Lasagne. Grøn lasagne lavet med gårsdagens rester af ratatouille, spinat, ricotta og valnødder.
Foto: Line Thit Klein

Lasagne. Grøn lasagne lavet med gårsdagens rester af ratatouille, spinat, ricotta og valnødder.

Opskrifter

Store portioner sparer tid og penge: Sådan får du mad til flere dage

Her er en håndfuld opskrifter, der giver mad til mere end blot et måltid.

Opskrifter

Hvem har ikke stået med hovedet nede i supermarkedets køledisk klokken 16.30 og været helt blank på, hvad man skal lave til aftensmad?

Det har Mette Mølbak, fuldtidsarbejdende mor til to børn på 2 og 6 år, og det satte hende i gang med hendes første kogebog, ’Mad til 2 dage’, som udkom i sidste uge:

»Jeg havde en daglig frustration over at finde ud af, hvad vi skulle have at spise, og det syntes jeg var lidt pinligt qua mit job som madredaktør på Alt for Damerne. Men jeg havde travlt på to fronter, både hjemme med barn nummer 2, og jeg fik endda mere travlt på jobbet. Jeg havde brug for at få min hverdag til at fungere«.

LÆS ARTIKEL

Løsningen blev at lave mad til 2 dage – at lave så mange kartofler, grøntsager eller kød den første dag, at man kan bygge videre på det næste dag. Så man ikke skal starte fra bunden hver eneste dag. Men først prøvede Mette Mølbak andre ting af:

»Jeg forsøgte med madplaner, men det virkede ikke – jeg gik virkelig kold i at tænke så mange dage frem. Jeg lavede store portioner, men det er kedeligt at spise den samme kødsovs tre dage i træk. Derfra udviklede konceptet sig, for måske man kunne lave den store portion kødsovs om til noget andet den næste dag«.

Og så er hun inspireret af sin mors tilgang til mad:

»Min mor er fra en generation, hun er årgang 44, hvor det var naturligt at koge en kylling den ene dag og bruge resterne i en anden ret den næste – frem for at købe to pakker kyllingefileter. I dag er vi lidt fremmedgjorte og bange for dyr med knogler og indvolde. Vi ved ikke helt, hvordan man håndterer de store portioner, som man havde på rygraden i gamle dage, da man kogte suppe på det hele dyr og brugte resterne i en biksemad«.

»Det er en smartere måde at tænke mad på, og jeg tror også, at det tiltaler mange mænd: Når man laver store portioner, må man vælge den største kylling og den største steg i køledisken«.

Et generelt træk ved Mette Mølbaks opskrifter er derfor, at der skal gøres en indsats den første dag, hvor der f.eks. skal snittes mange grøntsager eller et stort stykke kød skal langtidssteges – til gengæld er indsatsen på andendagen ofte minimal. Hvordan kommer man i gang med det?

»Det er ligesom, når man skal løbe. Når man først har taget sig sammen og er kommet af sted, bliver man simpelthen så glad. Min erfaring er, at når du først er i gang, tager det ikke så lang tid at lave ekstra, og gevinsten ved at have noget til dagen efter er meget større end arbejdet på dag 1. Det kræver dog, at man bryder med den vane kun at tænke et måltid ad gangen. Hvis der skal være mad nok til næste dag, skal der købes noget ekstra«.

Eksempelvis lavede hun flæskesteg i weekenden – stegen blev til en sandwich mandag, og resten blev brugt i en wokret tirsdag:

»Man behøver ikke at have varm mad med sovs og kartofler hver dag, før det er et måltid. Det er min erfaring, at på andendagen har man ikke brug for helt så meget kød. Til en sandwich behøver man bare et par tynde skiver per person. Man kan komme langt med rester, hvis de bliver serveret i en stor bolle med grønt og dressing til«.

Nogle gange forbereder hun maden dagen før, når børnene er lagt i seng, andre gange er det mere ukompliceret: Hun koger f.eks. altid dobbeltportion af de nye kartofler, så hun har til en kartoffelsalat med en masse krydderurter på dag 2.

»Det giver ro i maven. Jeg ved, jeg har noget i køleskabet. Idéløsheden er erstattet af, at vi nu ved, hvad vi skal have til aften. Vi sparer tid, og vi får brugt vores rester. Det er meget sjældent, at vi smider mad ud. Og kan vi ikke nå at spise maden, ryger det i fryseren«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden