0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her finder du de 10 bedste spisesteder i det nordlige Kroatien

Trøfler på tallerknen og alt godt fra havet. Her skal du spise i kroatiske Istrien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Monika Dinek
Foto: Monika Dinek

2-i-1. Bevanda i Opatija er lig med god mad og udsigt til Kvarnerbugten.

Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sol og strand
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I det nye EU-land Kroatien rider man med på den globale bølge, hvor lokalt producerede råvarer er i højsædet, og hvor en genoplivelse af den nationalgastronomiske kulturarv ligger mange på sinde.

Med et skatkammer af sublime råvarer, som alle gode og ambitiøse kokke vil værdsætte, manglede det også bare.

En lang række af de mest nyskabende kroatiske spisesteder ligger på halvøen Istrien i det nordlige Kroatien. Her er 10 af dem.

ISTRIENS VESTKYST

1. Damir & Ornella

Damir & Ornella ligger i en stille sidegade i badebyen Novigrad, men er i en årrække blevet regnet for en af Kroatiens allerbedste fiskerestauranter. Selv om der i de senere år er kommet større konkurrence, er stedet stadig en oplevelse. Menuen består primært af, hvad man kalder ’middelhavssushi’: Det gode fra havet serveres ofte råt eller marineret.

Damir & Ornella, Zidine 5.


2. Marina

En af Novigrads og Istriens bedste fiskerestauranter drives af den autodidakte kok Marina Gasi. Rå havaborre, røget blæksprutte og rejer med sort trøffel kunne være ingredienser på den store syvretters menu, men der tages naturligvis hensyn til både allergier og idiosynkrasier. Også desserterne er udsøgte, og et ekstra plus er den gode lokale olivenolie og vin af istriske producenter til at fremhæve det bedste i maden. Fra restauranten er der fin udsigt over lystbådehavnen.

Marina, Ulica Sv. Antona 38.

3. Konoba Nono ved Umag

Feriebyen Umag udmærker sig ikke ved hverken store seværdigheder eller gode spisesteder, men Konoba Nono (der betyder bedstefar) er et sjældent godt fund på disse kanter og værd at køre efter.

Familieforetagendet består af en lille gård, hvor høns, haner, gæs og geder spankulerer omkring både inde og uden for indhegning, samt et velbesøgt, krolignende spisested. Indenfor, med rå murstensvægge udsmykket af skilderier fra egnen og gamle musikinstrumenter, byder et fint afgrænset menukort på lækkerier fra Istrien.

Prøv kvægtypen boskarin, der her fås som både carpaccio og steak.

Konoba Nono, Umaška 35, Petrovija.


4. Monte og Kantinon

Et af de bedste bud på en udsøgt madoplevelse i den – også blandt danskere – populære ferieby Rovinj er restaurant Monte. Her skabes opfindsom mad af råvarer fra det lokale marked, fint eksekveret i flotte rammer for foden af Skt. Euphemia-katedralen, byens arkitektoniske vartegn. Der er mulighed for at bestille skiftende smagsmenuer med matchende vine eller gå a la carte-vejen. Et rigtig godt – og mindre bekosteligt – alternativ i Rovinj er Kantinon ved havnepromenaden. Her serveres rustikke kødretter og lækker sea food i rigelige mængder.

Monte, Montalbano 75.

5. Konoba Batelina

De fleste lokale, der interesserer sig for mad på et plan ud over det jævne, kender til familiedrevne Batelina og køkkenchefen Danilo Skoko. Han regnes for en af landets mest talentfulde, og med sit rock’n’roll-look gør han sig også godt i trykte magasiner og på tv. Der er dog ingen divaattituder over maden, som sammensættes af de bedste lokale råvarer i forhold til årstiden. Prøv f.eks. tagliatelle med kammuslinger, brodet (fiskesuppe) med polenta eller fisk, der fanges af ejeren selv. Maden sættes til livs i rustikke omgivelser med rå murstensvægge, og – hvis man er heldig – ved ildstedet i landsbyen Banjole tæt på havnebyen Pula. Reservation er nødvendig, og der modtages ikke kreditkort.

Konoba Betalina, imulje 25, Banjole.

ISTRIENS BAGLAND

6. Konoba Vrh

Den lille time, det tager at køre fra feriebyerne Novigrad eller Porec til landsbyen Vrh i Buzet, er for ingenting at regne i forhold til de langvarige spor, madoplevelsen sætter sig hos Konoba Vrh.

Her er trøflen gennemgående ingrediens. Fra den hjemmelavede pasta til chokoladekagen. De store flager af den intenst smagende svamp, der samles i skovene på bunden af Mirna-dalen, er drysset med generøs hånd og giver retterne identitet.

Prøv f.eks. en frittaja (røræg) med trøfler eller den særligt velsmagende kvægtype boskarin. Slut af med chokoladekagen – i kombination med trøffelflagerne en intens og eksplosiv smagsoplevelse.

Konoba Vrh, Vrh 1, Buzet.

Zigante

Trøfler som fyld i desserten, som indmad i fisk eller som tilbehør til blæksprutter. Trøfler, trøfler, trøfler – eller tartufi – er den gennemgående signaturdelikatesse på Zigante. Zigante ligger i trøflens moderland langs Mirna-floden og tæt på skovene, hvor trøffelhundene slippes løs.

En fireretters menu indenfor i det gamle stenhus eller udenfor i atriumgården med de elegante hvide møbler koster beskedne 400 kroner. Måske fordi restauranten med sin beliggenhed i baglandet mellem Motovun og Grožnjan ligger en smule gemt. Der er også mulighed for at lade kokken bestemme menuen eller spise a la carte.

Restaurant Zigante, Livade-Levade 7.

8. San Rocco

San Rocco ligger ved indgangen til den charmerende gamle landsby Brtonigla i baglandet af badebyen Novigrad.

Det er både et smukt hotel med 12 romantisk indrettede værelser, flot have, lækre spa og wellness-faciliteter, og som restaurant er det en af Istriens gastronomiske sværvægtere.

Alt det gode fra havet er fint repræsenteret på den skiftende menu, og baglandets trøffel doseres perfekt fra forret til dessert.

San Rocoo,Srednja ulica 2. Brtonigla.

KVARNERBUGTEN

9. Bevanda

På Bevanda i Opatija serveres der under ledelse af den talentfulde, italienske kok Andrej Barbieri sæsonbetonet middelhavsmad på højt niveau.

Her er både smagsmenuer og mulighed for at gå a la carte – det bedste valg er fisk.

Vinkortet er stort og dækker det meste af verden, men man kan nemt klare sig gennem en femretters menu med vine fra Kroatien og nabolandet Slovenien.

Bevanda, Zert 8.

10. Konoba Tramerka

Et af Opatijas allerbedste spisesteder er et no nonsense-foretagende drevet af ildsjælen KristijanIvancic.

Menukortet er mest tilorientering, for der serveres udelukkende og helt kompromisløst friske fangster fra Adriaterhavet, herunder tun.

Får du mulighed for at smage fisketatar skabt af bonito ellersarda – eller på kroatisk palamida – en fisk imakrelfamilien, skal du slå til.

KonobaTramerka, Dr A Mohorovica 15.

Læs mere:

Annonce

Læs mere