Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kritiseret. Dennem årene har prinsens vin måtte lægge øre til meget brok. Men Politikens vinekspert vurderer, at prins Henrik slutter på toppen.
Foto: Fred Lancelot/AP

Kritiseret. Dennem årene har prinsens vin måtte lægge øre til meget brok. Men Politikens vinekspert vurderer, at prins Henrik slutter på toppen.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinekspert: Prins Henrik stopper på Cahors top

Prinsgemalens vin hører i dag til blandt eliten i Cahors, mener Politikens vinekspert.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

80-årige prins Henrik har presset sin sidste franske malbec drue. Han bortforpagter nu salget og produktionen af sin vin til det franske firma Vinovalie.

»Jeg er glad for denne løsning, som betyder, at produktionen af kvalitetsvin på slottet vil kunne fortsætte og sælges i hele verden«, siger han på kongehusets hjemmeside .

Det er ellers ikke lang tid siden, at den danske presse og vinbranche fik lov at stå at trippe i Kuppelsalen på Fredensborg Slot for at møde prinsgemalen i anledning af den danske oversættelse af bogen ’Chateau de Cayx. Regionen, slottet og vinen’ om prinsens vinslot i Cahors. En rigtig coffee table-bog med flotte billeder og tekst, som udkom sidste år på fransk.

Trods det ceremonielle præg over bogpræsentationen blev jeg bekræftet i den opfattelse, som efterhånden florerer om prinsgemalen, at han er en livsnydende og i bund og grund afslappet mand, som holder sig godt trods konsekvent vellevned.

På det tidspunkt lignede han ikke en mand, der havde lyst til at trappe ud af vinproduktionen, selv om det faktum, at han havde overladt arbejdet med bogen til sin private sekretær og direktør på Cayx, Olivier Lesénécal, kunne tyde på det.

Testvinder

Uretfærdig hård kritik

Chateau Cayx har været i kongefamiliens eje i 40 år, og gennem årene har det været en nationalsport at kritisere vinene fra Cayx. Ud fra erindringen var prinsens vin tidligere en lidt uvenlig, krasbørstig sag uden meget kød på benene. Sådan lidt tynd og streng. Og vel dyr.

Men det gjaldt nu mange vine fra Cahors. I vore dage kan man finde mange gode vine fra området. Producenterne har lært at tøjle malbec-druen, som lokalt er blevet kaldt cot. Det kan ikke udelukkes, at Argentinas succes med malbec har haft afsmittende effekt med mere fokus på runde tanniner og bedre druemodenhed, så det ikke bare er ætsende, sort frugt.

Også Chateau de Cayx har undergået en flot udvikling, selvom de knubbede ord for et par årtier siden ikke altid var retfærdige. I takt med bedre mark- og kælderarbejde samt mere alder på vinstokkene er der sket en markant kvalitetsforbedring over det sidste årti.

I dag står Cayx som et af de bedste slotte lokalt, og udviklingen fortsætter. Med flere hektar har man fået mulighed for at lave tre andenvine, så kun det bedste kommer i hovedvinen. Ikke uvæsentlig betydning har det, at slottet for 6 år siden tog en dygtig ønolog, Alexandre Gélis, fra det anerkendte slot Lagrézette i Cahors.

Nyhed

Rigtig vin til rib eye

Cayx er stærkest på rødvinssiden. Det stod klart ved smagningen på Fredensborg Slot. Dog er Cigaralle (150 kroner) en sprød, delikat chardonnay, en fin hvidvin til sin pris. Den langt dyrere Altesse (325 kroner) på samme drue er lidt for rig og tung i det til min smag. Men det er heller ikke ligefrem chardonnay-land.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vinene med navnet Chateau de Cayx er rimeligvis husets bread and butter. Der er specialcuvéer og en andenvin, men slotsvinen er den vigtigste, og den som har skabt sit ry gennem årene. Den ligger på 175 kroner og fås for tiden i tre forskellige årgange (2009, 2010 og 2011).

Det er en mørk, rank og dramatisk vin. Den har ikke samme rige og fyldige tone som malbec fra Argentina. Chateau de Cayx indeholder omkring 15 procent merlot- og tannat-druer, mens stort set alle andre cuvéer er ren malbec.

En smule streng, men ikke hård

Cayx er en lidt streng, tanninrig sag, men ikke hård, som den faktisk var for 10-15 år siden. Farven er kulsort og med alderen kommer der flere nuancer i næsen: krydderi, chokolade, læder og animalske toner. Det er en vin, der kan lagre ti år eller mere, men faktisk er selv den yngste, 2011, drikkelig nu.

Igen et tegn på, at både Cayx og cahors-vine generelt har ændret sig betydeligt. Trods det mørke og dybe præg er der en kølighed og næsten luftighed over den. Det er den helt rigtige vin til rødt kød, f.eks. en ordentlig luns rib eye.

Gennem de senere år er der kommet specialcuvéer til. Vine fra særlige parceller på markerne, som får en særlig behandling i kælderen, herunder mere udstrakt fadlagring med delvis nye fade. Da Dronningen fyldte 70 år i 2010 blev der produceret en Cuvée Majesté – som Chateau de Cayx på speed.

Dybere, tættere, mere koncentreret og faktisk også mere fyldig og rund trods kraften. En kraft, som også giver sig til kende med ikke mindre end 15,5 procent alkohol uden at være alkoholisk i sit udtryk. Prisen er den dobbelte af den normale Cayx.

I anledning af Prins Henriks 80 års dag i 2014 blev der fremstillet en række magnumflasker, Cuvée Octante, med illustration af Dronningen på etiketten. Det er reelt den almindelige Cayx til dobbelt pris for dobbelt mængde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andenvin er godt køb

Den suverænt mest fornemme vin fra slottet, Royale, stammer fra en speciel mark, der for at øge koncentrationen har en meget tæt beplantningsgrad. Den koster den nette sum af 1.500 kr. og sælges overvejende i Asien. Det er en bombe af mørk frugt, tunet op med 15,5 procent alkohol. Absolut flot og magtfuld, men man får mere for sine penge i Cuvée Majesté, og især i den almindelige Chateau de Cayx.

Og så skal det nævnes, at der også laves en andenvin, bl.a. Les Marches de Cayx, som sælges i Dansk Supermarked. Den fås et par gange om året til 2 flasker for 100 kr., og det er et superkøb – normalprisen er omkring 75 kroner.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden