0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix
Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix

Stefan Löfven og den svenske regering vil nedsætte en kommission, der skal undersøge corona-håndteringen.

Kommission skal kulegrave Sveriges mange døde corona-smittede

Sverige skal lære af de mange covid-19 dødsfald på blandt andet plejehjemmene, siger den svenske statsminister, Stefan Löfven.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sverige har skilt sig ud internationalt med en mere lempelig tilgang til corona-pandemien end de fleste andre lande.

Nu vil den svenske regering nedsætte en kommission, der skal kulegrave landets håndtering af epidemien.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, er dermed kommet et flertal uden om regeringen i forkøbet,

efter at presset på ham er vokset i takt med, at dødstallene er fortsat med at skyde i vejret i Sverige.

»Det er vigtigt, at vi lærer af det her. Hvad der har fungeret godt, og hvad der har fungeret dårligt«, siger Stefan Löfven i et interview med Aftonbladet.

Det præcise kommissorium skal forhandles på plads med de øvrige partier i Riksdagen inden sommerferien. Undersøgelsen skal være både bred og dyb.

»Det er åbenlyst, at den skal se på det nationale niveau, og hvordan samarbejdet mellem regeringen og myndighederne har fungeret. Og mellem regeringen og Riksdagen. Men den bør også omhandle det regionale og det kommunale niveau. Der er mange perspektiver, og jeg synes også, at den bør se udenfor landets grænser«, siger den svenske statsminister.

Flere er døde i Sverige

Dødstallene i Sverige er langt højere end i de øvrige nordiske lande både totalt og per indbygger, og den svenske tilgang til epidemien har ikke mindst i Danmark været genstand for intense diskussioner under hele forløbet.

Senest i forbindelse med genåbningen af grænserne for norske, islandske og tyske turister, men ikke de svenske.

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, har om nogen forsvaret den svenske strategi, som dybest set har handlet om at skabe en flokimmunitet ved en langsom men kontrolleret smittespredning, hvor en tilstrækkelig stor del af befolkningen udvikler antistoffer mod sygdommen.

Men onsdag har Anders Tegnell trukket lidt i land i et interview med nyhedsprogrammet Ekot på Sveriges Radio.

»Skulle vi komme til at støde på samme sygdom med præcis den viden, som vi har i dag, tror jeg, at vi ville have gjort en mellemting mellem det, som Sverige har gjort, og det, som resten af verden har gjort«, siger Anders Tegnell i udsendelsen.

Svigt i Ældreomsorgen

Stefan Löfven glæder sig over, at hospitalerne i Sverige har vist sig i stand til at håndtere det relativt større antal smittede og syge med behov for behandling.

Til gengæld er for mange ældre på plejehjemmene blevet syge og har mistet livet, især i og omkring Stockholm, siger han.

»Ældreomsorgen har ikke været god nok. Vi skal ikke sable hele ældreomsorgen ned, men for mange er blevet smittet og er døde«, siger han.

Niels Paarup-Petersen, der er medlem af Riksdagen for Centerpartiet, er tilfreds med, at der kommer en kommissionsundersøgelse.

»Vi skal se på tingene, mens de er i frisk erindring hos folk, så vi kan lære af dem«, siger han til Orientering på P1.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…