Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste


Danske Claus Ruhe Madsen er ny overborgmester i Rostock.
Foto: Bernd Wuestneck/Ritzau Scanpix

Danske Claus Ruhe Madsen er ny overborgmester i Rostock.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansker uden tysk pas er valgt som overborgmester i Rostock

Den danske forretningsmand Claus Ruhe Madsen slog ventrefløjskandidaten klart ved kommunalvalget i Rostock

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den nordtysk havne- og handelsby Rostock med 200.000 indbyggere får en dansk overborgmester Claus Ruhe Madsen.

Den partiløse dansker blev bakket op af 57 procent af vælgerne i Rostock ved dagens kommunalvalg, mens modstanderen Steffen Bockhahn fra venstrefløjspartiet die Linke måtte nøjes med 43 procent af stemmerne.

Overborgmesteren i den nordtyske by findes ved direkte valg. Dagens valg stod mellem de kandidater, som fik flest stemmer i første valgrunde for tre uger siden. Også dengang fik Claus Ruhe Madsen flest stemmer, men ikke over halvdelen, så en anden runde var nødvendig.

Danske Claus Ruhe Madsen er den første, som bliver overborgmester i en tysk storby uden at have et tysk pas, men 46-årige Claus Madsen har boet mere end halvdelen af sit liv i Tyskland. Det er muligt for EU-borgere at stille til kommunalvalg i andre EU-lande end, der hvor de er statsborgere.

Partiløs med borgerlig støtte

Den danske overborgmester er partiløs, men bliver bakket op af den borgerlige side i skikkelse af de liberale FDP og de kristendemokraterne CDU, hvilket kan mærkes i tilgangen til det politiske.

»Jeg vil gerne have, at vi tænker lidt som borgere, lidt som firma, lidt som det man nu engang er: en del af kommunen, en del af byen. Og hvis man så henter professionelle folk ind, og de siger, du skal gøre eller sige sådan og sådan - så tror jeg, man meget hurtigt bliver som alle andre«, sagde Claus Ruhe Madsen i april til DR.

Den nye overborgmester tror ikke, at han er bliver betragtet som dansker.

»Jeg tror ikke, at de vil se mig som en af dem, der ikke er deres egne. Jeg har levet her i 20 år. Jeg har bygget mit firma op her. Det vigtigste er vel, at man har sit hjerte der, hvor man er. At man brænder for sin by. På den måde håber jeg, at jeg kan overbevise rostockerne om, at jeg er en ægte rostocker«, sagde han videre til DR.

Dansk møbelviking

Claus Ruhe Madsen kom til Tyskland i årene efter murens fald og har boet i landet i et kvart århundrede.

I første omgang arbejdede Claus Ruhe Madsen i et skandinavisk møbelhus i Ruhr-området, men sidst i 1990’erne flyttede han til Rostock i den hedengangne arbejder- og bonderepublik DDR. Her åbnede han eget møbelhus »Möbel Wikinger«. Det er vokset til en kæde med møbelvarehuse rundt omkring i Tyskland. Den driftige dansker driver også tre indretningsbutikker, udlejer campingbusser og en softicebod på stranden i Warnemünde.

Claus Ruhe Madsen er født i København, men er vokset op ved Vesterhavet. Han har aldrig fået en formel uddannelse, da han sprang fra gymnasiet for at stikke til søs med en fiskekutter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden