0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan er det at vandre langs et nyt stykke dansk verdensarv

Stevns Klint blev mandag optaget på Unescos liste over verdensarv. Rejser har gået 14 af den 20 kilometer lange strækning ved det geologiske vidunder.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

Unik. Fra Trampestien syd for Højer Kirke er der udsigt til Stevns Klint.

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I badesandaler og med et spædbarn på brystet i en bæresele kæmper den unge tyske far og hans hustru sig gennem stenmasserne mellem Boesdal Kalkbrud og Rødvig Havn neden for Stevns Klint.

Parret har begyndt vandreturen i Rødvig, men har overset trappen op til stien oven for klinten. De er nu halvvejs og må kæmpe sig videre mod Boesdal i det upraktiske fodtøj.

Biolog og naturvejleder Kirsten Føns fortæller parret, at det i det hele taget er en dårlig ide at gå langs stranden mellem Boesdal og Rødvig. For det første er der mange store og til tider glatte sten, og desuden er der fare for, at dele af klinten styrter ned. Risikoen er dog størst i vinterhalvåret, og når det har regnet kraftigt.

På trods af advarslen har Rejsers udsendte insisteret på at gå strækningen langs vandet, dog i selskab med sagkundskaben i skikkelse af Føns.

Straffen udebliver heller ikke, da Rejsers udsendte trods vandrestøvler pludselig glider på en rund sten og finder sig selv vandret i stenmasserne med en hudafskrabning på albuen til følge.

Hvis besøgende ellers følger Trampestien – som hedder sådan, fordi det bare er en trampet sti mellem Bøgeskov Havn i nord til Rødvig Havn i syd, en strækning på cirka 20 kilometer – oppe på klinten, er de i sikkerhed bortset fra det nordlige stykke mellem Holtug Kridtbrud og Bøgeskov Havn, som er svært fremkommeligt. Rejsers styrt skyldes, at vi ignorerede Trampestien for at gå langs strandkanten.

Ragnarok og kold krig

Stevns Klint blev mandag optaget på Unesco’s verdensarvliste, som er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation. Klinten er dermed i så fornemt selskab som Grand Canyon i USA og Egyptens pyramider. Derfor kan Stevns Klint forvente en stigning i antallet af besøgende. Sidste år besøgte omkring 100.000 klinten, og allerede i årets første måneder kan Stevns notere en stigning i antallet af turister på 15-20 procent i forhold til samme periode sidste år, mens ansøgningen endnu var under behandling.