Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkivfoto: Joachim Adrian/POLFOTO
Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugens vintest: Luftig rhônevin har et hint af rustent jern

Ugens vinder fra Crozes- Hermitage er frisk og velegnet som bistrovin.

Vin
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De to bedste vine til prisen havde begge nerve, friskhed, frugtsyre og en relativ luftighed. Og kostede nogenlunde det samme.

Så om man vil til det nordlige Rhône eller til Sicilien, afhænger lidt af éns smag. Jeg tager til Rhône. Crozes Hermitage fremstilles af syrah og produceres i det forholdsmæssigt kølige Nordrhône.

Crozes er et lidt forkætret område med en del jævn vin. Ugens vin er bestemt ikke kompleks. Men til prisen kan man næppe forlange mere deroppe, hvor vinene er mere luftige, friske og syrerige end i det sydlige – og lidt dyrere.

Vi taler om mørke bær, om antydning af bacon og metal (rustent jern!) – og så den friskhed, som gør det næste glas meget lettere at drikke. Bistro er på mode – og det er luftige vine også.

Testvinder. Crozes Hermitage 2016, Clairmont, 13,5 %

Rhône, Frankrig, Irma, 1 fl. for 80 kr.

Mørk og kølig rødvin. Sorte brombær med kul og jern. Slank og syrerig smag – ret let trods 13,5 pct. Kølig stil, fin til lyse kødtyper som kylling eller ungkalv. En rigtig bistrovin. God, om end enkel.

Artboard Copy Created with Sketch.

30 - 75 kr.

Nerello mascalese 2017, Molino a Vento, Orestiadi, 13,5 %

Sicilien, Italien, Vinens Verden, 1 fl. for 69 kr.

Solmættet rødvin. Let ristet duft, med både tjære og bær. Pæn struktur i smag med et vist tanninbid, men også saftig frugt. Karakterfuld vin til under 70 kr. – f.eks. til kylling med tomat.

Artboard Copy Created with Sketch.

Sauvignon blanc 2018, Yealands, 12,5 %

Marlborough, New Zealand, Kvickly, 75 kr. v. 2 stk.

Aromatisk, frisk hvidvin. Duftrig med solbærblade, stikkelsbær og kattetis. Ret let, men rimelig intensitet. Cool og syrerig. Typisk New Zealand-sauvignon i den lette stil. God til grønne rå salater.

Artboard Copy Created with Sketch.

Ressò 2017, Garnacha, Cofama, 13%

Catalonien, Spanien, Barrique Vin, 55 kr. v. 12 stk.

Let fadpræget rødvin. Diskret ristet og ret mørk frugt – om end enkel duft. Også enkel smag, som dog har lidt fylde. Ikke så ringe til 55 kr. – men noget stort glas er det ikke!

Artboard Copy Created with Sketch.

Carmenère 2018, Tarapacà, 13%

Central Valley, Chile, Skjold Burne, 50 kr. v. 6 stk.

Let rødvin. I duften både grønne og rige toner – som ofte med den drue: carmenère. Let smag uden struktur eller kant. Letløber fra det solrige Chile – og temmelig kedelig.

Artboard Copy Created with Sketch.

Sauvignon blanc 2017, Dom. Fabre, 12,5%

Pays d’Oc, Frankrig, Theis Vine, 71 kr. v 12 stk.

Frisk og ”grøn” hvidvin. Kølig, græsset duft med lidt hyldeblomst. Let, slank og ret syrerig smag – grænsende til det spidse og tynde i sin lethed, men dog frisk og ren.

Artboard Copy Created with Sketch.

Cabernet sauvignon 2017, Fat Bastard, 13,5%

Pays d’Oc, Frankrig, Irma, 43 kr. v. 3 stk.

Tynd rødvin. Enkel og frugtig duft uden meget karakter. Let og ret tynd smag – lidt ironisk med det navn! Ikke meget krudt i den ”fede bastard”.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Artboard Copy Created with Sketch.

75-150 kr.

Barbera d’Asti Superiore 2016, Perrone, 15 %

Piemonte, Italien, Barrique Vin, 125 kr. v. 12 stk.

Mørk og frugtig rødvin. Sorte kirsebær, kaffe og bitter chokolade. Trods 15 pct. ganske frisk smag med både syre og frugt, men også en lidt varm og rig eftersmag pga. alkoholen. Men ikke tosset.

Artboard Copy Created with Sketch.

Ch. Caroline 2012, Moulis, 13 %

Bordeaux, Frankrig, Skjold Burne, 1 fl. for 120 kr.

Struktureret rødvin. En del fad i næsen – vanilje og kokos – stadig lidt lukket. Struktureret smag med en del tannin. Typisk bordeaux i den moderne, ret generøse stil. Til stegt rødt kød.

Artboard Copy Created with Sketch.

Finca la Cuesta 2016, Bierzo, Bod. Luna Beberide, 13,5 %

Castilla y León, Spanien, Theis Vine, 95 kr. v. 12 stk.

Frugtig rødvin. Masser af røde bær i næsen – frisk. Også frisk smag med saft, frugt og frugtsyre. Har en vis fylde, men det er den friske bærfrugt, som driver den frem.

Artboard Copy Created with Sketch.

Achelo 2016, La Bracesca, Antinori, 13,5%

Toscana, Italien, Vinens Verden, 1 fl. for 119 kr.

Ret fadpræget rødvin. Halvmørke bær med ristede fadtoner. Bider lidt i smagen med både syre og tannin – middel fylde. Moderne toskansk stil – men klart en madvin: fx lam eller kanin med rosmarin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Artboard Copy Created with Sketch.

Les Theores 2015, Gigondas, Meffre. 15,5%

Rhône, Frankrig, Superbrugsen, 1 fl. for 109 kr.

Rig rødvin. Varm og solmættet duft – mere bred end dyb. Lidt rustik. Sødmefulde toner i både duft og smag. Meget kraftig og fyldig vin – ægte sydrhône – men drik den endelig ikke for varm.

Artboard Copy Created with Sketch.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden