0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Højskoler dropper flyrejserne: Mange unge har været i Rom, men har måske aldrig været på Møn

En ny generation af højskoleelever efterlyser klimavenlige ophold, og stadig flere skoler erstatter fly med tog, bus og danske studieture.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tobias Selnæs Markussen
Foto: Tobias Selnæs Markussen

Møns Klint er et mere bæredygtigt rejsemål end fjerne destinationer, og så er det måske mere eksotisk for danske højskoleelever, har nogle højskoler opdaget.

Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Rejser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den nystartede Roskilde Festival Højskole, den 125 år gamle Ry Højskole og Vestjyllands Højskole er bare et udvalg af højskoler, der har meldt ud, at deres kommende studieture med højskolehold ikke kommer til at foregå med fly.

Den danske højskolebevægelse er nemlig ved at skrue op for sit fokus på bæredygtighed, og det rammer rejseaktiviteterne, fortæller Johannes Schønau, der arbejder som bæredygtighedskonsulent i Folkehøjskolernes Forening og desuden arbejder på Egmont Højskolen.

»Listen med højskoler, der ikke flyver, bliver længere og længere. Lige nu virker det, som om det bliver et konkurrenceparameter, når de siger højt, at de ikke tager fly på studieturen«, siger Johannes Schønau.

Egmont Højskolen tilbyder stadig studieture med fly, men giver også eleverne mulighed for at vælge en studietur i Danmark, hvor eleverne blandt andet skal til Fjaltring i Vestjylland og til Møn.

»Nogle elever går aktivt ind og vælger danmarksturen, som koster det samme som en tur til Italien. For som de siger: Vi har aldrig været på Møn, men vi har været i Rom«, siger Johannes Schønau.

Det giver god mening at udstyre eleverne med en interrailbillet

Ry Højskole sender sine elever fra det internationalt orienterede hold ’Verden omkring os’ på togsafari – en journalistisk skattejagt – i Europa, og det hold blev fyldt med elever på rekordtid.

»Turen starter i toget. Det giver god mening at udstyre eleverne med en interrailbillet og lade dem opsøge den nære journalistiske historie rundt om i Europa. Og så giver det et godt afsæt for at arbejde med bæredygtighed, debattere det og diskutere fremtiden med eleverne«, siger forstander Ole Toftdahl fra Ry Højskole. Skolen har også reduceret kødforbruget, energirenoveret de gamle bygninger, og når skolen tager på den fælles studierejse, går turen med to busser til Berlin. Indtil nu har skolen udelukkende haft flyrejser for enkelte afgrænsede hold, erkender forstanderen.

Unge presser på

»Jeg vil ikke pudse glorien alt for meget. Det er nok nemmere for os, end det vil være for nogle af de andre skoler, som har satset stort på rejseaktiviteter. Men for os giver det mening, at vi ikke behøver at udelukke at rejse ud, og at man godt kan drive højskole uden at flyve«, siger Ole Toftdahl.

Højskolernes nye linje kommer ikke ud af den blå luft, for de unge møder op med spørgsmål om vegetarmenuer, affaldssortering og strategier for bæredygtighed, fortæller Johannes Schønau.

Når skolerne møder de krav, opdager de, at rejserne fylder utrolig meget i CO2-regnskabet. For eksempel har den meget energi- og klimabevidste Grundtvigs Højskole i Hillerød regnet på klimaaftrykket, når skolens 110 elever og lærere for eksempel flyver til Marokko.

Det at rejse langt væk har været et konkurrenceparameter, når eleverne skulle vælge skole

I efteråret 2018 kunne forstander Jakob Mejlhede Nielsen fortælle i Højskolebladet, at rejserne udledte mere CO2 end samtlige øvrige aktiviteter i forårsperioden, uden at maden var regnet med i klimaregnskabet. Skolen er en ud af tolv højskoler i Folkehøjskolernes Forening, som arbejder løbende på at mindske skolernes klimaaftryk.

Tidligere har de eksotiske studierejser virket som et trækplaster for eleverne. Men der er muligvis ved at ske et skift i de unges forventninger til deres højskoleophold, mener Johannes Schønau:

»Det at rejse langt væk har været et konkurrenceparameter, når eleverne skulle vælge skole. Men det har ændret sig i forhold til for 10-15 år siden. I dag har mange elever allerede været ude at rejse eller skal rejse bagefter, og så skal højskolen opfylde noget andet i deres ungdomsliv«.

Men den kritiske indstilling til flyrejser er også et dilemma for skolerne. Der kan være ture, som er så vigtige i deres indhold, at man fastholder at tage af sted, påpeger Johannes Schønau.

»På Egmont har vi haft diskussionen, om vi kan tillade os at flyve til Israel og Palæstina i forbindelse med et kursus om Mellemøsten. Vi er nået frem til, at det giver en så vigtig indsigt i verden, at det er en tur, vi stadig ville tage på. Det er også en del af FN’s verdensmål, at vi møder nye kulturer og skaber en viden hos eleverne, som de kan tage hjem og fortælle om«, siger Johannes Schønau.

Men der er stadig skoler, som slet ikke tænker i de baner, påpeger bæredygtighedskonsulenten.

»På nogle skoler er det slet ikke noget, de diskuterer. Og der vil være især idrætshøjskoler, der vil blive ved med at flyve til La Santa Sport de næste mange år«, spår Johannes Schønau.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere