Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nordisk Film
Foto: Nordisk Film

Romantik. Marion og Robin? Der er mange inspirationskilder bag 'The Hunger Games'. Her er der tid til et roligt, romantisk øjeblik i den grønne skov. Det varer ikke længe.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse: Spændende sci-fi saga giver Twilight baghjul

Actionfyldte 'The Hunger Games' udfordrer seeren.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med 'The Hunger Games' brager Jennifer Lawrence ('Winter's Bone') igennem som den mest markante unge amerikanske skuespillerinde siden Scarlett Johansson. Lawrence udstråler sej og sammenbidt sårbarhed.

Man tror på hende på en måde, så stoffet omkring hende automatisk bliver mere håndgribeligt. Hvilket er helt uvurderligt i tilfældet 'The Hunger Games', hvor det er op til Jennifer Lawrence i den altdominerende hovedrolle som Katniss Everdeen at få en fantasifuld sci-fi-saga til at blive et univers, man tror på.
Ex-faktor

Fortællingen om en gruppe unge mennesker, som ved lodtrækning bliver udvalgt til at deltage i et tv-show på liv og død, er kørt i stilling som det nye store ungdomsfænomen.

LÆS OGSÅ

Helt grundlæggende er det den gamle græske Theseusmyte i ny forklædning. Dengang måtte hver bystat hvert år yde en afgift til Knossos på Kreta i form af unge mænd og kvinder, der skulle ofres til uhyret Minotaurus i Labyrinten. I virkeligheden mener man, at de skulle danse en dødsensfarlig rituel tyredans i arenaen, hvor det gjaldt om at lave saltomortaler med afsæt på tyrens spidse horn.

Tag denne grundmyte, kombinér den med en dyster fremtidsvision af Philip K. Dick og nutidens bizarre forkærlighed for kannibalistisk reality-tv, og man har en ganske god beskrivelse af 'The Hunger Games'. Det er vel også en slags ex-faktor, at blive slået ihjel for åben skærm!
Dystopi

Efter en ødelæggende borgerkrig er resterne af USA blevet diktaturstaten Panem regeret med hård hånd af den teknologisk overlegne hovedstad Capitol.

LÆS OGSÅ

En dekadent-teknologisk medieverden, hvor årets altoverskyggende begivenhed er The Hunger Games. Her skal 24 unge mennesker fra alle 12 distrikter kæmpe til døden i et livetransmitteret tv-show. Kun en enkelt overlever og vinder rigdom og berømmelse. Men til hvilken pris?
Håb er stærkere end frygt

I Capitol er det årets event. I de ludfattige yderdistrikter, der leverer råstof til herskereliten, er det en påmindelse om, hvem der bestemmer. Spillet er slut, når 23 er døde og 1 kan hyldes som vinder.

»Håb er det eneste, der er stærkere end frygt. Lidt håb er effektivt, for meget håb er farligt«, forklarer præsident Snow om magtfilosofien bag.

Fortættet dramatik
Det er en indviklet moralsk slalom at skulle følge en hovedperson i et spil, hvor det gælder om at overleve for enhver pris og på de andres bekostning. Her udfolder historien baseret på Suzanne Collins' bestseller stor opfindsomhed.

Fortællingen er rig på fortættet dramatik, moralske dilemmaer, teknologisk flotte løsninger og en lidt primitiv navnesymbolik. Filmen er selvsagt voldsom, men uden at svælge i volden.
White trash mod Wall Street

Forestillingen om Amerika som et ekstremt klassesamfund, der både er bombet tilbage til stenalderen og lever i en raffineret teknologisk tv-fremtid, fungerer og kan læses som en symbolsk samtidskommentar. Det er white trash mod Wall Street .

Som en slags 'Blade Runner' for teenagere er 'The Hunger Games' ikke bare en kulørt ungdomssaga langt over gennemsnittet, men slet og ret en spændende film med udfordrende spørgsmål om menneskelighed og overlevelsesinstinkt.

Bedre en Twilight
'The Hunger Games' er langt bedre end 'Twilight'-sagaen, og hvis ikke den bliver et fænomen af mindst samme størrelse, er det, fordi det står mere skralt til med romantikken blandt gladiatorer end hjemme hos Familien Vampyr.

Der er lagt op til en fortsættelse - og det gør ikke spor!


FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden