Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Ditte Ingemann
Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Gulerodslaks' med cashewcreme

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Disse bagte og marinerede gulerodsskiver ligner og smager meget af røget laks. Du skal starte 1-2 dage før, da de skal trække i marinaden, inden de serveres. Jeg kan godt lide at smøre brødet med en fermenteret cashewcreme, som minder en smule om smøreost. Du kan sagtens springe denne opskrift over og i stedet bruge en god flødeost eller en fed creme fraiche rørt med friske urter.

Ingredienser

’Gulerodslaks’
2 store gulerødder
fint salt

Marinade
1 spsk. soja
1 spsk. sukker
1 spsk. hakket dild
2 spsk. olivenolie
salt og peber
Cashewcreme/vegansk smøreost
225 g usaltede cashewnødder
5 g groft havsalt
1-2 spsk. vand

Sådan gør du:

 1. Hæld en smule fint salt i bunden af en lille form, placer gulerødderne oven på saltet, og hæld yderligere salt over gulerødderne, så de er helt dækket. Bag dem ved 200 grader varmluft i 75 minutter, og lad dem køle af.
 2. Tag gulerødderne op af formen og kasser saltet – skyl gulerødderne fri for salt. Skær lange, tynde skiver af gulerødderne med en meget skarp kniv, og kom skiverne i en lille beholder. Pisk ingredienserne til marinaden godt sammen og smag den til. Hæld den over gulerodsskiverne, og stil dem på køl – lad dem trække mindst 1 dag, gerne 2 dage.
 3. Pyntes med dild og kapers inden servering. Kan enten anrettes på ristet rugbrød eller lyst brød.
 4. Kom cashewnødderne i en skål, og sæt dem i blød i koldt vand i 12 timer. Hæld vandet fra nødderne, kom dem i foodprocessoren, og kør den, til olien trækker ud af nødderne, og det hele smelter sammen til en fin og glat puré. Tilsæt salt og 1-2 spsk. vand, og blend igen. Ønsker du at smage din creme til, så kan du tilsætte f.eks. urter, hvidløg, citronskal, chili ... eller noget helt andet.
 5. Kom cremen i patentglasset, og luk det. Lad det fermentere i 2-3 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.
 6. Smag på cremen efter 2 dage. Mangler der lidt syrlighed, så lad den fermentere videre, og smag på den hver dag. Du kan stille din færdige creme på køl i glasset, som den er, men hvis du gerne vil have en fastere konsistens, kan du komme den i et rent ostelærred og vride overskydende væske ud. Stil glasset på køl.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden