Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mathias Kryger
Foto: Mathias Kryger

Kalkmalernes illustrationsforsøg har ofte mærkværdige resultater. I Lyngby Kirke er de syv dødssynder gengivet som underlige væsner, der udgår fra en krop, og som indeholder små mennesker. En lignende illustration har eksisteret i Tirsted Kirke på Lolland. Måden at koble synderne til kroppens funktioner var ikke usædvanlig i middelalderens kunst.

Den stejle tur op ad 'bjerget' i Lyngby er det hele værd: Jesus dingler blandt ballondyr, delfiner og Fanden og hans pumpestok

I femte og foreløbig sidste kapitel om kalkmalerierne i de danske kirker bestiger Mathias Kryger Lyngby Kirkes stejle bakke og møder her de syv dødssynder. Og Jesu dinglende fødder.

FOR ABONNENTER

Lyngby Kirke ligger på toppen af en nærmest opstyltet bakke, højt hævet i landskabet. Lidt ligesom en stor konditorkage i terrasser går kirkegården opad i niveauer, og at besøge kirken er som at besejre et lille bjerg. På bumlede sten går det stejlt opad fra den ene side af kirken. Fra den anden side, ud mod Lyngby Hovedgade, kan man bestige den indviede jord via en trappe. Det er en kirke for crossfit-udøvere. Lyngby Hovedgade er på denne støvede sensommerdag – hvis man kniber øjnene lidt sammen – at forveksle med en parisisk boulevard med brede fortove, træer og mennesker overalt.

I kirkens våbenhus er der kander med vand og papkrus. Man har nok erfaret, at folk er tørstige efter bjergbestigningen. Her finder jeg også information om kirkens aktiviteter: babysalmesang, strikkecafé, lyngbykirkernes suppekøkken. En pjece fortæller om vågetjenesten i Lyngby-Taarbæk. Kirkerne er ikke museer ,men levende huse, som bruges af levende mennesker. På trods af det er her ikke en sjæl.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden