Pinot noir er potentielt en af de fineste druer til rødvin – måske den allerlækreste, når det spiller. Det gør det mest i Bourgogne, men mange lande er begyndt at lave pinot med den lette hånd, der skal til. De bedste vine på denne drue er lyse, lette, elegante, med høj frugtsyre – og med den finesserige karakter af jordbær og hindbær – til nød kirsebær – som vi elsker. Men ... det er ofte rigtig dyrt at shoppe i Bourgogne.
Derfor skal vi hilse gode pinot-vine fra New Zealand, Californien, Oregon, Tyskland, Sydafrika og Australien velkommen. Hvor en stor del af pinot-vine uden for Bourgogne tidligere var for svulstige, mørke, sødmefulde, faddominerede og alkoholrige, begynder man mange steder at behandle druen med den nødvendige nænsomhed. Og forsøger desuden at finde områder, hvor druen kan bevare friskheden og syren – altså ikke for varmt.
Der var tre pinot’er i denne uge – fra Østrig, Rumænien og Chile. Den østrigske var den bedste, absolut set, men den rumænske var det bedste køb – altså når man ser på pris i forhold til kvalitet. Ingen af vinene er stor pinot, men priserne er sympatiske, og man får noget af den saftige og frugtdrevne karakter, som der skal til. Alle tre har lige lovlig meget sødme, og de skal serveres ganske kølige for ikke at fremhæve sødmen. Men så har man også et drikkeligt glas til det lyse kød: ungt lam, kylling og lyst kalvekød.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind