0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anmeldelse: Spændende sci-fi saga giver Twilight baghjul

Actionfyldte 'The Hunger Games' udfordrer seeren.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nordisk Film
Foto: Nordisk Film

Romantik. Marion og Robin? Der er mange inspirationskilder bag 'The Hunger Games'. Her er der tid til et roligt, romantisk øjeblik i den grønne skov. Det varer ikke længe.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med 'The Hunger Games' brager Jennifer Lawrence ('Winter's Bone') igennem som den mest markante unge amerikanske skuespillerinde siden Scarlett Johansson. Lawrence udstråler sej og sammenbidt sårbarhed.

Man tror på hende på en måde, så stoffet omkring hende automatisk bliver mere håndgribeligt. Hvilket er helt uvurderligt i tilfældet 'The Hunger Games', hvor det er op til Jennifer Lawrence i den altdominerende hovedrolle som Katniss Everdeen at få en fantasifuld sci-fi-saga til at blive et univers, man tror på.
Ex-faktor

Fortællingen om en gruppe unge mennesker, som ved lodtrækning bliver udvalgt til at deltage i et tv-show på liv og død, er kørt i stilling som det nye store ungdomsfænomen.

LÆS OGSÅ

Helt grundlæggende er det den gamle græske Theseusmyte i ny forklædning. Dengang måtte hver bystat hvert år yde en afgift til Knossos på Kreta i form af unge mænd og kvinder, der skulle ofres til uhyret Minotaurus i Labyrinten. I virkeligheden mener man, at de skulle danse en dødsensfarlig rituel tyredans i arenaen, hvor det gjaldt om at lave saltomortaler med afsæt på tyrens spidse horn.

Tag denne grundmyte, kombinér den med en dyster fremtidsvision af Philip K. Dick og nutidens bizarre forkærlighed for kannibalistisk reality-tv, og man har en ganske god beskrivelse af 'The Hunger Games'. Det er vel også en slags ex-faktor, at blive slået ihjel for åben skærm!
Dystopi

Efter en ødelæggende borgerkrig er resterne af USA blevet diktaturstaten Panem regeret med hård hånd af den teknologisk overlegne hovedstad Capitol.

LÆS OGSÅ

En dekadent-teknologisk medieverden, hvor årets altoverskyggende begivenhed er The Hunger Games. Her skal 24 unge mennesker fra alle 12 distrikter kæmpe til døden i et livetransmitteret tv-show. Kun en enkelt overlever og vinder rigdom og berømmelse. Men til hvilken pris?
Håb er stærkere end frygt

I Capitol er det årets event. I de ludfattige yderdistrikter, der leverer råstof til herskereliten, er det en påmindelse om, hvem der bestemmer. Spillet er slut, når 23 er døde og 1 kan hyldes som vinder.

»Håb er det eneste, der er stærkere end frygt. Lidt håb er effektivt, for meget håb er farligt«, forklarer præsident Snow om magtfilosofien bag.

Fortættet dramatik
Det er en indviklet moralsk slalom at skulle følge en hovedperson i et spil, hvor det gælder om at overleve for enhver pris og på de andres bekostning. Her udfolder historien baseret på Suzanne Collins' bestseller stor opfindsomhed.

Fortællingen er rig på fortættet dramatik, moralske dilemmaer, teknologisk flotte løsninger og en lidt primitiv navnesymbolik. Filmen er selvsagt voldsom, men uden at svælge i volden.
White trash mod Wall Street

Forestillingen om Amerika som et ekstremt klassesamfund, der både er bombet tilbage til stenalderen og lever i en raffineret teknologisk tv-fremtid, fungerer og kan læses som en symbolsk samtidskommentar. Det er white trash mod Wall Street .

Som en slags 'Blade Runner' for teenagere er 'The Hunger Games' ikke bare en kulørt ungdomssaga langt over gennemsnittet, men slet og ret en spændende film med udfordrende spørgsmål om menneskelighed og overlevelsesinstinkt.

Bedre en Twilight
'The Hunger Games' er langt bedre end 'Twilight'-sagaen, og hvis ikke den bliver et fænomen af mindst samme størrelse, er det, fordi det står mere skralt til med romantikken blandt gladiatorer end hjemme hos Familien Vampyr.

Der er lagt op til en fortsættelse - og det gør ikke spor!


FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Thomas Thorhauge

Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«