0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Journalist: Når ofrene er muslimer, tøver medierne

Medierne tøver med at kalde det racisme eller terror, når ofrene er muslimer i voldelige angreb.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Francis Vachon/AP
Foto: Francis Vachon/AP

I slutningen af januar gik en ung mand til angreb på en moske i den canadiske by Quebec.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 16-årig dreng af afghansk afstemning blev for nylig alvorligt forbrændt, da fire jævnaldrende hvide danske drenge kastede en benzinbombe mod ham.

Sagen blev omtalt i medierne, ikke som tophistorie, selv om drengen i en periode svævede mellem liv og død på grund af alvorlige forbrændingerne på 30 procent af kroppen. Han er nu uden for livsfare, men hans tilstand er fortsat kritisk.

Dagen efter var det – ifølge Horsens Folkeblad, »fire tydeligt beklemte drenge fra Ry«, der mødte i retten. Senere i samme artikel fremgik det, at politiet endnu ikke kender motivet til hændelsen, men ifølge efterforskningslederen fra Sydøstjyllands Politi, havde overfaldet ikke et racistisk motiv.

Det mente skolelederen fra drengenes skole, Mølleskolen, heller ikke.

»Det kan jeg helt klart afvise, det er en konflikt mellem nogle drenge, og i min optik har det (etnicitet, red.) ingen betydning«, sagde skolelederen blandt andet til Ekstra Bladet. Men hvor ved de egentlig det fra, når ingen endnu kender motivet til angrebet? Det blev der ikke givet nogen forklaring på i artiklerne.

Knap 14 dage inden den tragiske hændelse i Østjylland bragte Den Korte Avis en artikel med følgende overskrift:

'15-årig skoledreng blev banket til blods – medier og myndigheder fortier, hvem tæskeholdet var'. Ifølge avisen passede et tæskehold på omkring 10 »indvandrerdrenge« en »bare 15 år gammel« elev op og slog ham til blods, så han kom på skadestuen.

»Det er meget alvorligt, at den slags sker i dagens Danmark. Men helt uhyrligt er myndighedernes og politiets reaktion«, skriver Den Korte Avis. Det er også meget alvorligt, når en dreng med anden etnisk baggrund bliver overfaldet af fire hvide danskere, men den historie fortalte avisen ikke noget om.

Er vi generelt i medierne efterhånden blevet lullet ind i en forestilling om, at verden er sort-hvid, og at folk med mørk hud og muslimsk baggrund aldrig er ofre for andet end deres egne vrangforestillinger?

Er det bare Den Korte Avis, der er bias og kun bruger store overskrifter, når det er mennesker med anden etnisk baggrund end dansk, der angriber? Eller er vi generelt i medierne efterhånden blevet lullet ind i en forestilling om, at verden er sort-hvid, og at folk med mørk hud og muslimsk baggrund aldrig er ofre for andet end deres egne vrangforestillinger?

Lad mig komme med et andet eksempel.

I slutningen af januar i år gik en ung mand til angreb på en moske i den canadiske by Quebec. Seks blev dræbt og flere alvorligt såret. Angrebet fandt sted først på aftenen, hvor der normalt er mange muslimer til bøn.

Den canadiske premierminister tøvede ikke med at kalde angrebet for et terrorangreb mod muslimer. Det gjorde de danske medier til gengæld. På dr.dk kaldte man det for »moske-angrebet«, mens Ekstra Bladet talte om »skud i moske«. I Politiken var overskriften: 'Bevæbnede mænd dræber mindst fem i moske i Canada'.