0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny trend i toppen af litteraturen: Selv bestsellerforfattere skal presses til det yderste

Først kom skrivekurserne. I dag søger forfattere også assistance, når de skal finde og udvikle det gode plot. Tidens mest sælgende danske romanforfatter, Sara Blædel, er en af dem. De seneste seks bøger har hun udviklet sammen med Malene Kirkegaard i Plotværkstedet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Grrrr. De gode historier kommer ikke af sig selv. Fantasien skal presses til det yderste, før der er hul igennem. Malene Kirkegaard ved det bedre end de fleste. I ti år har hun været sparringspartner for forfattere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sara Blædels mange læsere ved, præcis hvem Ilka er. Hun er ’Bedemandens datter’, som er hovedperson i krimiforfatterens seneste tre bøger. Serien om Ilka er blevet så populær, at seneste bind med titlen ’Den tredje søster’ er den mest solgte roman netop nu. Hvad læserne derimod ikke ved er, hvordan Ilka er blevet til.

Bedemandens datter, som i trilogiens første bind rejser fra Danmark til USA for at rydde op efter sin afdøde far, er en romanfigur, som ikke udelukkende er vokset frem af Sara Blædels fantasi. De seneste 7 år har forfatteren arbejdet tæt sammen med forfatteren og filminstruktøren Malene Kirkegaard, som har firmaet Plotværkstedet.

Som forfatter er Sara Blædel ikke alene om at konsultere andre, når hun skal skrive sine historier. En række af hendes kolleger har opsøgt amerikanske Robert McKee, som over flere dage holder enetaler om, hvordan man kan fortælle historier, ofte med eksempler fra film. Andre forfattere gør som Sara Blædel og opsøger Malene Kirkegaard, som arbejder med de konkrete historier, forfatterne er i gang med.

Spark til fantasien

»Når man skriver, finder man efterhånden en form og en tone, som bliver ens egen. Man bliver i det, man kender, og man finder de historier, som ens fantasi nu formår. Her er Malene Kirkegaard en vild udfordring for sådan en som mig. Hun sparker til de begrænsninger, min fantasi har«, fortæller Sara Blædel.

Som eksempel nævner hun, hvordan hovedpersonen Ilka blev en mere flosset person, end forfatteren i første omgang havde forestillet sig. Ja, Ilka var historiens heltinde, men renskuret skulle hun ikke være.

»Okay, sagde Malene, så finder vi lige de 10 negative ting, der er at sige om Ilka. Et par af tingene var, at hun er lystløgner og gambler. Der skal være noget, der kradser«, siger Sara Blædel.

Hun har brugt hjælp til udvikling af historierne i sine romaner, siden hun i 2011 skrev ’De glemte piger’, og hun har været helt åben om det.

Jeg bestemmer

»Historien i en roman er ikke mindre min, fordi vi udvikler den sammen. Det er sgu mig, der bestemmer, hvilken historie jeg i sidste ende vil skrive. Men Malene Kirkegaard gør mig til en bedre udgave af mig selv«, siger forfatteren.

Historien i en roman er ikke mindre min, fordi vi udvikler den sammen

Plotværkstedet blev grundlagt for snart 10 år siden ved lidt af et tilfælde. Malene Kirkegaards mand, forfatteren Jens Blendstrup, var en af lærerne på et sommerkursus på Vallekilde Højskole, og som en gestus var h