0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det Jødiske Samfund: I omskæringsdebatten sætter kritiske læger politiske holdninger over faglighed

En gruppe læger påstår i et åbent brev i Politiken, at ’jødisk lov’ har dikteret Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde på omskæringsområdet. Det er useriøst og er med til at undergrave lægestandens troværdighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Philip Ytournel/POLITIKEN
Tegning: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det kommer vist ikke som en overraskelse for nogen, at en gruppe af danske læger er indædte modstandere af rituel omskæring af drenge og arbejder aktivt for et forbud. Det er de naturligvis velkomne til at gøre, ligesom man er velkommen til at benytte sig af sin ytringsfrihed til at fremføre sine synspunkter. Det Jødiske Samfund gør sig ikke nogen illusioner om, at vi er færdige med diskussionen om omskæring.

Man må dog kunne forvente, at læger er i stand til at adskille deres politiske holdninger og faglige tillidshverv og vurderinger.

I løbet af den seneste måneds ophidsede omskæringsdebat har det været mere og mere vanskeligt at gennemskue, hvad der er faglighed, og hvad der er personlige holdninger – bl.a. fra formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (Dasaim), Joachim Hoffmann-Petersen.

Den udvikling kulminerede med et åbent brev i Politiken tirsdag med påstande om, at Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde er »dikteret af jødisk lov«, og at »Det Jødiske Samfund har vredet armen om på styrelsen for at få gennemtrumfet sine krav« i styrelsens opdaterede notat fra februar.

Man må dog kunne forvente, at læger er i stand til at adskille deres politiske holdninger og faglige tillidshverv og vurderinger

Påstandene er både en desavouering af ansvarlige danske myndigheder og ude på et konspirationsteoretisk overdrev, man ellers skal ud på de mørkeste afkroge af internettet for at finde. Det Jødiske Samfund er i sagens natur ikke i stand til at »diktere« eller »vride armen om« på Styrelsen for Patientsikkerhed.

Vi har på møder i 2018 og 2019 orienteret styrelsen om, hvordan de 10-15 rituelle jødiske omskæringer om året foregår efter en metode, som naturligvis har været i overensstemmelse med den gældende vejledning. Vi har også forklaret, hvorfor drengeomskæring er vigtig for jøder ud fra religiøse, traditionelle og kulturelle grunde.

Men at »Det Jødiske Samfund reelt – med henvisning til ’jødisk lov’ – har fået styrelsen til at undsige de lægefaglige selskabers centrale anbefalinger«, er naturligvis en absurd påstand, som fremføres af bl.a. Hoffmann-Petersen, Morten Frisch og andre erklærede fortalere for en kriminalisering af rituel drengeomskæring i brevet.

Vi har her i landet ingen jødiske domstole, ingen jødiske fængsler eller ønske om at give bøder. Tankegangen er absurd.

Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget en systematisk litteraturgennemgang af området og indhentet oplysninger fra lande, som vi ofte sammenligner os med. Og når det kommer til spørgsmålet om fuld narkose i forbindelse med rituelle omskæringer, er man altså kommet til en anden konklusion end Dasaim.

Styrelsen for Patientsikkerhed har med andre ord været fagligt uenige med Dasaim, der står alene med sit standpunkt om, at rituel omskæring af drenge kræver fuld narkose. Og spørgsmålet blev rejst så sent som i fredags i Weekendavisen, hvor en gruppe – anført af en førende anæstesilæge – anklagede Dasaim for at politisere og stillede en række kritiske spørgsmål til evidensen for Dasaim’s standpunkt.

Det er naturligvis spin af værste skuffe, når man i stedet gør det til et spørgsmål om lægevidenskab mod ’jødisk lov’ – ovenikøbet med stærke konspirationsteoretiske overtoner.

Man må simpelthen kunne forvente, at læger er i stand til at holde en bedre balance mellem faglighed og personlige antipatier, når de blander sig i den offentlige debat.

Jødiske og muslimske danskere bør kunne have tillid til, at man kan gå til lægen, uden at personlige politiske holdninger bliver blandet sammen med faglige vurderinger. Ellers står det sløjt til – både for samfundsdebatten og den danske lægestand.

Indlægget berører også en påstået splittelse mellem muslimer og jøder, og at sidstnævnte skulle forhindre en bestemt slags smertelinding ved omskæring af muslimske drenge. Vi har ingen sådanne intentioner, og vi har ikke ønsket debatten overhovedet. Vi vil blot have lov til at fortsætte 400 års praksis.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts