0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er 5 måder, det lokale forretningsliv forsøger at få din hjælp på

Coronavirussen og nedlukningen af landet går især hårdt ud over de små foretagender. Her er nogle af de måder, du kan støtte det lokale forretningsliv på.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Cory Benford-Brown
Foto: Cory Benford-Brown

Caféen Depanneur i Griffenfeldtsgade har startet den fælles crowdfunding-kampagne ’Let’s stick a lime in this Corona’, hvor man kan støtte en lang række spisesteder på Nørrebro – blandt andre Bar Pasta, Snack & Blues og Omar – og få en T-shirt retur.

iBYEN

Selv om Madonna vist nok mener noget andet, rammer coronavirussen skævt.

For eksempel er det hovedsageligt de små virksomheder, restauranter, butikker og kulturaktører, som kommer til at kæmpe med konkurser, ikke de store spillere med masser af økonomisk polstring.

Derfor pibler det også lige nu frem med initiativer, som skal støtte det nære forretningsliv og sikre bare en lille smule af den tabte indkomst for alle lige fra pølsemanden på torvet til den lokale fodboldklub.

Her er nogle af de måder, Københavns mindre foretagender forsøger at komme igennem coronakrisen.

Put it on a T-shirt

Husker du Lance Armstrongs gule armbånd, som blev solgt i millioner af eksemplarer til fordel for cykelrytterens kræftfond tilbage i 00’erne? Nu er der kommet et lignende coronatiltag. På en måde i hvert fald.

Der er nemlig flere, som er begyndt at lave specialdesignede T-shirts, som man kan købe og derved donere penge til restauranter og små butikker. Caféen Depanneur i Griffenfeldtsgade har for eksempel startet den fælles crowdfunding-kampagne ’Let’s stick a lime in this Corona’, hvor man kan støtte en lang række spisesteder på Nørrebro – blandt andre Bar Pasta, Gaarden & Gaden, Darcy’s Kaffe, Snack & Blues og Omar – og få en T-shirt retur.

På Islands Brygge er en lokal T-shirt-trykker, T-Shirttrykkeren, gået sammen med tegneren Anders Morgenthaler om at designe en T-shirt med budskabet ’Støt lokalt’. Små virksomheder og butikker kan sælge T-shirten via et unikt link og få 70 kroner ud af salgsprisen på 120. Se mere her.

Gavekort til bedre tider

Lige nu er der meget, vi ikke kan. Vi kan ikke gå i teatret, ud at spise eller i biografen. Men på et eller andet tidsspunkt slutter coronapandemien, og så vender alt (forhåbentlig) tilbage til normalen.

Derfor er der mange steder, som lige nu forsøger at sælge en hulens masse gavekort. De kan give en lille kapitalindsprøjtning i en tid, hvor der kun er udgifter og ingen indtægter.

De fire venner Nino Subotic, Johan Craaford Larsen, Timo Engelhardt og Rikke Koblauch har sammen skabt hjemmesiden yourlocalhero.org, hvor restauranter og caféer i København, Helsingborg og Malmø kan sælge digitale gavekort.

Andre steder, som for eksempel Nørrebro-teatret Grob, foreslår publikummer, der har billet til en aflyst forestilling, om at veksle den til gavekort eller nye billetter i stedet for at få pengene tilbage. »Og hvis du vælger at bytte til et gavekort, lægger vi en ekstra gratis billet oveni«, skriver teatret på Facebook:

Reddet af kunsten

Pølsevognen Peters Pølser plejer at stå på Trianglen på Østerbro, men her under coronakrisen er vognen midlertidigt lukket. Derfor har indehaveren – jep, han hedder Peter – fået lavet et litografi af kunstneren Sasha Lind, trykt i 200 eksemplarer.

Sådan ét koster 1.000 kroner, og pengene går til både kunstner og pølsemand.

Peter opfordrer i øvrigt folk til at købe litografiet nu, så hjulene under pølsevognen kan holdes i gang, og så komme og hente det, når krisen er ovre. Så får man nemlig en hotter med i købet.

Lidt samme idé har Sydhavnens fodboldklub BK Frem i øvrigt fået. De arbejder lige nu på at lave nogle særlige, udsmykkede collectors edition af billetterne til de kampe, som er blevet udskudt.

En tur med raslebøssen

Mange steder gør selvfølgelig også det måske allermest oplagte, nemlig at gå en tur med raslebøssen, i vore dage kaldet crowdfunding.

Tag bare den lille Next Door Café i Pisserenden, som har samlet mere end 52.000 kroner ind. Der er også natklubben Culture Box, som indtil nu har indsamlet knap 28.000 kroner. Og caféen og baren Din Nye Ven i Sankt Peders Stræde, somhar fået donationer for mere end 40.000 kroner.

Køb takeaway

Vi har allerede skrevet om det, men nu får I den igen.

En måde for restauranter og caféer at få bare lidt ind på kontoen er takeaway. Masser af restauranter, som ellers ikke plejer at lave takeawaymad, er nu begyndt på det.

For eksempel serverer Vesterbro-vinbaren Ancestrale både vin og mad ud af huset, og de lover, at man maksimalt selv skal varme noget i ovnen. Også hos Cicchetti på Nørrebrogade kan du hver aften gå ned at hente mad.

Annonce

Nanna Navntoft
Foto: Nanna Navntoft

Vinbaren Ancestrale i Oehlenschlægersgade sælger vin og mad ud af huset.

Vores madskribent har anbefalet 30 af byens bedste takeawaymuligheder i denne måneds udgave af Ibyens Spiseseddel. Dem finder du her.

Udbringningsfirmaer som Roomservice har helt ekstraordinært også indført mulighed for at man giver restauranterne drikkepenge gennem appen.

Livestreams og hjemmerave

For teatre, biografer og musikere er livestreams sagen.

Coronakoncerter.dk sender for eksempel livekoncerter fra en stue på Christianshavn. Det er gratis, men har man lyst, kan man donere penge direkte til musikerne. Det turnerende teater Teater Fantast har livestreamet børneforestillingen ’Lille Frø’ helt gratis. Og så er der filmfestivalen CPH:DOX, som er aflyst, men som lever videre på nettet.

Også Vesterbro-technoklubben Ved Siden Af er hårdt ramt af coronakrisen og risikerer at gå konkkurs. Det skriver de på deres Facebook-side. De liverstreamer derfor dj-sets, så man kan holde sit eget lille hjemmerave og eventuelt donere en lille skilling. Indtil videre har de samlet mere end 80.000 kroner ind.

Læs mere:

IBYEN

Thai. Indisk. Etiopisk. Mexicansk:  Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

Ibyen guider:  15 nye spisesteder i København, du gerne vil kende

Ibyen guider:  Den ultimative guide til dig, der vil på svampejagt i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet