Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Avanceret. Retterne i NOPI er smukke, men kræver også lidt arbejde i køkkenet.
Foto: Jonathan Lovekin

Avanceret. Retterne i NOPI er smukke, men kræver også lidt arbejde i køkkenet.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 hjerter til grøn stjernekoks nye kogebog

Yotam Ottolenghi er en institution i England, hvor han er kendt for sine vegetariske retter. I hans nye bog er der både grønt, fisk og kød - og en del arbejde i køkkenet.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor Yotam Ottolenghis tre første kogebøger var forholdsvis nemme at gå til, byder hans fjerde bog, ’NOPI’, læserne på en hel del udfordringer. Det gælder for samtlige opskrifter, at man gør klogt i at læse dem nøje igennem, inden man kaster sig ud i tilberedningen af retten. Det er også vigtigt, at man, som de professionelle gør, stiller alting parat, inden man går i gang. Grøntsager skal være rengjorte og anrettet i passende stykker, fisk og kød skal være skåret ud, krydderierne stå klar og afmålt, løget været hakket, tomaterne afskrællede, grøntsagerne skyllede, smør og olie lige inden for rækkevidde sammen med pander og potter. Når man først er i gang, er der ikke tid til pludselig at komme i tanke om, at der også skulle hakkede løg i retten.

Bogen er klart beregnet for meget trænede og godt nysgerrige køkkenskrivere. Hvis man er til små nemme retter, der hurtigt kan kastes på bordet, er ’NOPI’ absolut ikke noget for én.

Det klæder i øvrigt Ottolenghi, at hans nye bog rummer en lang række fiske- og kødretter, mod de forrige bøgers næsten vegetariske projekt. Ottolenghis fokus er også rykket fra et rent mellemøstligt køkken til en kombination af det mellemøstlige og det asiatiske køkken. Der er også dukket et utal af eksotiske krydderier op i hans køkken. Det skyldes ikke mindst, at Ottolenghi har fået ny makker i sin Londonbaserede restaurant.

LÆS OGSÅ :

Makkeren Ramael Scully er fra Malaysia og har sat markante fingeraftryk på menuerne. Omvæltningen fra rent mellemøstkøkken til kombinationen med det asiatiske beskriver Ottolenghi i øvrigt ret morsomt i forordet til 'NOPI’.

Som læser aner man, at det ikke har været let for en stjernekok som Ottolenghi at acceptere alle Scullys ideer til, hvordan retter skal smage og se ud.

De to er tørnet sammen mange gange under prøvespisningerne, før retterne har fået endeligt plads på menukortet. Resultatet kan vi så glæde os over. ’NOPI’ byder bl.a. på retter som vandmelonsuppe, havørredtartar med saltet citronsalsa og jordskokkechips, lammekødboller i lun yoghurt med sølvbeder, rødtunge med brunet smør, nori og stegte kapers og kyllingelever med rødvin, røget bacon og kirsebær.

For den, der har nydt godt af Ottolenghis tre foregående bøger, vil det absolut være en udfordring at gå om bord i ’NOPI’. Det er bestemt besværet værd. Der er smagsoplevelser for den hjemmekok, der magter opgaven. ’NOPI’ er ikke en kogebog, man bliver færdig med på en enkelt aften. ’NOPI’ er en kogebogsoplevelse, det er værd at dele med andre gode hjemmekokke i omgangskredsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden