Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Columbus Leth
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spis mindre, men bedre kød

Kød er godt, men der kan ikke herske nogen tvivl om, at vi skal spise meget mindre af det, hvis vi skal tage vores ansvar alvorligt og passe på vores dyrebare klima og miljø.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oksekød er en af de tunge drenge, når vi taler om CO2-belastning. Men vi skal heller ikke fornægte, at et godt stykke kød kan friste de fleste.

Her er nogle nemme greb, som du kan tage med dig i køkkenet og i madplanlægningen.

 1. Lad kød og grøntsager bytte rolle. Før i tiden kunne de fleste lige knap hive sig op på to grønne dage om ugen. Nu ser jeg en tendens til, at det er omvendt. Flere og flere prioriterer at have 2 køddage om ugen. Resten er grønt.
 2. Spis mindre, men bedre kød. Her ligger kunsten i at drible uden om det konventionelle supermarkedskølekvæg og vælge det bedste kvalitetskød fra køer, som har levet et fornuftigt liv på græs og under ordentlige forhold.

Når jeg bliver grebet at lysten til et stykke godt kød, så er kødkvæg fra Svanholms jerseymalkekvæg og sashikødkvæg mine fortrukne.

Jerseymalkekvæg er efter min mening noget af det bedste af sin slags. Dyrene kan gå op til 12 år, inden de slagtes, og smagen er kraftig med en intens umamismag. Normalt bliver de slagtet, når de er ca. to år.

Jerseykoen er desværre en lidt overset ko til kødproduktion, da det er en malkeko og en lille en af slagsen, så kødstykkerne er små. Dog ser jeg, at flere og flere af Københavns toprestauranter, for eksempel Amass og Bæst, bruger Svanholms jerseykøer til deres menuer.

Sashikødkvæg, som oprindelig også var malkekvæg fra England ved navn ayrshire, bliver nu opdrættet i Finland og kan købes i flere supermarkedskæder i Danmark. Sashikødkvæg bærer præg af de gode og naturlige omgivelser, dyrene er opdrættet under. Kødet er af topkvalitet og har vundet mange priser på grund af sin fyldige umamismag og meget høje fedtmarmorering. Det meste af smagen kommer nemlig fra fedtet og fedtmarmoreringen.

Jeg har ladet mig fortælle, at der er flere landmænd, som fodrer deres sashikvæg med spildprodukter fra chokoladeindustrien i Finland – og med stor succes, da det giver kødet en sødme i smagen, uden smag af chokolade. Et lidt sjovt billede, man hurtig kan danne sig: en masse køer, der står på rad og række og gnasker chokolade dagen lang.

Bankekød med pasta

Hakkebøf med grønne bønner

Foto: Columbus Leth

Porterhousesteak

Foto: Columbus Leth

Oksesteg med sprøde grøntsager

Foto: Columbus Leth

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden