Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kvindeøl. Brygmester Annemarie Hartvig Jensen har startet en ølklub for kvinder, der bl.a. serverer øl i nye rammer. Foto: Privat

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ølklub for kvinder har stor succes

I ’ØlKlubForKvinder’ holdes mændene ude, og smagningerne kan foregå i en skønhedssalon.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torsdag løb en ølsmagning af stablen, som de fleste mænd nok ville betakke sig for at komme til.

Der sad tolv kvinder i stylist Berit Klosters skønhedssalon på Frederiksberg og fik tips om makeup, hudpleje, og hvordan man sætter sit hår, samtidig med, at de skulle smage på en stribe øl fra brygserien Frejdahl – skabt af kendisdesigneren Jim Lyngvild. Længere væk fra en brovtende herresmagning til lyden af en fodboldkamp mellem Aston Villa og Manchester City kommer ølverdenen næppe.

700 medlemmer

Arrangementet er skabt af ’Ølklubforkvinder’, brygmesteren Annemarie Hartvig Jensens hjertebarn, der skal udbrede hendes kærlighed til øllet til andre medlemmer af eget køn.

Det er en klub, der er kommet flyvende fra start og på halvandet år har fået 700 medlemmer og stået for en masse smagninger og workshops om alt fra påskeøl til belgiske øl over ølcocktails til ølbrygningens hemmeligheder.

De fleste dog i mere traditionelle rammer, på besøg på bryghuse og ikke mindst i Annemarie Hartvigs eget hjem og have. Men nu skal klubben i højere grad ud - til ølfestival i Paris, til smagning i kælderen under Frederiksberg Slot, på tur til Nationalmuseet for at smage på vikingeøl.

Mere end Hof eller Tuborg

»Jeg er selv blevet overrasket over, hvor godt og forskelligt øl kan smage, og det har jeg lyst til at udbrede til andre danske kvinder. Tidligere troede jeg, at enten drak man Hof eller Tuborg, og kunne man ikke lide nogle af delene, kunne man ikke lide øl«, siger Annemarie Hartvig Jensen, der har været ansat på Carlsberg-bryghuset Jacobsen og netop er blevet ansat som brygmester på bryggeriet Skands – et bryghus, der drives af en anden kvinde, Birthe Skands.

Annemarie Hartvig Jensen er farmaceut og arbejdede i mange år med at lave lægemidler for Novo Nordisk, indtil hun i 2011 bestemte sig for at kaste karrieren overbord og uddanne sig som brygmester. Ikke fordi hun brød sig særlig meget om øl, for det gjorde hun ikke, men fordi hun var fascineret af brygningen, de levende gærceller, der kunne gøre et par få råvarer til en drik, man nyder i hele verdenen. Det var først i praktik på Carlsbergs husbryggeri Jacobsen, at hun for alvor blev begejstret, i starten især for de mørke, kraftige øltyper.

»Min erfaring er efterfølgende, at kvinder enten kan lide de helt lette øl uden videre eller de mørke, kraftige øl. Så lærer man senere at kunne lide bitterheden på samme måde, som man også skal lære at kunne lide oliven«, siger hun.

På mission for øl

På Carlsberg skulle hun blandt andet lave en udredning af, hvordan man bedre kunne fange kvinder, en målgruppe der ikke drikker specielt meget øl. I hvert fald ikke i Danmark, hvor ølkulturen traditionelt er tæt forbundet med fodbold og druk. Et af Annemarie Hartvigs forslag var en ølklub for kvinder. Da Carlsberg ikke med det samme sprang på ideen, lavede hun klubben selv.

»Det var med den mission at få flere kvinder til at drikke øl, fordi jeg nu viste, hvor fantastisk det kan smage. Og fordi jeg blev ved med at støde på folk, der sagde 'hvor er det fedt, at du er blevet brygmester, jeg vil bare så gerne lære at drikke øl, kan du ikke hjæpe mig'. Der er så mange kvinder, der er ærgerlige over, at de ikke kan drikke øl. Så bestemte jeg mig for at lave nogle arrangementer«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De kan i Belgien

Ifølge Annemarie Hartvig er den store barriere den ramme, som øldrikningen traditionelt har foregået under - druk, fodbold og andre mandlige domæner. Det handler om at ændre rammen.

»Jeg vil vise, at øl kan drikkes i en kælder under slottet eller i en eksklusiv salon på Frederiksberg. Det kan være alle steder. I Belgien ser man jo alle mulige fine kvinder, der kommer direkte fra parlamentet ind på en cafe og nyder et glas øl. Det handler om at få det frem på bordet på en sofistikeret måde. Ikke at det skal være snobbet, men få det tilbage til, at det kan drikkes på alle måder. Det behøver ikke være bøvede håndbajere. Mange kvinder kan heller ikke lide at gå ned i supermarkeder og købe øl, hvor øllene står på grimme stålhylder på linoleumsgulv bagerst i butikkens mørke. Det har så heldigvis ændret sig, så mange ølafdelinger er blevet mere attraktive«, siger hun.

ØlKlubForKvinder er gratis at være medlem af, men arrangementerne koster penge. Medlemmerne kommer »'fra alle samfundslag i alle aldre«, siger hun. Det næste arrangement er en ølsmagning på Carlsbergs Laboratorie og Research Center og dernæst en tur til Paris Beer Festival, hvor deltagerne skal besøge ølpubber, ølrestauranter og en række mikrobryggerier.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden