0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skodkunstner laver besk kommentar til Roskildes Orange Feeling

Er det okay at smide skrald på jorden, når vi hygger os? Med sine værker af cigaretskod vil Bodil Fosgaard provokere os til at overveje netop det spørgsmål.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mynthe Villadsen
Foto: Mynthe Villadsen

De fleste forbipasserende stoppe op og kigger på Bodil Fosgaards 'skodværk'. De hiver mobilen frem og tager billeder, og mange begynder at snakke om det og om cigaretskodder.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Skodfeeling«.

Ordet står med store orange bogstaver på jorden foran Gloria-scenen på Roskilde Festival.

Forbipasserende stopper op, kigger på det og tager billeder af det. Ordet er et par meter langt, og når man kigger nærmere på det, opdager man, at det er skrevet med bunker af cigaretskod.

Men hvem har skrevet det? Og hvorfor?

Ved første øjekast er det ikke til at se, hvem der står bag. Der er ikke nogen, der står og fortæller, hvad det handler om.

Men drejer man øjnene væk fra værket og hen med nogle bænke, hvor folk sidder og spiser, får man øje på en lav, spinkel kvinde klædt i sort, der sidder og spiser af en paptallerken fra madboden ved siden af.

Hun sidder på yderkanten af den bænk, der er nærmest værket. Hendes blik er rettet mod de mange skod, og det løftes kun for at iagttage folkene, der passerer. Stopper de op? Går de hen over det? Siger de noget?

Mon værket er hendes?

Hun nikker, tygger af munden og svarer »ja«.

Hun hedder Bodil Fosgaard, og værket kalder hun for et »skodværk«. Dem har hun lavet flere af det sidste års tid rundt omkring i Storkøbenhavn, og formålet med dem er at komme i dialog med rygerne.

»Jeg vil gerne tale til deres hjerte og til deres intelligens. Eller provokere dem, for det er jo det, jeg gør«.

Bodil Fosgaard er 54 år og arbejder til daglig på en produktionsskole. Ideen startede allerede i 2017, hvor hun gik og samlede skrald i forbindelse med nogle miljøprojekter.

»Det nyttede ikke noget, at jeg bare gik og samlede dem op, for det var der ikke nogen, der bemærkede, så ideen var at bruge dem konstruktivt. På den måde kunne jeg måske være med til at skabe en adfærdsændring, og det er egentlig grunden til, at jeg gør det«.

Er trash det nye black?

’Skodfeeling’ er lavet af 4.000-5.000 skodder, som Bodil Fosgaard selv har samlet torsdag og fredag på festivalpladsen i Roskilde. Fredag fik hun dog lidt hjælp fra en ven.

Skriver hun så altid det samme ord i sine ’skodværker’?

»Nej, der er altid et nyt budskab. Jeg leger altid med noget, der er relevant for området, jeg er i«.

Tidligere har hun blandt andet skrevet »#skodklima« foran Københavns Rådhus og formet et kors af skod fo