Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfinet. Trods sin beliggenhed i Det Kongelige Bibliotek er der ikke meget museum over maden fra Søren K’s køkken, som både er regulær og forfinet. Foto: Miriam Dalsgaard

Forfinet. Trods sin beliggenhed i Det Kongelige Bibliotek er der ikke meget museum over maden fra Søren K’s køkken, som både er regulær og forfinet. Foto: Miriam Dalsgaard

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her får du byens smukkeste frokost

I Den Sorte Diamant ligger Søren K, der laver »smuk mad med røv i bukserne«. Men sæt god tid af for servicen halter.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spiser du på Den Sorte Diamants Søren K, efter at unge Casper Sobczyk har overtaget køkkenet, får du smuk mad med røv i bukserne. Yndige kvinder vil føle sig yndigere, når de spiser der, og rigtige mænd vil ikke gumle med udslukt blik i længsel efter, at mundhulen fyldes med smag.

Det yndige og det kraftfulde er for en god kok ikke hinandens modsætninger. Og mænd og kvinder er måske ikke fra forskellige planeter. Måske er det, fordi man har set overpyntet, men smagsfattig mad så mange gange, at man næsten glemmer, at æstetik og smag ikke er hinandens modsætninger.

Med sin placering i hjørnet af Det Kongelige Bibliotek kunne man frygte, at restauranten Søren K ville blive ramt museumsdynamikkens første lov: den, der udsiger den triste sandhed om mad på museer og kunst på restauranter. Men restauratøren Jens Heding har altid kæmpet imod og nægtet at overgive sig til brunchplatter, kyllingesandwich og blåbærmuffins under glasklokker.

Og så er Søren K med sine borde udenfor på kajen måske et af de smukkeste steder at spise udendørs i København – med kig til Olafur Eliassons cirkelbroer og synet af boglæsende ynglinge, der dæmper ens kulturpessimisme.

Mere end pyntet blæremad

Vi stjal en frokost i solen og kom på en af de sidste sommerdage. Der var ikke travlt, men vi måtte selv finde os til rette, og efter lidt tid fik vi også bestilt.

Det her er en frokost, man glæder sig over en hel dag

Det med tid og service er et problem for Søren K, men med unge mænd i bar overkrop i havnens både generede det min kvindelige ledsager mindre end mig.

Du kan bestille en frokost med tre retter til 245 kroner. Det gjorde vi ikke, for på à la carte-kortet var der småretter med makreller og jomfruhummere, brisler, østers, lammetunge og meget andet af, hvad hjertet kan begære.

De små retter står til cirka 100 kroner eller lidt mere. De anbefaler tre. Det skal du mindst have. Det er et af den slags menukort, hvor man opremser tre ingredienser, og så kan du ellers selv prøve at regne ud, hvad de har gjort med dem.

:

Vi lagde ud med ’Makrel, ærter og foie gras’. Man aner ikke, om de har blendet det til babymad, stegt halvdelen, kogt resten, eller om det hele er råt. Men hun drak rosé, og jeg drak sancerre. 115 kroner glasset for Gerard Boulays sancerre, der ligger rundt i munden med lidt græs og citrus i næsen, er skønt. Ikke billigt, men skønt. I det hele taget: Hvis alle biblioteker i Danmark får samme vinkort som Søren K, vil vi rette op på dannelsen og bibliotekernes og bogens krise med det samme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var, da makrellen kom, at jeg gjorde mig skyldig i at tænke på pyntet blæremad. Retten er bare smuk og viser meget moderne køkkenteknik. En syrligt sød gelé lå for sig, og tynde, sprøde og brudte pankopandekager stak op mellem de friskbælgede ærter pyntet med blomster og urter. Og makrelfileten lå kunstfærdigt sprødstegt op imellem det hele. Mellem ærterne og de ternede radiser var smeltet gåseleverterrine og sikkert sytten ting, jeg glemmer at opremse.

Makrellen var perfekt sprød og blød, ærterne søde og fede med deres leverfedt, og der var sprødt knas overalt. Den syrlige gelé var nok en anelse for sød, men der skal jo sødt til gåselever, og den lå for sig, så man selv kunne dosere. For de 105 kroner, retten koster, får man kvalitet og meget køkkenarbejde, håndværk og en intens smag.

Bløde indvolde og skovbund

Der gik en rum tid, før vi igen fik kontakt med en tjener, så vi kunne få fyldt vores glas og vædet de tørre ganer.

Da vi så fik jomfruhummerne, var der til gengæld ikke meget at klage over længere. En nænsomt stegt jomfruhummerhale med superfint strimlede kartofler sirligt friteret i en kugle, frisk syre og overhældt med koncentreret jomfruhummersky. Ved siden af lå en jomfruhummer-ejakulation af sifoneret creme med små kartoffelkugler, marv og hummersky. Cremen, der blev serveret for sig, kunne man lægge op i hummerskålen og derved holde temperaturen i sin ret. Det her er en frokost, man glæder sig over en hel dag.

Der gik halvanden time, fra vi kom, til sidste ret landede. Det var et gammelt, uforgængeligt europæisk køkken, der pludselig viste sig.

Fint sprødstegte brisler og syltede jordskokker med skovsvampe à la creme. Ikke pyntet, bare et lille spark af bløde indvolde og kraftig skovbund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Søren K er revitaliseret med et både regulært og forfinet køkken. Det er charmerende med et menukort indbundet som en gammeldags biblioteksbog med ISBN-nummer og det hele, men sandheden er, at omgivelserne godt kunne bruge lidt ny opmærksomhed.

Maden er til fem hjerter, men det tager for lang tid, og servicen, jernbordene og de kedelige potter kan ikke måle sig med oplevelsen på tallerkenen.

Dermed ender vi på fire hjerter, også selv om Søren K er en flot smagsoplevelse med det smukkeste vue.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden