Regeringens ulovlige beslutning om de facto at lukke minkindustrien har med rette fyldt medierne den sidste tid. Billeder af grådkvalte minkproducenter kan ikke andet end gøre indtryk. De græder – ikke fordi det er dem uvant at slå deres dyr ihjel, det er sådan set kernen i deres forretning, men fordi det er sidste gang, de kommer til at gøre det. Og dermed udvisker de, hvad der for nogle er et livsværk. Den sorg, identitetskrise og usikkerhed på fremtiden kan vi vist alle sympatisere med.
Flere partier har proklameret, at det faktum, at ordren var ulovlig, vil få et efterspil. Og det skal den selvfølgelig også i et demokrati. Men noget andet vil sætte et langt mere afgørende aftryk, og det er, hvorvidt og hvordan minkindustrien vil blive kompenseret. Den beslutning kan nemlig blive afgørende for, hvordan det politiske establishment betragter sine muligheder for at lukke andre ødelæggende erhverv som f.eks. den danske svineindustri.
Lukningen af minkindustrien leverer på meget fin vis en opskrift på, hvordan Danmark lynhurtigt kan nedbringe omfanget af sine ødelæggelser af civilisationens mulighed, af livets grundlag. For eksempel betyder lukningen, at Danmarks høje udledning af ammoniak, der bidrager til den luftforurening, som årligt forårsager 3.000 for tidlige dødsfald, omgående falder til et niveau, der lever op til EU’s krav. Samfundsudgifter forbundet med minkindustriens ammoniakudledning anslås til at være 900 mio. kr. årligt, hvilket vi altså også står til at spare hvert år fremover.
Sidst, men ikke mindst betyder lukningen, at udledningen af CO2 øjeblikkeligt falder med minimum 171.000 tons. Vi skriver minimum, fordi udledningerne fra transport af foder, forarbejdning af pelsene og transport til eksportmarkederne ikke er indregnet. Det reelle tal er altså langt højere. Alligevel lyder det måske ikke af meget, når klimaloven forpligter Danmark til at reducere med 19 mio tons i 2030, men det vil i så fald være misforstået.
Med lukningen er noget nemlig lykkedes for regeringen, noget, som faktisk ikke kan lade sig gøre uden netop den slags vidtgående og nytænkende beslutninger: at reducere udledning omgående. Det er mere end energiøerne, elbilerne og noget andet politisk initiativ kan bryste sig af.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar