Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mathias Kryger
Foto: Mathias Kryger

Djævle med fugleagtige fødder, køller, pikke og sprøjte-afføring. Jo, de brun-røde sengotiske kalkmalerier i Sanderum Kirke er vilde nok.

Vilde og überseksuelle kalkmalerier på Fyn er blevet overmalet og bortcensureret hele to gange i historiens løb

Hvordan kan 500 år gamle kalkmalerier fremstå så avantgardistisk frigjorte fra maleriske konventioner som de løsrevne arme, der rækker ud af huller i loftet i Ørbæk Kirke? Tag med Politikens kunstanmelder til Fyn, hvor du også kan møde lortesprøjtende djævle, i dette tredje kapitel i serien om kalkmalerier i danske kirker.

FOR ABONNENTER

Det må være de mest ejendommelige kalkmalerier i Danmark. Spredt over fortrinsvis Fyn, en smule på Langeland med små afstikkere til Sjælland har den såkaldte Træskomalers værksted dekoreret op mod 40 kirker med sine særprægede og ved første øjekast noget hedensk udseende og næsten forheksende symboler, tegn og figurer. Fra et hul i kirkehvælvet stikker en arm frem, hånden holder en kniv. En træsko har dragehoved. Ud af fandens røv flyder safter.

Træskomaleren er blevet kaldt skizofren, amatør eller kirkernes outsider-kunstner.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden