Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

fremgang. Vi spiser 20 procent flere grøntsager, siden sidst det blev undersøgt, men det er stadig ikke helt godt nok.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne spiser alt for fedt og for lidt grønt

Fisk og grøntsager fylder mere i danskernes kost, mens sodavand fylder mindre, viser ny stor undersøgelse.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne spiser sundere, men det er stadig ikke godt nok, viser en ny stor kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Der er nemlig stadig rigelig plads til grøntsager på tallerknerne i de danske hjem.

De fleste danskere spiser grøntsager hver dag og indholdet af grøntsager er steget med 20 procent siden den forrige undersøgelse, der blev afsluttet i 2008. Dermed er vi er tættere på at opfylde nogle af de officielle kostråd.

Men når danskerne spiser flere grøntsager, er det eksempelvis agurk og salat, som er blandt de mindre fiberrige grøntsager.

»I forhold til de anbefalede 600 gram frugt og grønt ville det være gavnligt, hvis både børn og voksne spiste en frugt og en grov grøntsag mere om dagen«, siger seniorrådgiver Sisse Fagt, DTU Fødevareinstituttet, i en pressemeddelelse.

Og blandt de voksne er kostens indhold af frugt faldet med cirka 16 procent i samme periode.

Vi spiser mere fisk

Det gennemsnitlige indtag af fisk er også steget, især i de voksnes kost, som indeholder omkring 14 gram mere fisk per dag, men indtaget er dog stadig for lavt.

Faktisk spiser hver tiende slet ikke fisk.

»Fisk er en særlig god kilde til D-vitamin og andre livsvigtige næringsstoffer, så det ville da være godt for danskerne at spise flere fiskemåltider«, siger seniorrådgiver Agnes Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Selvom halvdelen af de 4-14-årige og hver tredje voksen spiser for meget sukker, spiser både børn og voksne færre sukkerholdige fødevarer.

Også de sukkersødede sodavand fylder mindre ifølge den nationale undersøgelse, der omfatter knap 4000 personer fra 2011-2013.

»Søde sager er tomme kalorier, fordi de kun bidrager meget beskedent til indtaget af vitaminer og mineraler, så det er positivt at se et fald i, hvor meget slik og sodavand danskerne får«, siger Sisse Fagt.

Vi spiser alt for fed mad

Det gennemsnitlige indhold af mættet fedt i danskernes kost ligger 50 procent højere end anbefalingerne. Kun 3 procent af befolkningen har et sundt indtag af mættet fedt.

»Desværre ser vi ikke et fald i indtaget af mættet fedt siden kostundersøgelsen for fem år siden. Tværtimod finder vi en mindre stigning hos de voksne, så det her er en udvikling i den forkerte retning«, siger seniorrådgiver Agnes N. Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelse.

Minister: Vi skal tale om vores spisevaner

At danskerne ikke er så sunde, som vi ellers går og tror, skal blandt andet løses ved at snakke om vores spisevaner.

Det mener fødevareminister Dan Jørgensen (S), efter en kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne generelt spiser sundere, men ikke sundt nok.

»Alt for mange er overvægtige og får livsstilssygdomme, og desværre ser vi også, at usund livsstil har social slagside, så der ligger stadig et stort arbejde og venter forude«, siger ministeren i en e-mail til Ritzau.

Dan Jørgensen mener ikke, der er behov for løftede pegefingre. I stedet ser han hellere en bred debat om, hvad vi spiser, og hvordan vi får ændret fastgroede vaner.

»Det er gennem debatten, at vi for alvor får flyttet folk. Ud over debatten om Danmarks nationalret, har jeg nedsat en måltidstænketank, der skal komme med måltidsråd, der kan supplere kostrådene«, siger Dan Jørgensen.

Ministeren nævner også, at der forleden blev underskrevet et charter med en række supermarkedskæder, der forpligter dem til at tilbyde flere sunde varer på hylderne.

»Derudover har vi mange projekter i gang, der har til formål at få mindre salt i færdigprodukter og give sunde muligheder, om du så indtager dit måltid i jobbets kantine, i idrætshallen eller på vej fra A til B«, lyder det fra Dan Jørgensen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden