Stenalderliv. Michellinkokken Thomas Rode har endnu en bog på gaden, der skal opfordre folk til at spise og motionere som en stenaldermand.
Foto: Lars Krabbe

Stenalderliv. Michellinkokken Thomas Rode har endnu en bog på gaden, der skal opfordre folk til at spise og motionere som en stenaldermand.

Mad

Ny stenalderbog vil ruste danskerne til at »spise som de er designet til«

Videnskaben hjælper palæopar med at argumentere for stenalderkosten i en ny bog.

Mad

Opskriften for, hvad mennesker har brug for i kosten, er ifølge Thomas Rode simpel.

»Fedtet er brændstoffet, der skal drive motoren, og proteinerne er byggestenene, man skal bygge maskineriet op med«, siger han.

Det er hovedpointerne i den nye kogebog, som stenalderkokken Thomas Rode og hans kone Thilde Jo Maarbjerg netop har udgivet. Den skal ruste dig » til at spise som dit DNA er designet til og træne som din krop er skabt til«, som forfatterne siger.

De officielle kostråd er svære at spore Danskerne har knap tygget færdig på de otte nye kostråd, der blev lanceret af Sundhedsmyndighederne i forrig uge, før stenaldertrenden altså igen byder sig til med et andet syn på, hvordan danskerne bør spise og træne.

Og bortset fra rådet om at drikke mere vand, er det svært at finde lighedstegn mellem de officielle kostråd og de anbefalinger, der er i den nye palæobog.

PLUS: Få styr på alt om stenalderkost og træning

»Det er underligt, at kostrådene ikke starter med ’spis rigtig mad’. Derudover står der i rådene, at man skal spise mindre, og det råd giver ikke mening«, siger Thomas Rode.

»Hvis man spiser stenalderkost, der består af den rigtige mængde fedt og proteiner, så bliver man automatisk mæt. Den følelse er svær at opnå, hvis der er mange stivelsesholdige kulhydrater i kosten, fordi signalerne fra maven til hjernen bliver forsinkede, og så får man nemt tendens til at overspise«, siger kokken, der er køkkenchef på restauranten Kong Hans Kælder.

Masser af forskning
Selvom det blot er et år siden, at Thomas Rode sidst udgav en bog om palæokost, mener han, at den nye kogebog har sin ret.

»Hvor den sidste bog tog udgangspunkt i min historie og min vej ind i stenalderlivsstilen, så er den nye bog gået et spadestik dybere. Det er klart, at når man står og proklamerer, at folk skal spise så meget fedt, som vi gør, så er man nødt til at have et belæg for, at det forholder sig sådan«, siger han.

Du siger, at bogen går et spadestik dybere. De første 67 sider handler da også mere eller mindre om videnskabelige betragtninger. Hvorfor mener du, at du med baggrund som kok er i stand til at vurdere videnskaben?

»Min kone har researchet ganske alvorligt. Set på utallige rapporter og forskningsresultater. Og vores anbefalinger tager derfor udgangspunkt i rigtig meget forskning, ny forskning. Derfor er det også underligt, at de nye kostråd revser det mættede fedt. Mange undersøgelser viser, at det ikke er et problem med det mættede fedt«.

Thomas Rode påpeger, at der ikke er en ’one-size fits all’, når det kommer til kostråd, men at det er klart, at han synes, at danskerne generelt er bedre tjent med stenalderkost frem for de officielle kostråd.

Udover det øgede fokus på videnskabelige forklaringer og 87 nye stenalderopskrifter, er mælkeprodukter blevet strøget fra ingredienslisten i den nye bog. Forgængeren blev nemlig kritiseret for, at der var flere opskrifter, der havde mælkeprodukter i sig, hvilket stred mod den hardcore palæotankegang.

Skal inspirere til motion

Bogen er dog mere end kostanbefalinger. Den skal ifølge Thomas Rode også inspirere danskerne til at dyrke den type motion, som stenalderparret selv har forsøgt sig med.

»Vi lægger vægt på den funktionelle træning. Det betyder, at jeg ikke går ned for at træne specifikt ben eller arme, som mange ellers gør. Jeg træner det, jeg har lyst til at træne og har brug for i hverdagen. Træningen skal kunne overføres til noget man kan komme ud for i sit liv, og det kan for eksempel bestå i, at man skal ned på knæ og tage sit barn op, løbe efter bussen eller slæbe sin tunge kuffert op af en rulletrappe, der ikke fungerer«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden