøskaller er endnu en klassiker i det veganske køkken. Det er en velkendt kilde til fiber for mange og bliver også brugt medicinsk, men veganere benytter de sunde skaller både som erstatning for æg og til at opnå den rette konsistens i alt fra kager til frikadeller.


Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips