Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto. Yui Mok/AP.

Foto. Yui Mok/AP.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Kan vi forenes imod det had, der dræbte Jo Cox?

Særligt kvinder, der taler for lige rettigheder uanset farve, køn og religion, lægges intenst for had - herhjemme er det Zenia Stampe, Lisbeth Zornig Andersen og Stine Bosse.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det myrdede medlem af Underhuset Jo Cox var særlig kendt for at tale for et multikulturelt Storbritannien. Hun ønskede, at hendes land tog imod flere flygtninge – særligt børn – fra krigen i Syrien.

Gerningsmanden identificerede sig i retten med ordene: Død over forrædere, frihed for Storbritannien. Hun var i hans øjne en forræder. Et legitimt mål.

Mennesker, pudsigt nok særligt kvinder, der taler for lige rettigheder uanset farve, køn og religion, lægges intenst for had i disse år. I Danmark er det kvinder som Zenia Stampe, Lisbeth Zornig Andersen og Stine Bosse.

Det er farligt at mene, at alle har ret til at være individer og ikke alene er del af en gruppe, at brune mennesker også er mennesker, og at indvandring ikke kun er djævlens værk. Den holdning var helt mainstream for 20 år siden – nu er det en afvigende, ekstrem position.

Gerningsmanden råbte »Britain First«, da han begik mordet. Britain First, en yderliggående højreradikal gruppering, der findes i krydsfeltet mellem et politisk parti og privatværn a la Soldiers of Odin, er helt klare i mæglet på deres hjemmeside:

A ser, at der er et problem omkring B, og bliver utrolig vred på Y

»Racisme er et ord, der blev opfundet af den kommunistiske massemorder Leon Trotskij for at gøre en ende på opposition til ’multi-kulturalisme’, så vi anerkender ikke validiteten af dette opfundne ord«.

Og videre: »De eneste, som vi ’hader’, er de hvide venstreorienterede politikere og journalister, som ødelægger vores smukke land«.

Og lige dér har vi opskriften sort på hvidt – den opskrift, som utrolig meget debat i Danmark også følger. Racisme eksisterer ikke, og skulle noget være galt i minoritetsmiljøer, så holder vi den sidste rest af venstrefløjen ansvarlig. Opskriften ser sådan ud: A ser, at der er et problem omkring B, og bliver utrolig vred på Y.

Det pudsige er, at venstrefløjen, humanisterne, de politisk korrekte, eller hvad de nu måtte kaldes, hverken har magten i Storbritannien eller herhjemme. De er derfor definitionen på en prygelknabe, det sikre afløb, der ikke udfordrer magten, men udgør et ufarligt mål for frustration og vrede.

Britain First er en lille ekstrem gruppering og repræsenterer ikke det britiske samfund, men der er medløb nok til deres had til politikere og journalister, der ’ødelægger deres smukke land’.

Der bages efter samme opskrift overalt i den vestlige verden. Der er ikke bare medvind til det had, men en strid kuling lige i ryggen på det. I stedet for at tage logikken ved vingebenene og afsløre dens underliggende samfunds- og demokratiombringende karakter og generelle idioti accepteres logikken bredt – også herhjemme blandt toneangivende debattører, politikere og på de sociale medier.

Eksempler på opskriften kan ses af disse to tilfældige overskrifter i Den Korte Avis: ’Uskyldige mennesker myrdet i islams navn – alligevel har de danske tv-stationer været meget modvillige over for at tale om islamisk terror’ (om Orlando: Vi hader journalister, der ødelægger landet), og ’Frankrigs politiske top mindedes den islamistiske terrorists ofre, men blev barsk mindet om deres medansvar’ (om drab på politifolk i Frankrig: Vi hader politikere, der ødelægger landet).

Jo Cox’ holdninger var årsagen til hendes død, ligesom de unge på Utøya blev dræbt på grund af deres holdninger. De følger desværre en perlerække af spektakulære mord på progressive ledere i Vesten: John F. Kennedy, Bobby Kennedy, Martin Luther King, Olof Palme, Anna Lindh og Yitzhak Rabin. Budskabet om fredelig sameksistens er det allerfarligste i vores samfund i dag.

Jo Cox’ mand, Brendan Cox, udsendte i torsdags denne appel: »Vores venner og familie vil kæmpe resten af livet for at elske og beskytte vores børn og kæmpe mod det had, som kostede Jo livet«.

Men kan vi som land forenes imod det had, der dræbte Jo Cox? Det er spørgsmålet.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden