Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Ditte Valente/VALENTE DITTE
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinterberg om sit næste projekt: Det bliver en hyldest til alkoholen, til druk

Der må være en grund til, at vi drikker hele tiden, mener Thomas Vinterberg, hvis næste film i udgangspunktet er en hyldest til alkohol.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det næste værk fra Thomas Vinterbergs hånd kommer til at hedde ’Druk’.

»I udgangspunktet er det en hyldest til alkohol«, siger Vinterberg om filmen, som han vil gå i gang med at optage i maj.

»Historien fortæller os om kæmpe personligheder, som alle sammen har været flittige brugere af alkohol. Blandt andet. Hvis du tager Anden Verdenskrig, så ligger Churchill ligefor. Prøv at tænke på, hvor langt Churchill kom, hvor vilde beslutninger han tog«.

»Det var vildt! Han sendte en fiskerflåde til den franske kyst for at undsætte de soldater, der er omringet af fjendtlige styrker!«.

Det er ikke helt en idé, der dumpede ned fra himlen i Vinterbergs skød. Han har læst den norske psykolog Finn Skårderud, som mener, at mennesket er født med en halv promille for lidt.

»Simpelthen. Skårderud siger, at man er mere parat og åben, mindre selvcensurerende, mere musikalsk og kreativ på de første to glas alkohol. Derefter så ... ja, så sker der også ting, som vi også vil undersøge«.

Det fremmede blik

’Druk’ kommer til at handle om fire danske mænd og deres forhold til alkoholen. Som med Vinterbergs ord »revitaliserer deres liv med alkohol«.

Thomas Vinterberg fortæller en anekdote:

»Jeg arbejdede kort sammen med en amerikansk manuskriptforfatterinde, og hun mødte min datter, som gik i gymnasiet. Hun skulle løbe søløb. Hvad det var?. »Jo, vi skal løbe 3,2 km og tømme en kasse øl«. »Jamen, kaster man så ikke op?«. »Jo, jo, men hvis man kaster op synkront, får man trukket tid fra, og hvis man kaster op usynkront, bliver der lagt tid til««.

»Så kiggede hun på mig, som om hun ville sige: »Hvornår griber du ind?«. Og jeg stod der som en forkølet dansk far. Jeg kunne pludselig se det med hendes øjne. »What about the police?«, spurgte hun så, da hun kunne se, at skvattet der, han gjorde jo ikke noget. Og så sagde Nanna: »Oh, but the teachers will be there!«. En vegansk, lesbisk kvinde fra Los Angeles. Hun ville bare hjem!«.

Det er jo helt løbet af sporet

Thomas Vinterberg er i gang med at skrive den sammen med Tobias Lindholm, som han i sin tid skrev ’Jagten’ med.

»Hvis vi kigger på forfatterne, Hemingway og de andre, er der mange store, der var fulde, når de skrev. Nej, ikke fulde, de var påvirkede, under the influence. Herhjemme har vi sådan en underlig blanding af overfornuft og kyskhed. Der bliver talt meget om sundhed og forbandelsen ved alkohol. Samtidig drikker vi fuldstændig sindssygt, og vi lader vores børn drikke endnu vildere. Det er jo helt løbet af sporet«.

I hvert fald, siger Vinterberg, må der være en grund til, at vi drikker hele tiden. Det er dér, han og Lindholm vil hen.

»Det vil nok støde nogen, men det er egentlig ligesom okay, for det er ret stødende, sådan som tingene er, synes jeg. Grundlæggende er det vel min egen fascination af ufornuft og kamp mod middelmådighed og overbekymring«.


Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden