Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
MRSA. Tegning: Per Marquard Otzen

MRSA. Tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Sundhedsstyrelsen fifler med vigtige tal om MRSA

Vi kender ikke udviklingen i den virkelige bestand af smittebærende personer.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svine-MRSA er den hastigst voksende sygdom blandt danskere, der er så ulykkelige at blive inficeret med bakterien, som er resistent over for de fleste typer af antibiotika.

Men fra 2014 til 2015 er der tilsyneladende sket et mindre fald, fra 1.280 til 1.172 nysmittede personer. Den registrering har fået landbruget til at finde de store overskrifter frem.

MRSA-kurven er knækket, lyder postulatet i landbrugspressen, men det er ikke sandt. Det skyldes kun, at Sundhedsstyrelsen fifler med tallene.

Sundhedsstyrelsen har valgt at registrere sygdommen som en epidemi. Derfor registrerer man kun nysmittede personer. Alle, der tidligere har været konstateret smittebærere eller inficerede, sorteres fra, hvis de atter diagnosticeres.

Da stort set hele svineindustrien efterhånden er befolket med smittebærere, falder kurven. Men det siger intet om udviklingen i den virkelige bestand af smittebærende personer.

Den ansvarlige fagchef for statistikken medgiver, at det forholder sig sådan:

»Der var et mindre fald i CC398, hvilket dog ikke kan tages som udtryk for et fald i antallet af smittede, men mere sandsynligt skyldes, at en stadig større del af personer med direkte kontakt til svin er blevet undersøgt. Herved falder antallet af personer, der er i risiko for nysmitte. Det skal bemærkes, at der trods stagnationen med stor sandsynlighed vil være en ophobning af raske smittebærere over tid, specielt for bærere af CC398-MRSA med husdyrkontakt. Dette skyldes, at disse ikke er omfattet af MRSA-behandlingsprogrammer«, skriver Anders Rhod Larsen i Sundhedsstyrelsens EPI-nyt 8.6. Svine-MRSA tegnede sig i 2015 for 39 procent af samtlige MRSA-smittede i Danmark, og det er i dag den dominerende type ud af de i alt elleve MRSA-typer, der indberettes.

Imidlertid vil tallet fortsat falde, i takt med at flere og flere personer en gang har haft status som nysmittet.

Sundhedsstyrelsen begår den fejl at rubricere smitten med svine-MRSA som en epidemi, der kun hærger en forholdsvis kort periode, hvorefter den går i sig selv, som f.eks. de årlige influenzaepidemier.

Med en stående bestand på 12 mio. svin og en årsproduktion på 30 mio. svin er smittereservoiret enormt. Der er altså ikke tale om en epidemi, der går i sig selv. Det kan kun ske, hvis der fifles med tallene, men det er ingen tjent med.

Sundhedsstyrelsen må derfor tegne et retvisende billede af sygdommens alarmerende udvikling.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden