Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Roald Als/Politiken-Tegning
Arkivtegning:: Roald Als/Politiken-Tegning

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Socialdemokratisk folketingskandidat: Kan vi ikke samarbejde med DF, svigter vi vores vælgere

Den kreative klasse mangler empati, når den efterspørger kategorisk afvisning af DF.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du banker på døren i et typisk dansk lønmodtagerkvarter i Kolding, Kalundborg eller Kastrup. I døren står Bettina, der arbejder som pædagog i en børnehave, og Martin, der har et skifteholdsarbejde på en produktionsvirksomhed. De har to børn, Marie og Kristian, der går i den lokale folkeskole. De spiller fodbold og håndbold. Familien tager på ferie et par gange om året og bruger gerne fredag aften foran fjernsynet.

Socialdemokratiet er ikke sat i verden for at please den kulturelle overklasse. Tværtimod

En ganske typisk dansk familie – også politisk. Mor har stemt Socialdemokratiet hele sit liv. Far har tidligere stemt S, men DF de seneste tre-fire folketingsvalg. Et typisk billede i Danmark. S-vælgere og DF-vælgere lever sammen side om side. De skal få hverdagen til at fungere som familie, venner eller kollegaer.

I speltsegmentet er forståelsen ikke stor. Dette trods mange stemmer på et parti, der brander sig på ’empati’. Branding er netop, hvad det er.

Det handler om social- og kulturel kapital, når den kreative klasse skal agere ’empatisk’. Man udviser forståelse for dem, der passer ind i ens fortælling – sjældent arbejderklassen. Som da en politisk kampagneleder på Twitter udlagde Mette Frederiksens ord om, at man skal tale ordentligt om Dansk Folkeparti, som ’en stemme på Mette er en stemme på Tulle’. Goddag, mand, økseskaft – en overfortolkning.

Denne kampagneleder har ligesom resten af speltsegmentet stadig ikke forstået, at når socialdemokratiske kernevælgere i deres hverdag omgås DF-vælgere, så kan det ikke nytte noget at tilsvine og udelukke Dansk Folkeparti, sådan som det sker i Sverige.

Det er en fornærmelse af vores egne vælgere: Nå, du er gift med en mand, der stemmer DF. Dem kan vi ikke arbejde sammen med. DF’ere er jo fremmedfjendske og indskrænkede. Det kan godt være, at det giver anerkendelse i Irma og i osteklokken på Twitter, men det flytter ikke noget på pensionsalder, topskattelettelser eller kontrol med indvandringen.

At samarbejde med DF, hvor det giver politisk mening, og derved stille dem til ansvar over for de almindelige danskere, som DF påstår at repræsentere, er det mindste, vi kan gøre, når der er så mange fællestræk mellem S- og DF-vælgere. Socialdemokratiet er ikke sat i verden for at please den kulturelle overklasse. Tværtimod.

Vi skal udfordre DF, hvor vi er uenige med dem, og vi skal afsløre partiet, hvis de spiller med fordækte kort. Men en kategorisk afvisning og at nægte at samarbejde, som mange i speltsegmentet drømmer om, ville være at svigte vores egne vælgere.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden