Politiken har den seneste tid haft fokus på afhængighed af smartphonen. For eksempel beskriver læge Imran Rashid i en kronik og i sin bog ’Sluk’, at hjernen får en lille indsprøjtning af belønningshormonet dopamin, hver gang vi får en sms, et like på Facebook eller en notifikation om, at nogen har kommenteret et billede på Instagram. Det er blandt andet derfor, de unge digitale indfødte og alle vi andre hele tiden tjekker de digitale og sociale medier: i håbet om at få det næste rush af dopamin.
Hvis dette sker ofte og i for lang tid, kan vi faktisk udvikle en form for abstinenser, hvis det udebliver. På mange måder ligesom hos en decideret afhængig person.
Derfor skal vi tage konsekvenser af den tvangsmæssige smartphone-afhængighed meget seriøst. Men vi er også nødt til at nuancere for at forstå, hvori afhængigheden består. Det er nemlig lige så vigtigt at slå fast, at dopamin trods alt kun udgør en lille del vores afhængighed.
Der er en endnu mere grundlæggende – praktisk – afhængighed: De sociale medier, smartphonen, tabletten er i høj grad et uundværligt redskab i hverdagen og har at gøre med konkret at få livet til at køre helt nede på lavpraktisk niveau.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar