Lars Bak fører an med Michael Valgren på hju - i nat tager de fat på WorldTour-sæsonen for deres ny arbejdsgiver Dimension Data. Foto: Dimension Data.

Lars Bak fører an med Michael Valgren på hju - i nat tager de fat på WorldTour-sæsonen for deres ny arbejdsgiver Dimension Data. Foto: Dimension Data.

Cykling

Dramatisk styrt, barskt vejr og nyt ranglistesystem, som fremhæver Michael Valgren, danner optakt til WorldTour-sæsonen

Årets Cykelrytter 2018 og tre andre danskere er med, når WorldTouren i nat dansk tid har premiere med Tour Down Under.

Cykling

Efter en dramatisk og for en halv snes aktører smertefuld generalprøve samt varsler om voldsomt barske vejrmæssige betingelser i de kommende døgn indledes kl. 01.30 i nat dansk tid for et bredt udvalg af verdens bedste landevejsryttere den sæson, som med ganske få pauser undervejs strækker sig godt 10 måneder frem til slutningen af oktober.

Det australske Tour Down Under, der i sin 10. udgave i 2008 begunstigedes med ProTour-status i Den Internationale Cykelunions (UCI) ihærdige bestræbelser på at globalisere den krævende idræt og lige siden har hørt hjemme på højeste niveau i løbshierarkiet er med Adelaide som omdrejningspunkt årets første officielle opgave for 133 deltagere fordelt på 19 mandskaber.

De var alle i aktion i søndags i det traditionelle, timelange gadeløb, som hverken tæller med i Tour Down Under-regnskabet eller i sejrs-statistikkerne, og for en snes mand udviklede det sig til en ubehagelig oplevelse med to større styrt i den afsluttende fase.

Michael Mørkøv en tur i asfalten

Det gik blandt andre ud over den danske mester Michael Mørkøv og hans italienske kaptajn hos Deceuninck-Quick Step Elia Viviani, der i det næstsidste sving i opløbet var blandt de omkring 10, der måtte en tur i asfalten.

Alle var dog hurtigt på benene igen, og ingen syntes at være kommet alvorligt til stede, men uheldet fik den betydning, at kun 8 ryttere reelt var tilbage til at dyste om sejren.

Med fremragende støtte af sin tyske holdkammerat Roger Kloge, som har taget turen med ham fra australske Mitchelton-Scott til belgiske Lotto Soudal, susede den 24-årige australske spurtkanonen Caleb Ewan først over stregen fulgt af slovakken Peter Sagan og landsmanden Alex Edmondson (Mitchelton-Scott).

Storm og over 40 graders varme i vente

Ewan, Sagan og Viviviani hører også til favoritterne, når det går løs med den 125,6 km lange 1. etape, der har start og mål i Adelaide, men både denne styrkeprøve og den efterfølgende er ramt af de ekstreme vejrforhold, som hersker i Australien i øjeblikket.

På 1. etape er den afsluttende rundstrækning på 3,4 km droppet, fordi meteorologerne forudser storm omkring havneområdet i Adelaide, og på 2. etape er der kappet 26,9 km af distancen, fordi temperaturen ventes at komme et stykke over de 40 grader.

Det er de vilkår, der venter Årets Cykelrytter i Danmark 2018 Michael Valgren, der sammen med sin ny holdkammerat hos sydafrikanske Dimension Data landsmanden Lars Bak slap helskindet fra søndagens kappestrid, hvor de sluttede som henholdsvis nr. 24 og 25 med et minus på 32 sekunder.

Valgren regner med at arbejde for holdkammerat

Også Deceuninck-Quick Steps danske debutant Mikkel Honoré gik fra gadeløbet uden skrammer og med en 12. plads, da han krydsede stregen i en lille gruppe 9 sekunder efter Ewan.

Michael Valgren nærer ikke de store forventninger til personlig belønning for strabadserne i Tour Down Under, men håber måske at kunne sætte noget ind på poularitetskontoen.

Vi har et godt bud til det samlede klassement i hollænderen Tom-Jelte Slagter, der tidligere har vundet løbet og sidste år blev nr. 3

»Vi har et godt bud til det samlede klassement i hollænderen Tom-Jelte Slagter, der tidligere har vundet løbet og sidste år blev nr. 3, og det kommer nok til at handle om at støtte ham bedst muligt«

»Måske viser der sig en chance på en af etaperne, men ellers bliver der for mit vedkommende nok tale om at satse maksimalt i endags løbet Cadel Evans Great Ocean Road Race søndag 27. januar«.

Nr. 6 på den ene rangliste, 388 på den anden

At det netop er endags udfordringerne, som er Valgrens store force, fremhæves også af det nye ranglistesystem, som UCI lancerer fra denne sæsons start.

Nu opereres der med tre globale ranglister - dels den overordnede, som omfatter alle løb på termingslisten, dels en specielt for endags løbene, dels en for etapeløbene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På den første er Michael Valgren stadig bedste dansker som nr. 18, mens han er helt fremme på 6. pladsen, når det gælder endags løbene kun overgået af belgieren Greg van Avermaet (CCC Team), australieren Michael Matthews (Team Sunweb), belgierne Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) og Oliver Naesen (AG2R) samt Peter Sagan,

Til gengæld kommer den seneste sæsons manglende resultater i etapeløbene i høj grad til udtryk, for her er Valgren helt nede som nr. 388 med sin tidligere holdkammerat Jakob Fuglsang (Astana) som bedste dansker på 19. pladsen.


God start for de hurtige afsluttere

De hurtige afsluttere har fine muligheder for at markere sig i løbets første fase, og Ewan, Sagan og Viviani kan regne med at få modstand af blandt andre de to unge tyskere Max Wahlscheid (Team Sunweb) og Phil Bauhaus (Bahrain Merida) – han var også blandt søndagens styrtede – briten Daniel McLay (EF Education First) og Team Skys unge norske håb Kristoffer Halvorsen.

Desuden debuterer en af de seneste sæsonens mest vindende ryttere Jakub Mareczko i WorldTour-sammenhæng for det ny polske hold i den fineste familie CCC Team.

Den 24-årige italiener, der hidtil har repræsenteret 2. divisionsholdet Wilier Triestina, noteredes i 2018 for 13 sejre alle hentet i knap så betydningsfulde løb uden for Europa, og han skal nu vise, om hurtigheden også slår til i væsentligt skrappere selskab.

Ingen af de nævnte ryttere – måske bortset fra Sagan – kan gøre sig håb om at få noget at skulle have sagt i den samlede stilling.

Afgørelsen formodes af falde på sidste etape

Her træffes afgørelsen sandsynligvis på 6. og sidste etape søndag, for arrangørerne har valgt at ændre på afviklingen, så der ikke længere sættes punktum med et gadeløb i Adelaide.

Det bliver i stedet den 3,6 km lange finalestigning med en procent på 7,1 på Willunga Hill, der efter alt at dømme sætter klassementet på plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her må det forventes at sidste års sejrherre sydafrikaneren Daryl Impey (Mitchelton-Scott) udfordres af andre tidligere videre og ikke mindst australieren Richie Porte, som i 2018 sluttede i nøjagtig samme tid som Impey, men med dårligere placeringer på etaperne.

Porte, der nu tørner ud for Trek-Segafgredo, stod øverst på podiet i 2017, landsmanden Rohan Dennis (Bahrain Merida), som forleden skuffende måtte se sig slået af Luke Durbridge i kampen om det nationale mesterskab på enkeltstarten, i 2015, Tom-Jelte Slagter i 2013, australieren Cameron Meyer (Mitchelton-Scott) i 2011 og spanieren Luis León Sánchez (Astana) i 2005.

Ud over disse må det formodes, at også hollænderen Wout Poels (Team Sky), canadieren Michael Woods (EF Education First), newzealænderen Goerge Bennett (Jumbo-Visma), italieneren Diego Ulissi (UAE Team Emirates) og franskmanden Pierre Latour (AG2R) er taget til Australien med ambitioner om et opmuntrende udbytte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce