Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Alt om Tour de France 2019

Newzealænderen Patrick Bevin kan juble, mens australieren Caleb Ewan til højre for ham for anden dag i træk ikke fik indfriet forventningerne.
Foto: Brenton Edwards/Ritzau Scanpix

Newzealænderen Patrick Bevin kan juble, mens australieren Caleb Ewan til højre for ham for anden dag i træk ikke fik indfriet forventningerne.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Heldig outsider slipper fri af voldsomt massestyrt og scorer dobbelt WorldTour-triumf

Den newzealandske mester i enkeltstart Patrick Bevin vandt 2. etape i Tour Down Under og erobrede samtidig førertrøjen.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens rivalerne tumlede rundt på asfalten om ørerne på ham, stormede den 27-årige newzealænder Patrick Bevin (CCC Team) uanfægtet videre frem mod mållinjen og passerede den til karrierens uden sammenligning fornemste triumf som en højst overraskende vinder af den 122,1 km lange 2. etape i WorldTour-løbet Tour Down Under fra Norwood til Angaston.

Ydermere sikrede Bevin sig også løbets førertrøje, eftersom den første indehaver italiener Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step) nok slap fri af det voldsomme massestyrt, men ikke nåede længere frem end til 7. pladsen i spurten, hvilket betyder, at han nu er nr. 2 med et minus på 5 sekunder.

Mange af deltagerne i den australske styrkeprøve betegnede allerede 1. etapes afslutning som kaotisk, men det var for intet at regne mod det de udsattes for et døgn senere.

Mennesker og maskiner spærrede vejen

Få hundrede meter fra stregen væltede en rytter ret langt fremme i feltet og helt ude i venstre side. Med en eksplosiv dominoeffekt blev yderligere en massiv flok revet med, og de, der slap for en tur i asfalten, blev fuldstændig bremset af den masse af mennesker og maskiner, som bredte sig ud over vejen.

Derefter var kun godt en snes ryttere tilbage i front til at kæmpe om sejren, og efter at spanieren Luis León Sánchez (Astana) havde forceret og skabt sig et hul, blev han hentet af Bevin,

Denne havde både australieren Caleb Ewan (Lotto Soudal) og den slovakiske eksverdensmester Peter Sagan (Bora-hansgrohe) på hjul, men ingen af dem havde overskud til at gå forbi newzealænderen, der sejrede med et par længder.

Favoritterne og danskerne har sat 15 sekunder til

Umiddelbart efter de tre fulgte hollænderen Danny van Poppel (Jumbo-Visma), belgieren Jasper Philipsen (UAE Team Emirates), tyskeren Phil Bauhaus (Bahran Merida), Viviani, Luis León Sánchez, amerikaneren Kiel Reijnen (Trek-Segafredo) og nordmanden Kristoffer Halvorsen (Team Sky).

Det skabte rokeringer sammenlagt, hvor top-10 nu ser således ud: 1. Bevin, 2. Viviani 5 sekunder, 3. Ewan 9, 4. Max Wahlscheid (Team Sunweb), 5. Artyom Zakharov (Astana) begge samme tid, 6. Jason Lea (Australiens landshold) 10, 7. Michael Storer (Trek-.Sagefredo) s.t., 8. Sagan 11, 9. Jakub Mareczko (CCC Team) s.t., 10. Jaime Castrillo (Movistar) 12 sekunder.

Langt størstedelen af favoritterne befinder sig i det store felt, der fra Phil Bauhaus på 11. pladsen til og med englænderen James Knox (Deceuninck-Quick Step) som nr. 115 har sat 15 sekunder til.

Blandt disse er også løbets fire danskere Michael Valgren (Dimension Data) som nr. 58, Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick Step) 85, Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick Step) 100 og Lars Bak (Dimension Data) 102.

Ny holdbar indehaver af førertrøjen

Selv om sværhedsgraden skærpes på den 146,2 km lange 3. etape fra Lobethal til Uraidla, synes løbet med Patrick Bevin at have fået en ny førstemand, der ikke uden videre lader sig støde fra tronen.

Ganske vist hører newzealænderen langt fra til de mest succesrige aktører i feltet men han har fået en forrygende start på sæsonen, og på det ny polske WorldTour-mandskab CCC Team, der for en stor dels vedkommende udgøres af resterne fra det nu lukkede BMC, er Bevin på forhånd udstyret med kaptajnrollen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I sidste års Tour Down Under var han fuldstændig låst af sine forpligtelser over for sin australske kaptajn hos BMC Richie Porte, og i det hele taget har han som oftest været henvist til opgaven som hjælper.

Det har affødt talrige solide præstationer og i et enkelt tilfælde også en bemærkelsesværdig samlet slutplacering, da han blev nr. 4 i Tour of Britain. Bevin bar førertrøjen i to dage, og måtte i den sidste ende kun se sig overtrumfet af de etablerede stjerner franskmanden Julian Alaphilippe, hollænderen Wout Poels og sloveneren Primoz Roglic.

Jeg føler, at vi befinder os i en meget gunstig position, og at vi er stærke nok til at drage nytte af den på de kommende etaper

4. januar i år sikrede Patrick Bevin sig det nationale mesterskab i enkeltstart for to dage senere at bliver nr. 5 i linjeløbet, og han har nu under alle omstændigheder sørget for en formidabl start på sæsonen både for sig selv og sin polske arbejdsgiver.

Det er da også en yderst optimistisk Patrick Bevin, der imødeser den resterende del af løbet.

»Selvfølgelig bliver vi nu sat mere under pres, men jeg føler, at vi befinder os i en meget gunstig position, og at vi er stærke nok til at drage nytte af den på de kommende etaper« siger newzealænderen til CCC Teams hjemmeside.


To udbrydere forsøgte sig igen

To af de tre deltagere i dagens lange udbrud havde allerede været i offensiven døgnet inden. Kasakheren Artyom Zakharov (Astana) og Jason Lea fra det australske landshold havde åbenbart fået smag for mere, og de havde i deres andet forsøg fået selskab af spanieren Jaime Castrillo (Movistar).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Jason Lea handlede det givetvis om at styrke sin position i bjergkonkurrencen. Han havde vundet den eneste spurt i denne indlagte kappestrid på 1.etape, og han gentog kunststykket på den korte – 800 m – men stejle – 13,1 procent – Checker Hill efter 26,3 km, hvilket indbragte ham endnu en podieoptræden.

Trioens forspring blev dog aldrig så stort, at der skabtes tro på, at massespurten ville blive afværget, og da de to indlagte spurter var overstået, mistede udbryderne lysten til at satse videre.

Med 55 km tilbage var de hentet, og siden havde kun franskmanden Matthieu Ladagnous (Groupama-FDJ) mod på at skille sig ud fra mængden. Uden tilsyneladende at anstrenge sig voldsomt nåede han et par minutter foran konkurrenterne. Han fortsatte sit soloridt, til der manglede 2,7 km, men så blev han overvældet af feltets høje tempo frem mod finalen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden