Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Af Siri Areyuna Wilhelmsson fra bogen 'MINE-HAHA eller om unge pigers kropslige uddannelse' der netop er udkommet på dansk ved Johanne Lykke Holm, på Arena

Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hør podcast: Heksen er tilbage, og hun skaber politisk forandring

Vi skriver 31. oktober, og det betyder Halloween. I den anledning har vi lavet en Bogfolk Special om hekse i litteraturen. I studiet har vi besøg af Olga Ravn, Johanne Lykke Holm, Mette Kierstein og Fine Gråbøl, der alle bruger heksen i deres forfatterskab.

Bogfolk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste er vokset op med et billede af heksen som en lille kvinde med krumbøjet ryg og en stor, skæv næse med vorte på. Hun er ofte ondsindet og utilregnelig.

Men heksen er og har altid været meget mere end det.

Heksen viser sig på tidspunkter hvor der er brug for modstand imod magthaverne

Tilbage i slutningen af 1960'erne skrev den amerikanske, feministiske gruppe W.I.T.C.H. (Women's International Terrorist Conspiracy from Hell)etmanifest og kastede besværgelser over patriarkatet og kapitalismen. De brugte heksen som gennemgående figur i deres aktivistiske arbejde.

Heksen har altid haft en outsiderstatus og en egenrådighed, der gør hende til et klassisk modstandssymbol - en udfordrer af den gældende orden, som dengang W.I.T.C.H. besværgede patriarkatet.

Dengang handlede det om kvindefrigørelse. Ravn siger: »Heksen viser sig på tidspunkter, hvor der er brug for modstand mod magthaverne«.

Måske er det også derfor, at der lige nu er en opblomstring af litterære fællesskaber, som på ene eller anden måde anvender heksen. Denne særlige udgave af Bogfolk undersøger forholdet mellem litteraturen og heksen.

Vi har besøg af Olga Ravn og Johanne Lykke Holm, som begge er rektorer på Hekseskolen, der er et skrivekursus. I studiet er også Fine Gråbøl og Mette Kierstein, som er en del af skriftkollektivet Blod Måne Søndag, der blandt andet anvender ritualer i litteratur og performances.

Men hvad har heksen og litteraturen med hinanden at gøre? Hvordan bruges heksen i litteraturen? Hvad betyder heksen for Hekseskolen og Blod Måne Søndag? Og kan heksen skabe politisk forandring?

Kom forbi Boghallen i aften, når Hekseskolen holder Halloween

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden