nationalt. Er flæskestegen den lim, der binder danskerne sammen kulinarisk? Det er nu, vi skal bestemme, hvad landets nationalret skal være.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

nationalt. Er flæskestegen den lim, der binder danskerne sammen kulinarisk? Det er nu, vi skal bestemme, hvad landets nationalret skal være.

Mad

Til stemmeurnerne: Nu skal vi kåre Danmarks nationalret

Udskillelsesløbet er i gang om, hvilket måltid der skal kåres som Danmarks nationalret.

Mad

Snart føjes middagsmåltidet til listen af nationalt lim, der skal binde nationen sammen. Vi har i forvejen eksempelvis nationalsangen 'Der er et yndigt land', og nationalfuglen er svanen.

Den 20. november vil danskernes egne stemmer have afgjort, hvilken middagsret der skal have titel af Danmarks nationalret. Blandt de 24 kandidater er blandt andet stegt flæsk med persillesovs, flæskestegen, frikadellen og biksemaden.

Det er fødevareminister Dan Jørgensen (S), der står i spidsen for kåringen af det nationale måltid.

LÆS OGSÅ

For hver region i Danmark er der nu udvalgt tre middagsretter, der kandiderer til titlen.

På hjemmesiden www.nationalret.dk (eksternt link) kan danskerne frem til 26. oktober stemme på deres kandidat.

I perioden mellem 28. oktober og 16. november foregår den nationale afstemning om de 24 forslag, og det vindende måltid kåres 20. november, oplyser Fødevareministeriet.

»De sidste uger har vi diskuteret mad, måltider og lokale råvarer som aldrig før. Danskerne har sendt hundredvis af billeder med bud på retter til konkurrencen, og tusindvis har debatteret vores mad- og måltidskultur på Facebook. Nu skal danskerne til stemmeurnerne«, siger fødevareminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Otte kokke har fortolket retterne

Ifølge Fødevareministeriet er der kommet mere end 700 billeder fra danskerne bare på Instagram og email samt mere end 12.000 følgere på Facebook, der deler billeder og kommenterer livligt.

LÆS OGSÅ

Danskerne har været ivrige med at poste forslag til Danmarks nationalret på de sociale medier, og det har givet kokke fra otte regioner inspiration til hver at fortolke tre danske klassiske retter.

»Det bliver spændende, hvilke retter der går videre til finalen om at blive Danmarks nationalret fra de enkelte landsdele.Men lige meget om det bliver frikadeller eller gule ærter, så håber jeg, at debatten forsætter ude i kantinerne og ved middagsbordene, så vi sammen kan løfte den danske mad og måltidskultur«, siger Dan Jørgensen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce