Valnøddepate med rødkålssalat, kartofler og brun sovs
Foto: Peter Hove Olesen

Valnøddepate med rødkålssalat, kartofler og brun sovs

Opskrifter

Vegansk jul: Valnøddepaté, rødkålssalat og brun sauce

Gæster, der spiser plantebaseret, skal ikke snydes for den brune sauce. Her er en fuld menu til ham eller hende, der ikke spiser kød eller mejeriprodukter.

Opskrifter

4 personer

Valnøddepaté

150 g valnødder

200 g renset porre

150 g løg

4 fed hvidløg

3 spsk. olivenolie + 1/2 dl

2 laurbærblade

250 g østershatte (evt. andre svampe)

2 spsk. tørret salvie eller 4 spsk. frisk, hakket

ca. 2 spsk. citronsaft

250 g kartofler (eller 150 g kartofler og 1/2 sellerihoved, så du får 250 g)

ca. 1/2 dl tamari (soja)

salt, friskkværnet peber

3 spsk. loppefrøskaller (Husk)

ca. 1 dl sojafløde eller anden fløde

ca. 75 g havregryn

Sådan gør du:

  1. Findel valnødderne, for eksempel i en foodprocessor. Nødderne skal ikke være for finthakkede. Rist dem gyldne på en tør pande.
  2. Snit porren, og hak løg og hvidløg. Svits porre, løg og hvidløg i 3 spsk. olie sammen med laurbærbladene, til løgene er let gyldne
  3. Hak svampene fint, og tilsæt dem sammen med salvien og citronsaften. Svits endnu nogle minutter. Fjern laurbærbladene
  4. Findel kartofler og evt. selleri i foodprocessoren.
  5. Rør grøntsager og valnødder sammen i et fad, og tilsæt 1/2 dl olie og tamari. Smag farsen godt til med salt, peber, citronsaft og salvie. Det er vigtigt, at farsen har en markant smag.
  6. Pisk loppefrøskallerne ud i fløden, og rør det i farsen sammen med havregrynene. Smag til igen.
  7. Pres farsen godt sammen i en skål, og lad den hvile 1/2-1 time.
  8. Vurder konsistensen igen. Skal der lidt mere væde i farsen – eller lidt flere havregryn?
  9. Læg farsen i en smurt paté- eller postejform – eller i flere mindre. Pres farsen godt sammen i formene. Pensl overfladen med olie, og pres evt. nogle valnøddekerner ned i farsen.
  10. Sæt patéen(-erne) i en 190 grader varm ovn, og bag små forme 35-40 minutter, en stor form 45-50 minutter.

Tip: Du kan bage patéen, dagen før den skal serveres, og varme den op i ovnen inden servering. Patéen egner sig til frysning.

Brun vegansk julesauce

4 personer

10 g tørrede svampe

1 spsk. brun miso (fås i helsekostbutikker og de fleste supermarkeder)

100 g knoldselleri

50 g skalotteløg

2 laurbærblade

5 spsk. olivenolie

2 1/2 dl havre- eller sojafløde

5 hele nelliker

2 spsk. tomatpuré

1-2 spsk. citronsaft

10 g mørk chokolade, 85 %

1/2 dl rødvin eller 2-3 spsk. cognac (kan udelades)

1-2 spsk. blåbær- eller ahornsirup

3-4 spsk. tamari (soja)

friskkværnet peber

evt. lidt maizenamel

Sådan gør du:

  1. Hæld så meget kogende vand på svampene, at det netop dækker. Lad dem trække et kvarters tid.
  2. Hæld 2 spsk. kogende vand på misoen, og rør den helt ud i vandet.
  3. Skær sellerien i små terninger, og kog dem møre i vand, der netop dækker, 6-8 minutter. Afdryp sellerien, og gem vandet.
  4. Hak løget fint. Klem væden ud af svampene, og hak dem fint. Gem væden.
  5. Svits løg, svampe og laurbærblade i olien, til løgene er bløde.
  6. Tilsæt fløde, nelliker (gerne forseglet i gaze), tomatpuré, 1 spsk. citronsaft, chokoladen og væden fra svampene.
  7. Bring saucen i kog, og lad den koge lidt ind. Fjern laurbærblade og nelliker.
  8. Kom den afdryppede selleri i blandingen, og blend saucen helt glat.
  9. Smag til med citronsaft, rødvin eller cognac, sirup, tamari og peber.
  10. Hvis saucen er for tyk, så tilsæt kogevandet fra sellerien.
  11. Hvis saucen er for tynd, så jævn den med lidt maizenamel rørt ud i vand. Smag til igen.

Tip: Saucen kan laves, dagen før den skal serveres.

Rød julesalat med mango

4 personer

1/2 rød spidskål eller tilsvarende rødkål

1 lille radicchiosalat

2 røde gulerødder

1 stor mangofrugt

50 g græskarkerner

en håndfuld basilikumblade

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

rød skovsyre


Dressing:

4 spsk. sesam- eller olivenolie

2 spsk. frugteddike

1 tsk. knust kanel

1 tsk. knuste frø af stjerneanis

1-2 tsk. reven ingefær

1 fed presset hvidløg

1-2 spsk. blåbærsirup

salt, friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Snit den valgte kål fint. Brug gerne et mandolinjern.
  2. Skær radicchioen i strimler.
  3. Skær gulerødderne i tynde strimler eller skiver. Brug gerne et mandolinjern.
  4. Skær mangoen i små terninger.
  5. Rist græskarkernerne gyldne på en tør pande.
  6. Bland alle ingredienserne med basilikumblade.
  7. Rør dressingen sammen, og smag godt til med ingefær, krydderier, sirup, salt og peber.
  8. Hæld dressingen over salaten, og vend rundt. Drys med en lille håndfuld rød skovsyre.

Tip: Salaten kan tilberedes nogle timer inden servering og stilles i køleskabet. Lige inden serveringen hældes dressingen over, og der vendes rundt i salaten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce