0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tag med i hestevogn gennem Vadehavet

Vadehavet, som netop er kommet på Unescos verdensarvliste, er en sand naturperle, ikke mindst når det opleves fra hestevogn.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vandvogn. Ombord på hestevognen er der rig mulighed for at nyde Vadehavet og se dyrelivet. FOTO: Morten Langkilde

Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Ferie i Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Plask, plask, plask lyder det fra hoppen Pretty og valakken Uffes hove kun afbrudt af Uffes lystige prutten, når de to trækker Benny Thomsens hestevogn gennem det lavtstående vand i Vadehavet. Kursen er stik nordvest fra Mandø mod sælbankerne ved Knudedyb og solnedgangen.

I raskt trav fører den brune oldenborger-vallak og frederiksborger-hoppen os de knap 4 kilometer ud mod Knudedyb.

Kusken Henry Christensen følger efter med endnu en overdækket vogn, som ligner en prærieskonnert, og seks ombordværende turister. De to fjordheste, Freja og Saskia, er mindst lige så ivrige efter at bevæge sig i vandet, som vi i vognene er glade for at komme tørskoet ud til sælerne.

Selv om passagererne sidder tørt og nogenlunde lunt under en kanvaspresenning, er det klogt at være iført gummistøvler, for kuskene stopper undervejs og giver os mulighed for at selv at mærke havbunden under fødderne. Bare tæer er dog et godt alternativ til røjserne.

Vejret skifter med kort varsel, og derfor er det også en god ide at medbringe regntøj og en varm sweater.

En kikkert er også et stort plus, for folk må ikke komme for tæt på dyrene og forstyrre dem på sandbankerne, og sælerne søger lynhurtigt tilbage til det våde element, hvis der bliver for meget nærkontakt. Kuskene medbringer ganske vist en kikkert, men ved den opstår der hurtigt køkultur.

Hils på en hest

Vadehavet og sælerne kan opleves til fods, fra søsiden med skib, med traktorvogntog og altså hestevogn.

For fire år siden fik Benny Thomsen bygget den første vogn inde på fastlandet og kørte den over til Mandø. Folk var begejstrede og opfordrede ham til at arrangere sælture.

Thomsen tog straks opfordringen op og begyndte under navnet Mandø Event at køre både sæl- og østerssafarier og har i dag tre hestevogne. En to timer lang tur med Pretty og Uffe eller et par af de andre heste koster 200 kroner og begynder ved Mandø Brugs. Børn under 12 år slipper med 100 kroner.

Hestefolk kan også møde op ved Midtvej 7 og opleve kuskene spænde for og hilse på hestene. Benny Thomsen har seks køreheste og en etårs plag, som skal trænes til springhest. Interessen for heste er ikke ny, eftersom han er vokset op på et husmandssted med hestekraft. 58-årige Benny Thomsen har dog været lærer det meste af sit liv.

LANGKILDE MORTEN
Foto: LANGKILDE MORTEN

Efter en masse klappen af de firbenede og raslen med seletøj kører den lille kortege gennem Mandø By mod diget, som omgiver øen.

Hen ad Strandvej og ned ad Stormflodsrampen ved Stormflodssøjlen, hvor man kan se, hvornår og hvor højt katastrofen ramte mandøboerne. Top-3 udgøres af årstallene 1634, 1999 og 1981. De nylige storme Allan og Bodil kan slet ikke være med ifølge Thomsens kone Elisa, der kokkererer på Mandø Klithus. På øen har beboerne typisk flere jobs, for »krummer giver også brød«.

En tåget historie

Ude på Mandø Flak stiger vandstanden hurtigt til 40-50 centimeter, men det generer hverken Pretty eller Uffe. De trasker roligt videre gennem vandmasserne, men nu er det tid til lidt fakta om tidevandet, ’Vadehavets puls’.

40 millioner liter vand bevæger sig to gange i døgnet skiftevis ud og ind på en linje fra Blåvands Huk og