0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Vicepræsident i USA beskylder Kina for at påvirke midtvejsvalg

Kina ønsker sig en anden præsident i USA end Donald Trump, mener vicepræsident Mike Pence.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

USA og Kina er uenige om både handel og grænser i Det Sydøstasiatiske Hav. Torsdag føjede vicepræsident Mike Pence endnu en front til de to landes uenighed.

Vicepræsidenten mere end antydede, at Kina forsøger at få afsat Donald Trump som præsident i USA med beskidte trick.

Ifølge Pence forsøger Kina 'mere proaktivt og med tvang at påvirke vores indenrigspolitik'.

»Kina ønsker en anden præsident i USA«, siger Pence i en tale til et arrangement afholdt af tænketanken Hudson Institut.

Pences bemærkninger falder, en uge efter at Donald Trump har fremsat lignende beskyldninger.

»Desværre har vi fundet ud af, at Kina har forsøgt at blande sig i vores kommende valg i 2018«, sagde Trump.

»De vil ikke have mig, eller os, til at vinde, fordi jeg er den første præsident, der har udfordret Kina på handelspolitik«.

'Hensynsløs chikane'

Ifølge Pence forsøger Kina med sin handelspolitik at påvirke specifikke delstater og brancher, der spiller en vigtig rolle ved midtvejsvalget.

»Et estimat viser, at mere end 80 procent af de områder i USA, som Kina forsøger at påvirke, stemte på Trump som præsident i 2016«, siger Pence.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters, siger Pence også, at Kina 'har mobiliseret aktører under dække, udsendte grupper og propagandaudgivelser for at påvirke amerikanernes opfattelse af den kinesiske politik'.

Pence advarede andre lande mod at handle med Kina, som ifølge vicepræsidenten fører 'gældsdiplomati', hvilket lokker udviklingslande til at blive afhængige af Kina.

Et af de to områder, hvor Kina og USA er røget i totterne på hinanden, er spørgsmålet om grænser til søs i Det Sydøstasiatiske Hav.

Denne uge sejlede et kinesisk skib 40 meter fra det amerikanske krigsskib USS Decatur. Ifølge Pence var der tale 'hensynsløs chikane'.

»USA's flåde vil fortsat flyve, sejle og operere de steder, hvor international lov tillader det, og vores egne interesser kræver det. Vi vil ikke lade os intimidere, og vi trække os«, siger Pence.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden