Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Craig Ruttle/AP
Foto: Craig Ruttle/AP
Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mary promoverer danske fødevarer i USA - første stop Claus Meyer

Kronprinsesse Mary drøftede dansk madkultur - og Trump - med statsminister Lars Løkke Rasmussen og Claus Meyer i New York.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smørrebrødsmontren studeres indgående denne onsdag eftermiddag. Kronprinsesse Mary sender en kongelig pegefinger i retning af et stykke rugbrød med kyllingesalat og udbryder: »Den der ser lidt amerikansk ud!«.

Claus Meyer nikker og forklarer, at rugbrødet er smurt med et moderne 'take'. Målet er at forbinde det danske og det amerikanske. Om lidt serverer de for eksempel et stykke med kalkun og græskar i anledning af Halloween.

Meyer er ikke typen, man får i et jakkesæt, men en hvid skjorte er det da blevet til i dag, hvor han entusiastisk viser kronprinsessen og statsminister Lars Løkke Rasmussen rundt.

Jeg holder af alt fra en pølse til traditionel dansk julemad

»Hvad koster et stykke smørrebrød i Danmark nu om stunder?«, spørger han ud i plenum.

Statsministeren oplyser velorienteret om prisniveauet, og Meyer replicerer:

»Her får du altså et stykke for omkring 40 danske kroner«.

Holder af en pølse

Lysekronerne skinner blidt over os her i Grand Central Terminal, hvor Claus Meyer tidligere på året slog dørene op til den største satsning inden for dansk gastronomi i udlandet. Her har han opbygget et nordisk madunivers, hvor han blandt andet sælger grød og øllebrød, frøsnappere og havtornejuice i “Great Northern Food Hall”. I dag har han det hidtil mest prominente besøg hjemmefra, og midtpunktet, kronprinsessen, er begejstret.

»Det er en stor satsning! Det er flot, at et sted som dette sætter Danmark og Skandinavien på kortet her i New York«, siger kronprinsesse Mary undervejs i rundvisningen til Politiken.

Hvad tænker De, at dansk madkultur kan, som andre landes madkultur ikke kan?

»Det er meget individuelt, men dansk mad appellerer åbenbart til mange mennesker i mange andre lande end Danmark, så det er rigtig godt«.

Kronprinsessen har med sin internationale baggrund selv skullet adoptere det danske køkken, men hun erklærer, at det gik uproblematisk. Faktisk har det udviklet sig til lidt af en kærlighedshistorie.

»Jeg kan ikke pege på en favoritspise, men jeg er generelt meget glad for den danske madkultur. Der er så mange forskellige retter, jeg godt kan lide. Jeg holder af alt fra en pølse til traditionel dansk julemad«, siger hun.

Noma-effekten

Med livretterne in mente har kronprisessen måske følt en vis ærgrelse over, at frokosten ikke skulle indtages ved Meyers hotdog-bod, 'Danish Dogs', der serverer en række ekstravagante udgaver af den danske pølse. I stedet deltager hun sammen med statsministeren, Claus Meyer og den danske generalkonsul i en lukket arbejdsfrokost på Meyers finere Restaurant Agern, hvor de skal diskutere, hvordan man puffer yderligere til den succeshistorie, dansk madkultur er blevet i udlandet.

Blandt andet her i USA, som er Danmarks tredjestørste eksportmarked, og hvor danske fødevarer har nydt godt af Noma-effekten.

»Når vi har stor succes i USA, skyldes det især, at Danmark har ry for at være et land, der leverer varer af høj kvalitet. Vi forbindes med bæredygtighed, energirigtige løsninger og velordnede forhold. Alt det symboliseres i dansk madkultur. Der går en lige linje fra de flatbreads, som Claus Meyer sælger her på Grand Central Station, til de designmøbler, som andre eksporterer til USA«, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trump - en kæp i hjulet

Dagens besøg er en slags tyvstart på det storstilede erhvervsfremstød. som kronprinsesse Mary sammen med kronprins Frederik drager på i næste uge. Her skal de besøge en række virksomheder i blandt andet Washington DC og Boston og forsøge at stimulere det dansk-amerikanske samarbejde, som i forvejen er i vækst.

Men selv de mest hårdtslående fremstød kan ikke bremse den politiske udvikling, der i øjeblikket præger USA. Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump har gjort begrænsninger i den internationale frihandel til en mærkesag i sin valgkampagne, hvor hans argumentation er, at mindre frihandel betyder flere arbejdspladser i USA. Med andre ord: Hvis Trump vinder valget, kan selv de ypperste danske kvalitetsfødevarer og al anden eksport få det endog meget svært på det amerikanske marked.

»Jeg er bekymret over tonerne i valgkampen, og selv en blind kan jo se, at det især koncentrerer sig om Donald Trump. Han er den første republikaner, jeg kan huske, der har talt imod frihandel. Jeg hører desværre også mere protektionistiske toner fra Hillary Clinton, som er blevet presset af socialisten Bernie Sanders. Eksporten skal nok fortsætte, og vi ser en enorm fremdrift i USA i øjeblikket. Men det er klart, at det vil være endnu bedre for Danmark med en ny frihandelsaftale«.

USA er Danmarks største eksportmarked uden for EU. Vil det fortsætte med at være sådan efter et amerikansk valg med den politik, der lægges op til?

»Jeg håber, at man efter præsidentvalget vil forstå, at det er i Amerikas interesse at samhandle. Det er jo det, der har skabt USA. Men det er jo noget, vi må overlade til amerikanerne selv«, siger Lars Løkke Rasmussen, som ikke vil afsløre, hvilken præsident han selv foretrækker, om end han mere end antyder det.

»Jeg skal jo kunne samarbejde med den, der bliver valgt. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg godt kunne tænke mig en udadvendt præsident som Obama igen«.

Vi spiser dansk

Rundvisningen fortsætter med Claus Meyer i front. Han har tidligere åbent fortalt om, hvordan det har været en gigantisk udfordring at få fat på det svære amerikanske marked, og hvordan pengene er fosset ud af de halvtomme lokaler i de første måneder. Vrimlen i dag vidner om, at newyorkerne er ved at få øje på ham. Det samme har de danske turister, hvis rugbrødshungrende tarmsystemer trofast lægger vejen forbi.

Mange stopper op med et gisp, da de får øje på kronprinsessen, der upåvirket lytter interesseret, da Meyer beretter om tre nylige stjerner til Restaurant Agern i New York Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På vej ind på restauranten fortæller kronprinsessen, at mad er noget, hun og familien går op i.

»Vi lever jo i Danmark, så ja, vi spiser meget dansk. Og vi spiser efter årstiderne«, slutter hun, før hun føres videre.

Hvordan denne årstid, efteråret, vil forme sig politisk for dansk madkultur og dansk eksport i det hele taget her i USA, er uklart indtil november. Men mon ikke netop det emne bliver drøftet, da dørene til Restaurant Agern lukker sig om selskabet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden