Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Arkivfoto:: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Kristian Jensen: Enhedslistens Frank Aaen spreder bevidst falske informationer om salget af Radius

Debatindlæg

Frank Aaen fra Enhedslisten vil bevise, at staten solgte en lille portion aktier i Ørsted (tidligere Dong Energy) alt for billigt til Goldman Sachs. Hvorfor var prisen ikke højere, når Ørsted sidenhen har realiseret så mange værdier ved at frasælge aktiviteter for milliarder?, lyder spørgsmålet i Politiken 18. januar.

Alle, der beskæftiger sig med rigtig økonomi, og ikke planøkonomi, ved, at ting kan variere i pris. Frank Aaen overser, at prisen på virksomheder og deres aktiver svinger over tid. Det er rigtigt, at værdien af Ørsted er steget kraftigt siden 2013. Men en anden stor dansk virksomhed i energisektoren, nemlig Vestas, har set sin aktiekurs tidoble i samme periode.
Selv Frank Aaens hadeobjekt, Goldman Sachs, må acceptere, at priser kan variere. Goldman Sachs solgte 12. oktober 2017 sine sidste aktier i Ørsted til en kurs på 375 kroner. I starten af januar lå Ørsted-aktien på kurs 440. Er de så blevet snydt af andre aktionærer? Nej. Sådan er markedet. Den rigtige pris er den pris, man kan få i dagens handel.

Visse politiske aktører har dog på et fejlagtigt grundlag og mod bedre vidende formået at piske en stemning op omkring, hvad en ny ejer af Radius kan og vil gøre

Frank Aaen glæder sig over, at Enhedslisten har haft held med sin propagandakampagne, som har fået socialdemokraterne til at springe fra aftalen om at sælge Ørsteds aktiviteter i Radius. Det er ikke noget at glæde sig over. Ørsted har planer om store investeringer i grøn omstilling i de kommende år. Disse investeringer skulle blandt andet være finansieret via provenu ved frasalg af blandt andet Radius. Ørsteds udvikling og succes er netop præget af, at man koncentrerer sig om kerneforretningen og frasælger øvrige aktiviteter. Det bliver nu en mere besværlig proces, desværre.

Visse politiske aktører har dog på et fejlagtigt grundlag og mod bedre vidende formået at piske en stemning op omkring, hvad en ny ejer af Radius kan og vil gøre. Det er blandt andet blevet påstået, at en ny ejer uden videre kunne hæve priserne – eller ligefrem slukke for strømmen. Frank Aaen spreder bevidst falske informationer om salget af Radius – og endda mod bedre vidende. Staten håndhæver nemlig en streng sektorregulering. Det sikrer både forbrugerbeskyttelse, priser og forsyningssikkerhed. Og i resten af landet er det i høj grad private virksomheder, som udfører de aktiviteter, Radius driver i hovedstadsområdet. Intet tilsiger derfor, at der skulle være risiko for misbrug.

Ørsteds ledelse har gjort det rigtig godt – netop fordi et bredt flertal i Folketinget havde mod til at bakke virksomheden op tilbage i 2013 og hjælpe virksomheden ved at lukke dygtige private medejere ind blandt aktionærerne. Det er den sande historie. Men den kan en gammel kommunist som Frank Aaen naturligvis ikke lide at høre.


 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce