0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Mange steder er der lange ventetider på at få test. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Politikere er klar til at give forældre penge for at gå hjemme med raske børn, der venter på corona-svar

Lange ventetider på coronatest udfordrer mange familier. I USA har præsident Donald Trump helt bevidst nedtonet faren ved coronapandemien, siger han.

Nyhedsbrev - Politiken Morgen

Godmorgen,

Hvem skal betale, når forældre må blive hjemme og vente på barnets coronatest? Det spørgsmål stiller Jyllands-Posten på dagens forside, og svaret kan meget vel være, at staten må træde til, og at det bliver med en model, hvor forældrene får sygedagpenge.

For i takt med at smitten med coviod-19 er steget i august og september, er der kommet massiv pres på de testfaciliteter, hvor man kan få svar på, om man er blevet ramt af virussen. Så sent som i går kunne Politiken fortælle, hvordan man mange steder i København og på Sjælland først kan blive testet i weekenden i det såkaldte samfundsspor, hvor borgere uden symptomer kan bestille en test, hvis der for eksempel er smitte i ens daginstitution eller på arbejdet, så man kan få svar på, om man bør gå i isolation.

Men hvad gør forældre til børn, der sendes hjem på grund af smitte i børnehaven eller vuggestuen med besked om, at junior først må komme tilbage, når han er testet negativ. Mange oplever selv at skulle betale for at gå hjemme, og det kan blive dyrt, hvis ventetiderne på test og svar er lange.

Arbejdsgiverne og lønmodtagernes organisationer har uden held forsøgt at blive enige om en model, så det ikke er forældrene, der skal holde for, og derfor mener blandt andre organisationen Skole og Forældre, der organiserer forældre til skolebørn, at staten må træde til og sikre en økonomisk kompensation i form af eksempelvis sygedagpenge.

»Vi bakker op om strategien om at hindre smittespredning ved lokalt at sende hele klassen hjem til test, når ét barn er smittet – også selv om de 27 andre i klassen ikke har symptomer. Men i modsætning til når man står med et sygt barn, har man som forældre ikke nogen rettigheder til at få løn eller få fri fra arbejdet til at passe et hjemsendt barn, der er rask,« siger organisationens formand, Rasmus Edelberg, til avisen.

På Christiansborg er der også bred opbakning til forslaget, der sikrer en økonomisk håndsrækning til forældrene.

»Vi er nødt til at finde en løsning, for der vil i den kommende tid hele tiden være børn, som sendes hjem, og institutioner, som lukker helt i en periode på grund af coronasmitte«, siger Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, mens familieordfører i SF Ina Strøjer-Schmidt vil have slået fast, at forældrene skal have en ret til at blive hjemme hos et sygt barn.

»Det er fuldstændig urimeligt, hvis man risikerer at blive fyret, fordi man er blevet hjemme hos et barn. Dernæst vil vi gerne have en økonomisk kompensation fra staten på minimum et niveau som sygedagpenge,« siger Ina Strøjer-Schmidt til Jyllands-Posten.

Hvis du vil læse mere om covid-19, har vi samlet al vores journalistik om pandemien her.


Trump nedtonede bevidst faren ved coronavirus

Præsident Donald Trump nedtonede bevidst faren ved covid-19 for at mindske bekymringen for pandemien i den amerikanske befolkning. Det siger han i et interview med den kendte journalist Bob Woodward, der er aktuel med bogen ’Rage’ (Vrede) om Trumps præsidentperiode. »Den sidste ting, du ønsker at gøre, er at skabe panik. Jeg elsker vort land og jeg ønsker ikke, at folk er bange«, siger Trump blandt andet. Donald Trump er fra flere sider blevet kritiseret for ikke at tage truslen fra coronapandemien alvorligt. »Mens denne dødelige sygdom flænsede gennem vores land, fejlede han i gøre sit arbejde - med fuldt overlæg. Det er pligtforsømmelse. Det er en skændsel«, siger hans rival ved det kommende præsidentvalg, Demokraternes Joe Biden. Flere end 190.000 amerikanere smittet med coronavirus har mistet livet, og intet land i verden har flere registrerede døde coronasmittede. Bob Woodwards bog udkommer mandag, men allerede nu trækker den altså overskrifter. Og denne gang kan Trump ikke affeje historierne som fake news, for han leverer selv dokumentationen, skriver Politikens USA-korrespondent Jens Lenler i en dugfrisk analyse.


Tre er døde i flammehav i Californien

Yderligere tre personer er fundet døde i Californien, hvor skovbrande hærger et stort område. De omkomne er fundet i nærheden af byen Sacramento. Dermed har mindst 11 mennesker mistet livet i flammehavet i staten på den amerikanske vestkyst, hvor et område på 8.900 kvadratmeter er ramt. Det svarer til godt en femtedel af Danmarks areal eller helt konkret til det samlede areal af Sjælland, Lolland og Falster. »Det er alarmerende, hvor tidligt brandene er begyndt i år. September og oktober er historisk set vores værste måneder for brande. Det er normalt varmt og tørt«, siger talsmand for det californiske brandvæsen Lynne Tolmachof, ifølge Ritzau. Også i Oregon frygter guvernøren, at skovbrande kan koste flere menneskeliv. Flammerne har allerede ødelagt hundredvis af hjem og sendt indbyggerne på flugt. En 12-årig dreng og hans bedstemor er omkommet syd for storbyen Portland, skriver nyhedsbureauet Reuters.


321 ngo’er i fælles opråb om Kina

321 ngo’er fra over 60 lande er helt ekstraordinært gået sammen om at skrive et åbent brev til FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, og FN’s menneskerettighedskommissær, Michelle Bachelet, hvor de kræver, at FN fremover antager en langt mere kritisk holdning til Kina, skriver Politiken. De mange ngo’er mener, at Kina er blevet en fundamental trussel mod de internationale menneskerettigheder og opfordrer FN til at skabe en helt ny og uafhængig instans, som nøje skal overvåge, analysere og rapportere om Kinas handlinger på menneskerettighedsområdet. I brevet kritiserer organisationerne ikke alene den massive undertrykkelse internt i Kina i Tibet, Xinjiang og Hongkong, men også Kinas ageren på den internationale scene med angreb på menneskerettighedsaktivister i udlandet, censur på internettet og digital overvågning.


S-ministres private kodeord hacket

Syv socialdemokratiske ministres kodeord til onlinetjenester som LinkedIn og Dropbox ligger helt frit på nettet efter et stort hack af en række onlinetjenester i årene 2012-19. Det skriver DR, og selv om man må formode, at ministrene har skiftet password siden, er det hovedrystende, mener Peter Brahe, der er tidligere operativ chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, og i dag er direktør i den europæiske del af cybersikkerhedsfirmaet NCC Group. »Det er jo børnelærdom for alle borgere, som er blevet tudet ørene fulde, at vi skal passe på vores passwords«, siger han. Seks af ministrene har brugt deres folketingsmail til private sager som at logge på sociale medier og fitness apps. Det kan gøre folketingsmailen modtagelig for angreb, mener flere eksperter, som DR Nyheder har talt med. De kritiserer også ministrene for at bruge for korte og for simple kodeord.Lyt til dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’

Skal omskæring af nyfødte drenge forbydes?

Debatten om omskæring af drenge kører igen. I en ikke fjern fremtid skal Folketinget stemme om et forslag, der vil gøre det ulovligt at omskære drenge under 18 år. Handler forslaget om børns rettigheder? Eller er det mangel på religiøs tolerance? Klik her og lyt med.


Det sker i dag

  • Retten i Viborg behandler i dag en sag, hvor fem personer er tiltalt for at have ydet og modtaget bestikkelse. Det drejer sig om to tidligere civilt ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse, en tidligere ansat i en entreprenørvirksomhed og to selvstændigt erhvervsdrivende. Der ventes at falde dom i slutningen af november.
  • Østre Landsret ventes at afsige dom i en sag, hvor tre mænd anklages for at sende droner og andet udstyr til Islamisk Stat. Da Københavns Byret afsagde dom i december sidste år, blev anklagen om at have medvirket til forsøg på blodige terrorhandlinger afvist. Mændene blev i stedet udelukkende dømt for at have fremmet Islamisk Stats aktiviteter, hvilket straffes mildere.
  • Statens Serum Institut opdaterer klokken 14 sin opgørelse over, hvor mange personer der smittet med coronavirus i Danmark, og hvor mange smittede der har mistet livet, samt hvor mange der er indlagte.
  • Statens Serum Institut udsender også den ugentlige opgørelse for åbne lande og karantænelande. I umiddelbar forlængelse heraf vil Udenrigsministeriet opdatere rejsevejledningerne, såfremt der er anledning til ændringer siden den seneste opdatering.

Det skete dagen i dag

  • 1990: Det danske rederi A.P. Møller tilbyder at hjælpe USA med transport af militærudstyr under Golfkrigen. Rederiet stiller to containerskibe til rådighed.
  • 1995: I Irak bliver Saddam Hussein opstillet som den eneste præsidentkandidat af en enig Nationalforsamling.
  • 2010: En bombe springer på et toilet på Hotel Jørgensen i København. Gerningsmanden bliver stoppet af politiet i Ørstedsparken. Hans mål var at begå terror i Danmark, men bomben sprang ved en fejl på hotellet.

Biler


Ballade


Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts