0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Statens øgede fokus på 'nudging' er godt - men ikke nok

Vi bør være positive overfor statens øgede fokus på denne nye adfærdsbaserede tilgang, men vi skal undgå ukritisk jubel-begejstring og sikre, at det integreres hensigtsmæssigt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

'Nudging' handler kort fortalt om at puffe borgere i en bestemt retning ved at tage højde for ofte irrationel adfærd, når man laver politik. (Arkivfoto)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inde i Finansministeriets computere bor der en fyr ved navn Adam (Annual Danish Aggregate Model). Adam er ikke umiddelbart som de fleste, fx shopper han »med udgangspunkt i en nyttefunktion og fordeler sit budget på forbrugskomponenterne, så nytten maksimeres«.

Hvis Adam bliver syg, så går han til lægen, og han tager naturligvis sin medicin til tiden. Han overvejer nøje forholdet mellem sin løn og pension; kommer ikke for sent til sine aftaler; og han spiser selvfølgelig hverken mere eller mindre, end han vil.

Hvis Adam lyder lidt for god til at være sand, så er det fordi, han er et fantasivæsen. Skabt af dygtige økonomer for at agere stand-in for os almindelige mennesker, når de politiske visioner skal gennem regnemaskinen for at beregne effekterne af alt fra skattelettelser til øget pensionsalder.

At Adam minder mere om en robot end menneske er ikke en fejl. Økonomiske modeller bliver nødt til at være simplere end virkeligheden, og de ville hurtigt bryde sammen, hvis de skulle tage højde for mange af vores særheder.

Der opstår til gengæld hurtigt problemer, når vi lader os overbevise om, at virkelige mennesker fungerer på samme måde som Adam.

I modsætning til ham spiser vi ofte mere, end vi ønsker; vi betaler i månedsvis for fitnessabonnementer, som vi aldrig bruger; vi blæser hele budgettet af på månedens første impulskøb; og vi glemmer vores aftaler hos lægen, og kan i øvrigt ikke finde ud af at tage vores medicin rigtigt.

Hvis staten ikke tager højde for dette, når den indretter markedet, sundhedssystemet, skolen og pensionsordningerne, så vil der forudsigeligt opstå fejl.

Alle vores særheder er svære at forene med økonomiens rationelle modeller, men de er velkendte og velstuderede af psykologien, og i de sidste årtier har dygtige psykologer kortlagt, hvordan og hvornår vores adfærd afviger fra økonomernes og juristernes mildest talt idylliserede menneskesyn.

Fællesnævneren for disse og mange andre indsigter fra adfærdsvidenskaberne er, at vi kan bruge dem til at indrette samfundet bedre, så det bliver lettere at være borger, forbruger, patient og forælder, end det er i dag.

Havde man ladet sig inspirere af adfærdsvidenskabernes arbejde på området og eksperimenteret med forskellige evidensbaserede modeller, havde man nok sparet en del blæk og tid

Det skal ske ved at bruge vores viden fra psykologien og de andre adfærdsvidenskaber langt mere direkte i statens arbejde, og udvikle løsninger til mennesker og ikke til Adam.

Inspirationen fra adfærdsvidenskaberne består dog ikke kun i at se på gamle problemer gennem nye briller. Mange af indsigterne er ikke intuitive og følger ikke gængs logik, men er resultater af grundig videnskabelig afprøvning.

Det betyder, at der er behov for villighed til at teste eventuelle løsninger grundigt, inden de implementeres bredt i samfundet. Dette er afgørende for at blive klogere på, hvad der rent faktisk virker og dermed kan spare ressourcer i det lange løb.

Kun sådan får vi gjort op med den mere eller mindre ’blinde’ masseproduktion af regler og offentlige procedurer, hvor vi aldrig kan være sikre på, hvorvidt de kommer til at virke efter hensigten.

Den hedengangne fedtafgift udgør et eksempel. Her gemte man små afgifter i bagerbrødet, hvilket nok fik de færreste til at holde hindbærsnitterne for sig selv.