Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PASTASKANDALE. Et fransk medie har bragt en, ifølge italienerne, katastrofal opskrift på carbonara. Opmærksomheden er blevet så overvældende, at det har udviklet sig til regulær #Carbonaragate.
Foto: Thomas Borberg

PASTASKANDALE. Et fransk medie har bragt en, ifølge italienerne, katastrofal opskrift på carbonara. Opmærksomheden er blevet så overvældende, at det har udviklet sig til regulær #Carbonaragate.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

#Carbonaragate: Franskmændene fornærmer italiensk pastaklassiker

Fransk fortolkning af retten carbonara har for alvor bragt de italienske sind i kog.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En Youtube-video fra det franske medie Demotivateur viser på 36 sekunder, hvordan man med et snuptag kan lave en den kendte pastaret carbonara.

Det lyder uskyldigt.

Men videoen har i den grad fornærmet den italienske befolkning og rystet dem i deres gastronomiske grundvold. Både franske og italienske medier har dækket skandalen massivt, og de sociale medier flyder over med hashtagget #Carbonaragate, hvor italienerne tager afstand fra den franske svinestreg.

Journalist og Italien-kender Eva Ravnbøl har oplevet pasta-krigen på tætteste hold, og ifølge hende kunne franskmændene »ikke have jokket mere i spinaten«.

»Det er på niveau med majestætsfornærmelse. Det er en alvorlig hån mod italienerne og deres stolte gastronomiske traditioner«, forklarer hun over telefonen fra Rom.

De 36 sekunder er en »gyserfilm«, hvor stort set alle kulinariske dødssynder bliver begået.

Først og fremmest har pastaerne den forkerte facon. I den franske opskrift bruger de farfalle (sløjfeformede pastaer, red.). I den tradizionale italienske udgave bruger man rigatoni eller spaghetti. For det andet - og her bliver det virkelig alvorligt - blandes bacon, pasta og løg sammen i en gryde og koges op. Det er helt forkert. En italiensk mamma ville selv i søvne stege baconen på en pande og koge pastaen i en gryde. Begge dele hver for sig.

»Og nu troede man ikke, det kunne blive værre. Men jo. For til sidst putter de en klat creme fraiche på toppen af retten. Og det har italienerne kun foragt til overs for. Produktet findes ikke engang i italienske supermarkeder«, forklarer Eva Ravnbøl, der er bosat i Rom.

I videoen drysser den anonyme kokkehånd lidt persille og en æggeblomme ud over den færdige ret. Noget man heller aldrig ville opleve, hvis retten bliver serveret i Italien.

Krig mellem det franske og italienske køkken

Den stormomsuste opskrift har siden offentliggørelsen i starten af april optaget alle italienere - unge som gamle.

Og det sydeuropæiske folkefærd har følt sig mere provokeret, netop fordi opskriften kommer fra Frankrig, end hvis den kom fra eksempelvis Bulgarien eller Ukraine. Det er Eva Ravnbøl slet ikke i tvivl om.

»Der er en grundlæggende krig mellem de to køkkener, som handler om, hvem der har det bedste køkken. I det hele taget er der et lidt anstrengt forhold mellem de to lande«, siger hun.

»Italienerne synes, at franskmændene er irriterende og arrogante, men samtidig ved de godt, at det franske køkken har noget at byde på. Så lige præcis det faktum, at en fransk hjemmeside offentliggjorde opskriften resulterede i, at de italienerne i den grad lod sig provokere«, forklarer Eva Ravnbøl.

Foto: Alfredo Di Lelio

Hun fortæller, at et italiensk medie for nylig proklamrede, at forholdet til nabolandet hænger i den allertyndeste spaghettitråd, nemlig en vermicelli.

Men hvordan pokker skal Frankrig få rettet op på krisetilstanden?

»Det ved jeg virkelig ikke. Frankrig må kritisere politikere, journalister og mafiaen, men lige præcis madkulturen er så vigtig en del af Italiens DNA, at det bliver svært at rette op på forholdet igen. Italienerne har et meget skødesløst forhold til både færdsels- og straffeloven, men bestemt ikke pastaloven«, svarer Eva Ravnbøl.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Blandt andet har to af Italiens største og mest toneangivende kokke Gianfranco Vissani og Antonello Colonna markeret sig i #Carbonaragate ved, at den nationale avise La Repubblica tilegnede en helt dobbeltside til de to kokkes versioner af retten.

LÆS MERE:

I den franske video er pastaen fra den italienske fabrikant Barilla, og de har den seneste tid haft med travlt med at begrænse skadevirkningerne.

»Barilla har været nødt til at melde ud, at videoen åbner for visse former for fortolkning af retten, men det her er langt over grænsen. Der må være grænser for galskaben«, siger Eva Ravnbøl om pastaleverandørens afstandstagen.

På samme måde har flere franske medier været ude at give deres uforbeholdning undskyldning til det italienske folkefærd.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden