Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tivoli gør sig vinterlækker til Vinter i Tivoli med en ny VR-forlystelse, Bring The Spring, der er åben hele februar. Ibeyn tester den.
Foto: Martin Lehmann

Tivoli gør sig vinterlækker til Vinter i Tivoli med en ny VR-forlystelse, Bring The Spring, der er åben hele februar. Ibeyn tester den.

Passer high-tech overhovedet ind i den smukke, gamle have? Ibyen tester Tivolis nye virtual reality-forlystelse

Nu skal ungerne også til at glo ind i en skærm i Tivoli. Eventyrhaven har åbnet vintersæsonen med sin første store virtual reality-forlystelse. Ibyens tog brillerne på og testede den.

Alle ser vanvittige ud.

Der er en skræmmende cyborg realness herinde, hvor folk går rundt i hver sin verden iført noget, der minder om gigantiske dykkermasker, og ligner halve robotter og halve mennesker.

Det lange blonde hår, Sorell-støvlerne og en sweater med ’Girl Power’ skrevet med pailletter er det eneste, der afslører, at det er min 10-årige niece, Stella, der går foran mig i labyrinten.

Vi er taget i Tivoli for at teste havens nye vinterforlystelse, virtual reality-labyrinten Bring The Spring.

Attraktionen er eventyrparkens seneste forsøg på at gøre sig vinterlækker for gæsterne, der normalt forbinder Tivoli med sommerferie eller juleture. Men nu – for bare anden gang i parkens 126 år lange historie – åbner parken til Vinter i Tivoli med lysshow, oppustelig iglo og skøjtebane.

Kulden bider, og Bring the Spring er allerede foran på point på grund af sin placering. Indenfor. I varmen.

Vi er nu langtfra ved at dåne af begejstring, da vi kommer. I H.C. Andersen Slottet, hvor forlystelsen holder til, træder vi ind i et rum med en masse skillevægge, celleagtige rum og gelændere, der former en labyrintisk rute.

Niecen ser skuffet ud. Her er kedeligt. Det kan da kun blive en kort tur.

Nye verdener

Vi trækker i udstyret. En lille rygsæk med en computer på ryggen og i hånden en sort fjernbetjening. Så kommer de store VR-briller på hovedet.

Da jeg kigger ned, er fjernbetjeningen blevet til en magisk tryllestav, et fletværk af grene med en rubin i midten.

Da jeg kigger ned, er fjernbetjeningen blevet til en magisk tryllestav, et fletværk af grene med en rubin i midten

Og da jeg løfter blikket, er det som at være dumpet ind på en bogside i et velkomponeret eventyr. Den sorte labyrint er med ét forvandlet til en magisk parallelverden.

Sneen daler omkring mig. Et alpelandskab åbenbarer sig, og snart er jeg på vej over en knirkende hængebro.


    Tivolis nye store satsning, Bring The Spring, der er en virtual reality-forlystelse.
Foto: Martin Lehmann

Stella – også iklædt brillerne – klamrer sig til gelænderet. Vi går hver for sig og kan ikke tale sammen.

Med tryllestavene kan vi spy regnbuefarvede stråler, der smelter sneen i det landskab, vi er trådt ind i. Foran mig åbner store porte af is.

»For fedt!«, siger Stella, da vi senere taler om oplevelsen.


Skærme i Tivoli

Der er ikke noget nyt i at skabe flerdimensionelle fantasiverdener.

Alverdens forlystelsesparker har i årevis budt på dioramaer, kalejdoskoper og andre panoramabilleder, der leger med publikums blik og oplevelser. Tænk bare på Planetariets biograf, hvor billedfladen omslutter publikum, eller på de mange biograffilm, der i dag vises i 3-d.

Foto: Martin Lehmann

Og nu er VR-teknologien så landet i Tivoli. Det nyskabende ved Bring The Spring er, at det ikke alene er øjet, men hele kroppen, der bryder ind den virtuelle, syntetiske og alternative verden. Man oplever at holde fast i siderne af en vakkelvorn hængebro midt i sneklædte bjerge. I virkeligheden står man bare med et stålgelænder i hånden, 100 meter fra Rådhuspladsen.

I sci-fi-genren har man kaldt lignende universer for metaverset, en sammentrækning af ’meta’ og ’univers’, selv om den mest udbredte fortælling er, at menneskets sind bliver bragt ind i en anden verden, mens den fysiske krop bliver efterladt i den virkelige verden. Ligesom i ’The Matrix’.

GUIDE

Hva’ sker der, Tivoli?

Jeg er lige trådt om bord på en luftballon.

Snevejret bliver afløst af et spirende forår inde i mine briller. Jeg føler, jeg holder ved kanten af luftballonens kurv, men egentlig står jeg bare i et stort trækar midt i labyrinten. Jeg er ved at lande i Tivoli, det suser i maven, og under mig hopper påfugle.

Det er nogenlunde sådan her, der opleves inde fra brillerne i Tivolis nye forlystelse. Pr-foto

Jeg fortsætter igennem labyrinten med brillerne på. Senere træder jeg ind i et spirende forår med en mangefarvet palet af pink, lilla og lyserød. Figurerne har organiske former, stregen er umiskendeligt naiv og barnlig. Vi er trådt ind i et Bjørn Wiinblad-inspireret univers.

Det er, som om det bliver éns egen verden, siger Stella. Man laver sit eget eventyr.

Fotografen forsøger at tage billeder ned i VR-brillerne for at fange universet. Men der kommer kun en mørk baggrund og et par lysende uhyggelige cirkler på billedet.

Noget i mig synes, det er mærkeligt at gå rundt hver for sig. Vi oplever hver sin verden i stedet for at sidde i rutsjebanen sammen og være fælles om at skrige højere end dem ved siden af.

Fortryllelsen er virkelig, men den er også ensom.

Og passer forlystelsen overhovedet ind i Tivoli? Den fine gamle park, hvor familier samles for for én gangs skyld at kigge på hinanden og mod himlen i stedet for at glo ind i telefoner, tv’er og iPads?

»Som forlystelsespark skal vi kunne tilføje det fysiske element. Mange mennesker går fordybet i deres telefon, og denne oplevelse kan du under ingen omstændigheder få på den. Vi giver folk en oplevelse, de ikke kan få derhjemme ved at tage et par briller på foran fjersynet«, siger Torben Plank, der er kommunikationschef for Tivoli.

En ny type fordybelse

Normalt kan der køre 1.000 mennesker med den populære rutsjebane Dæmonen. I timen. I Bring The Spring regner man med, at 120 mennesker kan nå igennem per time, hvis alt går godt.

Spørger man Torben Plank, er forlystelsen et godt eksempel på, at tech og fordybelse ikke behøver at være hinandens modsætninger.

»Mange forlystelser går ud på at være sammen. I Bring The Spring får man alene-tid, og man får lejlighed til at fordybe sig. Man oplever den samme forlystelse på to forskellige måder, og når man kommer ud, er der masser at tale om«, siger han.

Mange forlystelser går ud på at være sammen. I Bring The Spring får man alene-tid

Selv om forlystelsen kun tager fem minutter at gennemføre, har Stella (hun prøver den fem gange og mener stadig ikke, det er nok) og jeg en masse at tale om, da vi kommer ud. Vi diskuterer ivrigt, om den brølende bjørn, man møder, er brun eller hvid, om den magiske, hvide hjort forsvinder, når man kommer for tæt på, og om træerne skifter farve, når man bruger tryllestaven?

Sådan opleves en tur i luftballonen i Tivolis nye VR-forlystelse. Pr-foto

Designeren bag Bring the Spring, amerikanske Will Gurley, fortæller, at temaparker med VR allerede har spredt sig verden over. Entertainmentvirksomheden The Void danner eksempelvis ramme om VR-universer i flere af verdens storbyer, hvor man bevæger sig rundt med brillerne på. Hele tiden. En ’immersiv oplevelse’ kalder de det.

Tænk at tage med familien på udflugt for så at bure sig inde bag et par briller og lukke sig ind i sin egen verden, tænker jeg. Så langt kommer Tivoli ikke foreløbig, siger Torben Plank.

»I en forlystelsespark skal oplevelserne sætte sig i kroppen. Og det vil vi blive ved med. Fremtiden er svær at spå om, men jeg har svært ved at tro, at det hele bliver VR i Tivoli«, siger han.

»Der er for mange mennesker, der vil fællesoplevelserne«.

Luftballonen var blandt dagens højdepunkter, siger Stella. Men også slutningen af labyrintrejsen, hvor træer popper op og portalerne, hvor der løbende åbnes for nye verdner på ruten, hittede hos hende.

»Det viser bare, hvor meget vi bruger vores øjne«, filosoferer hun, da vi evaluerer turen bagefter og hopper ud af udstyret.

Ude i den gamle have er alt, som det plejer. Vi prøver den gamle rutsjebane. Derefter Dæmonen. Og skriger sammen. Ligesom vi plejer.


Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips