ALTERNATIV. Stort set alle danskere kender Tysklands hovedstad Berlin - men et godt alternativ er den sydvesttyske by Köln (arkivfoto).
Foto: Horst Gerlach/istockphoto.com

ALTERNATIV. Stort set alle danskere kender Tysklands hovedstad Berlin - men et godt alternativ er den sydvesttyske by Köln (arkivfoto).

Storby og kultur

Drop klassikerne: Oplev 10 alternative storbyer

Vælg Köln i stedet for Berlin. Seoul som alternativ til Tokyo. Nogle storbyer står i skyggen af deres mere berømte storebror - men det er en skam, for de har mindst lige så meget at byde på.

Storby og kultur

Storbyer som Paris, Berlin, London og New York fylder af gode grunde meget i både medier og folks bevidsthed.

Men der er alternativer til byerne der næsten har alt – og flere gode grunde til at besøge nogle af verdens mindre besøgte storbyer.

Vi har fundet ti byer frem, som sagtens kan hamle op med de mest populære storbyer verden over.

Gent i stedet for Bruxelles

Foto: Karelj/wikipedia/Creative Commons/PublicDomain

Hvorfor: Bruxelles er spændende på grund af art nouveau-arkitektur, gode museer og fine restauranter, men flere interessante byer i nærheden af hovedstaden byder sig til som spændende alternativer. Det gælder bl.a. Universitetsbyen Gent. Med sine ca. 240.000 indbyggere er det Belgiens tredjestørste by og akkurat som nabobyen Antwerpen et rigtig godt alternativ til Bruxelles, der ligger blot 30-40 minutter væk.

Gent folder sig ud omkring kajerne Graslei og Korenlei, hvor der er livlig trafik af kanalbåde, og hvor folk hygger sig på caféer og restauranter i de smukt restaurerede lavshuse. En del af byens gamle industribygninger bruges til nye formål, f.eks. det fint istandsatte River Hotel ved Leie-flodens bredder, hvor man kan sove i ombyggede fabrikshaller fra 1800-tallet. På det grønne område Bijloke ved Leie-flodens bred – et område der tidligere dannede ramme om kloster og hospitalsbygninger – er der med et miks af nybyggerier og genanvendelse af gamle bygninger skabt rum for højere læreanstalter, kreative erhverv, danseteatre, koncertbygninger og Gents nye bymuseum, STAM.

Er man mere bare på jagt efter øl og et godt måltid mad, skal man heller ikke lede længe. Bag de smukke facader ligger fine delikatessebutikker. gamle værtshuse med gode ølkort, en række glimrende kaffebarer samt flere fremragende restauranter, der er med til at profilere Flandern som et af de spændende steder i Europa netop nu.

Madrid i stedet for Barcelona

Foto: Forest Woodward/Forest Woodward

Hvorfor: Med en snes Michelin-restauranter, 46 madmarkeder og en masse hype i den internationale presse kan det svært at hamle op med Cataloniens hovedby, Barcelona. Madrid står da ofte lidt i skyggen af Barcelona – også gastronomisk.

Men Madrid kan sagtens være med. Med en levende tapaskultur, eksperimenterende restauranter, delikatessemarkeder, en af verdens største fiskeauktioner og en lang række specialbutikker, der langer iberiske sortfodsskinker og andet godt over disken, byder Spaniens hovedstad på mange, store kulinariske oplevelser.

Og så er der alt det andet oven i hatten: Prado, Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza og de andre store, fremragende museer, de grandiose boulevarder og den lidt rå undergrund, som vil tale til dem, der godt kan lide den mere upolerede del af Berlin. Og så måske en Real Madrid fodboldkamp på Bernabéu eller på de nye mestres hjemmebane, Vincente Calderón.

Utrecht i stedet for Amsterdam

Foto: David Iliff/wikipedia/Creative Commons/LicenseCC-BY-SA 3.0

Hvorfor: Omkring fem millioner årlige turister kan vel ikke tage fejl? Kanalbæltet og de hyggelige, brune cafeer trækker rigtig mange folk til Hollands hovedstad, men ind imellem kan det rent faktisk føles lidt som om Amsterdam tynges under vægten af udefrakommende. Der findes imidlertid mange gode ventiler i et land, hvor der er kort mellem store og mellemstore byer. Utrecht, som med lidt mere end 300.000 indbyggere er Hollands fjerdestørste, ligger f.eks. kun en halv time væk fra Amsterdam Centraal og nogenlunde lige så langt fra Schiphol lufthavnen.

Opført på resterne af et gammelt, romersk settelment, Trajectum, er Utrecht en af Hollands vigtigste religiøse byer og samtidg Hollands største universitetsby. De mange studerende fra ind- og udland sætter sit præg på byen, der folder sig ud omkring byens pittoreske hovedkanal Oudegracht, men det er også værd at gå på opdagelse i beboelseskvartererne omkring mindre fotogene Voorstraat, der huser gode kaffebarer, spisesteder og modebutikker.

En af Utrechts helt særlige attraktioner er den geniale hollandske arkitekt Gerrit Rietvelds hus Rietveld Schröderhuis, der er blandt hovedværkerne inden for retningen De Stijl og i øvrigt på Unesco’s verdensarvsliste. Udsigten fra - og opstigningen til - Hollands højeste kirketårn er også en stor oplevelse.

San Francisco i stedet for New York

Foto: Mike Roqué/ Flickr

Hvorfor: New York er for længst blevet allemandseje og en af senere års allermest populære storbydestinationer. Forbandelsen ved at have besøgt New York er, at de fleste andre byer blegner i sammenligning med den. Dette gælder imidlertid ikke en af USA’s smukkeste byer, San Francisco, som skal opleves på helt egne præmisser - hvilket i øvrigt er blevet meget nemmere med SAS’ direkte rute fra København.

Det er særligt områderne Mission og Dolores der i disse år fører an med spændende nye restauranter og specialkaffebarer i en by, der i det hele taget byder på en udsøgt mad- og kaffekultur. Mission distriktet er de senere år blevet magnet for kreative entreprenører og ambitiøse restauratører, der åbner interessante butikker samt spisesteder, som repræsenterer køkkener fra snart sagt alle verdenshjørner på et meget højt niveau. Størst er koncentrationen på og omkring Valencia Street, der lægger asfalt og lokaler til nogle af byens allermest interessante gastronomiske tilbud netop nu.

Oplev også San Franciscos gamle, smukke færgebygning, hvorfra skibe afgår til Sausalito, Oakland og andre byer i bugten. Bygningen med det iøjnefaldende 71 meter hører klokketårn var indtil det store jordskælv i 1989 gemt bag en skæmmende motorvejsbro, men i dag står det eksponeret i al fordums pragt - og revitaliseret som centrum for byens store madmarked.

Edinburgh i stedet for London

Foto: Miriam Zesler/Miriam Zesler

Hvorfor: Det er svært konkurrere mod London, som på stort set alle parametre opfylder storbyvelyndernes vådeste drømme med gode spisesteder, dagsordenssættende mode, pompøse bygningsværker og et kulturliv, der er svært at gøre rangen stridig. Et af mest interessante alternativer i Storbritannien er Skotlands hovedstad, Edinburgh, som de senere år har oplevet en opblomstring med ny arkitektur, spændende byudvikling og en progressiv madkultur.

Edinburgh folder sig smukt og opulent ud omkring The Royal Mile og den nøje planlagte New Town med de imponerende victorianske ejendomme. Det er også værd at afsøge gader og stræder i bydelen og haveområdet Leith, der i dag huser en række af byens bedste restauranter. Et af de mest interessante bygningsværker af nyere dato er det skotske parlament, der er tegnet af den nu afdøde catalanske arkitekt Enric Miralles, og så skal man som sagt heller ikke glemme maden. Edinburgh har de seneste år udviklet sig til glimrende madby – og det er ikke kun byens fem Michelin-restauranter, der er værd at opleve.

Helt nye spisesteder, der i tidens ånd fokuserer lokalt, skyder op rundt om i byen, og som det ses i andre europæiske storbyer skrues der op for blusset og ambitionerne i køkkenet, mens rammerne og betjeningen bliver stadig mindre formel. Edinburgh er til at færdes i til fods, men er man bidt af en gal sporvogn, skal man stige på de genindsate bytog, der netop er sat i drift – med tre års forsinkelse og en budgetoverstigelse på 375 mio. pund.

Seoul i stedet for Tokyo

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Josias S. Juliussen

Hvorfor: Såvel Tokyo som Shanghai er relativt populære asiatiske storbyer – high tech, flot designede modepalæer og skyskrabere er med til at trække i folk. Sydkoreas hovedstad er derimod fortsat et ubeskrevet blad for de fleste danskere. Det har bl.a. noget at gøre med, at der ikke er nogen direkte flyforbindelse til og fra København – til gengæld er det nemt at kombinere Seoul med en tur til en af de nævnte nabometropoler. Fx kan man flyve fra Shanghai til Seoul på under to timer.

En af verdens største byer udmærker sig dog først og fremmest ved en spændende modescene, der har fået en række af verdens fremmeste avantgardedesignere til at åbne forretninger her, og så er her masser af lækre gadekøkkener, et af verdens største fiskemarkeder, festlig fyraftenskultur på barer og barbecuesteder samt sjove love hotels, hvor både privat- og dobbeltliv dyrkes.

Ljubljana i stedet for Wien

Foto: E. Kaše/Visit Ljubljana

Hvorfor: Wien og Prag er mest besøgte byer i Centraleuropa, her mange tager til for at nyde smuk arkitektur, høre klassisk musik og opleve lidt af verden af i går. Har man lyst til at prøve et ukendt alternativ til disse beslægtede nabobyer, er Sloveniens hovedstad en rigtig god mulighed. Ljubljana skal især opleves for det stemningsfulde cafeliv langs Ljubljanica-floden og for en interessant, forskelligartet arkitektur, som ikke mindst den kendte arkitekt Jože Plecnik har sat sit præg på.

Endelig er byen med sin beliggenhed mellem kyst og bjerge et godt udgangspunkt for en række store naturoplevelser – bl.a. i nogle af de helt enestående underjordiske grotter, der ligger blot en kort køretur væk.

Köln i stedet for Berlin

Foto: Interlight/istockphoto.com

Hvorfor: Det er svært at få nok af Tysklands hovedstad, der de sidste tiår er blevet danskernes foretrukne storbydestination i skarp konkurrence med London. Med et godt miks af moderne byliv, historisk patina, kejserpragt og koldkrigsarkitektur appellerer Berlin bredt til velyndere af gemütlichkeit, kulturturister, børnefamilier og kreative sjæle. Skulle man alligevel få lyst til at se og prøve noget andet, kunne man tage toget til Køln. Kölner Dom, byens vartegn, er på Unesco’s verdensarvsliste og et mageløst bygningsværk. Det er en af verdens største kirker og en af den tyske højgotiks fornemste bygninger.

Mindre grandiost, men bestemt mere festligt, er der i Jeg kan godt lide Det Belgiske Kvarter – Das Belgische Viertel i Köln. Her, i gader opkaldt efter byer og provinser i Belgien - er der en høj koncentration af hyggelige cafeer og restauranter, små vintage-, retro- og antikbutikker. Kölns beliggenhed midt i Centraleuropa betyder desuden, at et besøg her nemt kan kombineres med et besøg til andre storbyer som Bruxelles, Paris og Amsterdam, der alle ligger tæt og en kort togtur væk.

Zagreb i stedet for Budapest

Hvorfor: Helsebringende kurbade med svovlholdigt vand. Hundrede år gamle habsburgske kaffehuse, der minder om royale balsale, og snorlige paradegader med pompøse villaer i nyrenæssancestil. Der er masser at komme efter i Budapest – og Ungarns hovedstad er da også en af de mest besøgte i Sydøsteuropa. Anderledes upåagtet er Zagreb, der blot ligger tre timers kørsel væk. Kroatiens hovedstad har ligeledes stærke arkitektoniske aftryk fra tiden under det østrig-ungarske dobbeltmonarki, og på mange måder besidder byen de kvaliteter, som de smukke byer i Centraleuropa ofte har.

Smukkest folder Zagreb sig ud omkring i Gornji grad – den øvre bydel, som består af to sammenvoksede middelalderbyer - samt omkring Den grønne hestesko, Zelena potkova, en hesteskoformet kæde af grønne anlæg og store kulturinstitutioner opført i tiden under Østrig-Ungarn. Zagrebs største aktiv er dog uden tvivl cafélivet, som ikke mindst byens mange studerende sørger for at holde gang i og med lavprisflyruter og mulighed for at gå på opdagelse for omkring 500 kr. for en returbillet, er det et interessant alternativ til mere velbesøgte nabobyer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Strasbourg i stedet for Paris

Hvorfor: Der er uendeligt mange gode grunde til igen og igen at besøge Paris, men selvom Frankrigs metropol overskygger de fleste andre storbyer, er der mange, interessante mellemstore byer i Frankrig, som er værd at gå på opdagelse i.

Det gælder f.eks. Strasbourg, som er hjemsted for Europaparlamentet, Europarådet, Den europæiske menneskerettighedsdomstol og flere andre institutioner, som er med til at give byen - der til daglig huser omkring en halv mio. mennesker - et internationalt snit. Strasbourg er desuden hovedstad og vigtigste by i Alsaceprovinsen og beliggenheden tæt på Tyskland kommer til udtryk gennem et fint gastronomisk miks af påvirkninger fra begge landes køkkener. Flamme-küche, på fransk tarte flambée, en slags rektangulær pizza med ost, bacon og løg, samt chocroute - den berømte surkål – men også alt hvad den kan trække af hummer, snegle, lam, foie gras og rødkitost.

Strasbourg folder sig særligt fotogen ud ved kanalerne til Rhinen, hvis smukke og velholdte bindingsværkshuse er erklæret en del af verdens kulturarv, men de elegante og moderne sporvogne samt den flot ombyggede togstation er også med til at give byen karakter.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden