0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her finder du de 10 bedste spisesteder i det nordlige Kroatien

Trøfler på tallerknen og alt godt fra havet. Her skal du spise i kroatiske Istrien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Monika Dinek
Foto: Monika Dinek

2-i-1. Bevanda i Opatija er lig med god mad og udsigt til Kvarnerbugten.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I det nye EU-land Kroatien rider man med på den globale bølge, hvor lokalt producerede råvarer er i højsædet, og hvor en genoplivelse af den nationalgastronomiske kulturarv ligger mange på sinde.

Med et skatkammer af sublime råvarer, som alle gode og ambitiøse kokke vil værdsætte, manglede det også bare.

En lang række af de mest nyskabende kroatiske spisesteder ligger på halvøen Istrien i det nordlige Kroatien. Her er 10 af dem.

ISTRIENS VESTKYST

1. Damir & Ornella

Damir & Ornella ligger i en stille sidegade i badebyen Novigrad, men er i en årrække blevet regnet for en af Kroatiens allerbedste fiskerestauranter. Selv om der i de senere år er kommet større konkurrence, er stedet stadig en oplevelse. Menuen består primært af, hvad man kalder ’middelhavssushi’: Det gode fra havet serveres ofte råt eller marineret.

Damir & Ornella, Zidine 5.


2. Marina

En af Novigrads og Istriens bedste fiskerestauranter drives af den autodidakte kok Marina Gasi. Rå havaborre, røget blæksprutte og rejer med sort trøffel kunne være ingredienser på den store syvretters menu, men der tages naturligvis hensyn til både allergier og idiosynkrasier. Også desserterne er udsøgte, og et ekstra plus er den gode lokale olivenolie og vin af istriske producenter til at fremhæve det bedste i maden. Fra restauranten er der fin udsigt over lystbådehavnen.

Marina, Ulica Sv. Antona 38.

3. Konoba Nono ved Umag

Feriebyen Umag udmærker sig ikke ved hverken store seværdigheder eller gode spisesteder, men Konoba Nono (der betyder bedstefar) er et sjældent godt fund på disse kanter og værd at køre efter.

Familieforetagendet består af en lille gård, hvor høns, haner, gæs og geder spankulerer omkring både inde og uden for indhegning, samt et velbesøgt, krolignende spisested. Indenfor, med rå murstensvægge udsmykket af skilderier fra egnen og gamle musikinstrumenter, byder et fint afgrænset menukort på lækkerier fra Istrien.

Prøv kvægtypen boskarin, der her fås som både carpaccio og steak.

Konoba Nono, Umaška 35, Petrovija.


4. Monte og Kantinon

Et af de bedste bud på en udsøgt madoplevelse i den – også blandt danskere – populære ferieby Rovinj er restaurant Monte. Her skabes opfindsom mad af råvarer fra det lokale marked, fint eksekveret i flotte rammer for foden af Skt. Euphemia-katedralen, byens arkitektoniske vartegn. Der er mulighed for at bestille skiftende smagsmenuer med matchende vine eller gå a la carte-vejen. Et rigtig godt – og mindre bekosteligt – alternativ i Rovinj er Kantinon ved havnepromenaden. Her serveres rustikke kødretter og lækker sea food i rigelige mængder.

Monte, Montalbano 75.

5. Konoba Batelina

De fleste lokale, der interesserer sig for mad på et plan ud over det jævne, kender til familiedrevne Batelina og køkkenchefen Danilo Skoko. Han regnes for en af landets mest talentfulde, og med sit rock’n’roll-look gør han sig også godt i trykte magasiner og på tv. Der er dog ingen divaattituder over maden, som sammensættes af de bedste lokale råvarer i forhold til årstiden. Prøv f.eks. tagliatelle med kammuslinger, brodet (fiskesuppe) med polenta eller fisk, der fanges af ejeren selv. Maden sættes til livs i rustikke omgivelser med rå murstensvægge, og – hvis man er heldig – ved ildstedet i landsbyen Banjole tæt på havnebyen Pula. Reservation er nødvendig, og der modtages ikke kreditkort.

Konoba Betalina, imulje 25, Banjole.