Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Opskrifter

Skift kødet ud med grønt: Claus Meyers lækre svampefrikadeller

Det er svampesæson og hvorfor ikke bruge skovens guld i lækre deller? Prøv Claus Meyers version her.

Opskrifter

Farsen til svampedellerne er baseret på byg, flækærter og champignon. Den har en konsistens, der er let at arbejde med og derfor er god både i frikadelleform, som bagt postej og i midten af en burger – evt. paneret i brødkrummer og stegt.

4 personer

Ingredienser

Svampefrikadeller
75 g perlebyg
100 g flækærter
1 løg
2 fed hvidløg
1 rød chili
250 g champignon
1/2 tsk. spidskommen
1 tsk. salt
1 håndfuld persilleblade
2 spsk. rasp
1 spsk. rismel eller hvedemel
1 dl kogevand fra perlebyg eller flækærter
skal og saft af 1/2 usprøjtet citron
vindruekerneolie eller anden neutral olie til stegning
friskkværnet peber

Flækærtehummus

50 g mandler
1 fed hvidløg
200 g kogte flækærter (ca. 100 g tørrede flækærter)
1 dl olivenolie
1/2 dl havreyoghurt
1 dl kogevand fra flækærter
1 tsk. røget paprika
skal og saft af 1 usprøjtet citron

Sprød gulerodssalat

3 gulerødder
1 skalotteløg
1 håndfuld mynte
1 spsk. citronsaft
2 spsk. olivenolie

Sådan gør du:

  1. Kog perlebyggen mør i vand med ganske lidt salt – det tager 20-25 minutter. Kog ligeledes flækærterne møre i let saltet vand for sig. Det tager 20-25 minutter. Hvis du også laver flækærtehummus, så kog nok til begge dele samtidig. Gem et par dl kogevand fra byg eller flækærter. Lad korn og ærter køle af i 5-10 minutter, inden du bruger dem.
  2. Pil løg og hvidløg, fjern stilken fra chilien, og hak det hele fint. Rens champignonerne, enten med en børste eller ved at skylle dem kort, og skær dem i tern.
  3. Steg løg, hvidløg, chili og champignoner i olie i 3-5 minutter, til champignonerne er bløde, og løgene er glasklare. Tilsæt kogt byg, kogte flækærter, spidskommen, salt, fint hakket persille, rasp, rismel, kogevand samt citronsaft og citronskal, og blend det til en grov fars med en stavblender. Der må gerne være grove stykker af korn og flækærter i farsen. Smag til med salt og peber – du kan sagtens smage på en rå fars. Form farsen som frikadeller med en ske, og steg dem gyldne i olie.
  4. Flækærtehummus: Rist mandlerne på en tør pande. Pil hvidløget, og hak det fint. Blend mandler, kogte flækærter, olivenolie, fint hakket hvidløg, yoghurt og kogevand til en grov hummus sammen med paprika, citronsaft og citronskal. Smag til med salt og peber.
  5. Sprød gulerodssalat: Skræl gulerødderne, og pil skalotteløget. Skær begge dele i tynde skiver på et mandolinjern. Vend skiverne med mynteblade, 1 spsk. citronsaft og 2 spsk. olivenolie. Krydr med salt og peber.

Tip: Du kan skifte perlebyggen ud med andre typer korn som f.eks. hvedekerner eller rugkerner. Og flækærterne med kogte linser, bønner eller kikærter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce