Et genoptryk af en historisk valgplakat er på hylderne i den socialdemokratiske medlemsbutik for tiden.
»Det gælder fremtiden. Børnenes vel«, hedder den, og på den ses to barneplejersker i uniform trække af med otte betuttede småbørn i en trækvogn. Plakaten er fra 1946 og skal komplementere den socialdemokratiske satsning på børneområdet, nemlig ønsket om flere og tidligere tvangsfjernelser.
Og det er her, man kan komme i tvivl om, hvorvidt moderne socialdemokrater kan deres partihistorie. For står det til Socialdemokraterne og børnenes statsminister, så skal staten ikke bare sikre rammerne for danskernes mønsterbrud. Nej, staten skal gennemtvinge det. Som statsministeren sagde i sin nytårstale: »For selvom vi nu skriver år 2020, og selvom langt de fleste nyfødte børn selvfølgelig kommer til at klare sig godt, så gælder det ikke for dem alle. Der er et mønster. For hvor godt vi klarer os i skolen. Vores arbejdsliv. Ja, endda hvor gamle vi hver især kan forvente at blive. Det er ikke retfærdigt«.
Mønsteret er beskrevet i socialdemokraternes udspil, Altid på børnenes side, hvor en graf detaljeret afslører, at længden på din mors uddannelse statistisk set betyder noget for din »tilpasningsevne«, kriminalitet, skole, årsindkomst, arbejdsmarkedstilknytning og så videre. »I dag kan man ved at se på forældrene forudse, hvilke børn der vil klare sig godt og mindre godt i livet. Vi skal bryde mønstre – ikke blot hylde mønsterbrydere,« som statsministeren sagde i nytårstalen. Og i en bannerreklame for Socialdemokratiet prydet af en smilende statsminister lyder det: »Hvis børns opvækst bestemmer deres fremtid. Så er mønstret stadig for stærkt. Og fællesskabet for svagt.«
Men mønsterbrud har intet med børneforsorg at gøre. Tvangsfjernelser i dagens Danmark sker ikke med det formål at bryde en social arv, men for at bringe barnet væk fra et destruktivt hjemmemiljø. De to ting er ikke det samme. Der er gode og dårlige forældre i alle sociale lag. Tvangsfjernelsen må ikke ske for at fremme barnets socioøkonomiske miljø. Vi fjerner ikke børn i Danmark for at iværksætte social mobilitet. Formålet er ikke, at de kan vokse op i et miljø med bedre indkomst eller mere uddannelse og få et bedre afsæt i livet. Det er ikke forbudt eller på anden vis strafbart at være ufaglært i dette land.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar