0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Østberlinere fejrer murens fald med forbehold: Men i dag er muren mellem øst og vest i det mindste usynlig

Berlinere fra begge sider akkompagneret af turister og politikere fejrer jubilæet for det afgørende hul, der 9. november 1989 pludselig og uventet opstod i Berlinmuren, og som på kort tid fik øst og vest til at smelte sammen.

Fabrizio Bensch/Ritzau Scanpix
Foto: Fabrizio Bensch/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den mest prominente deltager i Tysklands fejring af 30-års dagen for Berlinmurens fald er på en måde også den helt store undtagelse fra reglen. Ikke mange borgere fra det tidligere Østtyskland er nemlig kommet til magt og ære i det forenede Tyskland de forgangne tre årtier. Men helt i toppen sidder en ossie, som de kaldes. Selveste forbundskansler Angela Merkel, der selv oplevede murens fald som borger i Østtyskland og selv var blandt dem, der 9. november 1989 spadserede gennem den historiske barriere på Bornholmerstrasse og ind i Vesten.

Her 30 år senere på dagen har kansleren under enorme sikkerhedsforanstaltninger besøgt et lille kapel, hvor en stump af muren er bevaret. Hun og forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier har lagt en rød rose ved de mindesmærker for folk, som mistede livet under flugtforsøg fra øst til vest. Og det var en tydeligt bevæget kansler, der i den runde bygning, kaldet et forsoningskapel, benyttede lejligheden til at tale imod fascisme og racisme:

»Ingen mur, som mennesker kan bygge for at afgrænse andre mennesker og begrænse frihed, er så høj eller bred, at den ikke kan gennembrydes«, sagde Angela Merkel.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter