Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PR
Foto: PR

Stjernefrø. Rasmus Munk er kun 24 år, men har allerede taget madverdenen med storm.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk restaurant nomineret til Europas bedste nye

Rasmus Munks Alchemist på Østerbro er kommet i fint selskab.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er restaurant Alchemist på Århusgade på Østerbro Europas bedste nye restaurant?

Det skal dommerne tage stilling til, når den internationale guide 'Opinionated about Dining' - OAD - 23. maj kårer den bedste restaurant blandt Europas nye restauranter. OAD er en af de store, nye lister over de bedste restauranter i verdenen, og udmærker sig ved, at anmelderskaren er rundrejsende foodies, og deres meninger vægtes efter, hvor bespiste de er - altså antallet og kvaliteten af de restauranter, de har besøgt. Det gør den i nogles øjne til en mere troværdig guide end dens mere berømte konkurrent, World's 50 best.

I år har guiden valgt at lave et award-show i København, hvor den bedste nye europæiske restaurant skal kåres, og her er Rasmus Munks Alchemist, der åbnede i slut august sidste år, en af de blot ni nominerede restauranter

»Vi er meget meget stolte af den nominering«, siger Rasmus Munk. »Vi har kun været åbnet et halvt år, og føler slet ikke, at vi har nået at vise noget endnu, og har meget mere at byde på. Så det er fantastisk at befinde sig i sådan et selskab. F.eks. er vi op med Disputar i Barcelona, der er startet af to tidligere køkkenchefer fra El Bulli«, siger han.

Michelin er for langsom

Opinionated about Dining blev startet af amerikaneren Steve Plotnicki, en tidligere pladeselskabschef bag hiphopsucceser som RUN DMC. Opinionated about Dining var Plotnickis personlige, meget læste madblog, men i 2007 lavede han en spørgeundersøgelse blandt andre madbloggere om, hvad der var den bedste restaurant i USA, og den metodik ligger stadig bag 'Opinionated about Dining'.

»Jeg skabte OAD af utilfredshed over de guider og lister, der var dengang. Mine madvenner og jeg følte, at de hver især havde store fejl og mangler på grund af deres metodik. I særdeleshed drev det os til vanvid, at Michelinguiden var så langsommelig i at fjerne stjerner på restauranter, der var blevet dårlige, og spørgeundersøgelsesdrevne lister som Zagat udkom med lister, der gav ingen mening, hvor elendige kommercielle restauranter lå højere end verdensklassesteder. Og hvad angår World's 50 Best, så er de lidt som filmindustriens Oscars, hvor det er spil for insidere, hvor mange anmeldere stemmer på restauranter i deres egne regioner, eller ikke har besøgt mange af restauranter på listen«, siger han (Oscaruddelingen kritiseres ofte for, at filmanmelderne ikke har set mange af de mindre film).

»Jeg bestemte mig for, at markedet godt kunne bruge en guide, der gav stemmen til det, der kaldes 'destination diner' - du ved, den type, der bor i San Francisco, men hopper på et fly til København over weekenden for at spise på Noma, Geranium, Relæ, m.m.. Så jeg skabte en algoritme, der kunne fange det fællesskabs meninger. Jeg lavede også et vægtningssystem for både anmeldere og restauranter, så folk med flere besøg under bæltet fik mere at skulle at sige i de endelige resultater«, siger Plotnicki.

Tror ikke han vinder

Prisen for bedste nye europæiske restaurant bliver uddelt på restaurant Nimb Terasse i Tivoli den 23. maj med deltagelse af kokke fra hele verdenen. Rasmus Munk tror dog ikke, at Alchemist har en chance for at vinde.

ANMELDELSE

»Vi har været åbnet for kort tid, og vi ved, at der endnu ikke har været så mange fra den liste på besøg. Men åbenbart nok til, at vi er kommet i betragtning. Det er ret sjovt, at de har fundet herud på ydre Østerbro til en restaurant, der ikke står på nogen lister endnu«, siger han.

Uanset om Alchemist vinder, ender restauranten i hvert fald på listen over de bedste europæiske restauranter, og det er i sig selv en bedrift for en så ung restaurant.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Lars dahlager eller Mad, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden